REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV užkrėstųjų koronavirusu žmonių skaičius yra bent kelis sykius didesnis negu bet kurios kitos šalies. Kovai su Covid-19 valdžia siunčia ne tik medikus, bet ir kariuomenės pajėgas. Šalies ekonomika išgyvena vieną iš sudėtingiausių laikotarpių nuo pat Didžiosios depresijos laikų, o ligoninėse vos spėjama tvarkytis su pacientų antplūdžiu.

JAV užkrėstųjų koronavirusu žmonių skaičius yra bent kelis sykius didesnis negu bet kurios kitos šalies. Kovai su Covid-19 valdžia siunčia ne tik medikus, bet ir kariuomenės pajėgas. Šalies ekonomika išgyvena vieną iš sudėtingiausių laikotarpių nuo pat Didžiosios depresijos laikų, o ligoninėse vos spėjama tvarkytis su pacientų antplūdžiu.

REKLAMA

Patys medikai tuo metu dalijasi savo patirtimi ir sako, kad su tokiu krūviu nėra susidūrę per visą savo karjerą.

„Mirtis tapo mūsų kasdienybe“

„Afisha Daily“ kalbintas niujorkietis intensyvios terapijos gydytojas pasakojo, kad dar kovo pradžioje jis diagnozavo koronavirusą pirmajai pacientei. Vėliau pradėjo „plaukti“ pacientai iš slaugos namų ir prieglaudų benamiams. Būtent tokiose vietose žmonės itin glaudžiai kontaktuoja vienas su kitu. 

Praėjusio mėnesio pabaigoje „prasidėjo nenutrūkstamas sunkia ligos forma sergančių žmonių srautas“. Daugelis jų užsikrėtė jau būdami ligoninėse, o būklė tų, kurie buvo stebimi, tik blogėjo. „Buvo daug atvejų kuomet pacientams, kuriuos bandėme reanimuoti, stojo širdis. Paprastai tariant, prasidėjo beprotystė. Per tris ar keturias dienas mes užpildėme visas lovas reanimacijoje, įskaitant tas, kurios buvo įrengtos papildomai“, – aiškino jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojo teigimu, medikams dabar sunkiausia yra psichologiškai. Dalis jų užsikrečia, padėdami pacientams, ir patys miršta. 

„Mirtis tapo mūsų kasdienybe. Aš nežinau, kiek išaugo mirtingumas visose ligoninėse. Tačiau tai, ką matome dabar, neturi precedento“, – cituojamas medikas. 

REKLAMA

Vienas respiratorius penkioms dienoms

Rusas Aleksandras Ivanovas dirbo vienos iš didžiausių Bruklino ligoninių rezidentu, intensyvios terapijos skyriuje. Vyras pats užsikrėtė Covid-19 virusu, jau spėjo nuo jo pasveikti ir grįžti į darbą. Savo patirtimi jis dalijasi „Telegram“ kanale „Brklnmed“. 

Kovo 31-ąją jis rašė, kad ką tik baigėsi 16 valandų trunkanti darbo pamaina. Ir situacija, deja, kiekvieną dieną vis blogėja. 

„Sunkiai apibūdinama savijauta. Aš iš paskutiniųjų nenorėjau apie tai kalbėti. Tačiau „o gal jie ką nors sugalvos“ neveikia. Ligoninėje gydytojams verkiant trūksta individualios apsaugos priemonių. Pavyzdžiui, respiratorius n95 kiekvienam rezidentui buvo išduotas savaitgalį – vienas vienetas! Kol kas antro atvejo nelaukiam. Prieš tai n95 gavome prieš kokias 10 dienų. Nuo tol vieną ir tą patį respiratorių naudoja tris, keturias, penkias dienas. Jį labai saugo, nešioja popieriniuose paketuose, kol visiškai nesubyra, ant viršaus dar užsidėdami paprastas chirurgines kaukes. Žmonės, kurie turi du respiratorius, yra laikomi itin atsargiais ir gerai pasiruošusiais. Mačiau kelis rezidentus su trimis n95 popieriniame pakete (matyt, dolerinių milijonierių giminės)“, – rašė medikas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jaunas medikas taip pat pažymėjo, kad tiesiog prie ligoninės stovi šaldiklis mirusiųjų kūnams saugoti ir mobilus morgas.

„Nežinau, kaip su tuo gyventi“

Vienoje iš Bronkso (Niujorkas) ligonių dirbanti ukrainiečių kilmės gydytoja Valentina Goloborodyko „The New Yorker“ pasakojo, kad sirenos apie naujų pacientų atvežimą už lango skamba kas pusvalandį, o medikai yra pakraupę nuo to, kas vyksta. 

Su Covid-19 pacientais dirbanti medikė pergyvena dėl savo šeimos. Kartu su vyru ir mažu vaiku gyvenanti moteris baiminasi juos užkrėsti. Daugelis jos kolegų laikinai gyvena be savo šeimos narių, kad nesukeltų rizikos juos užkrėsti. Tačiau V. Goloborodyko pripažino, kad išsinuomoti dar vieną butą šiuo metu yra neįmanoma. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja tvirtina, kad anksčiau grįžusi namo ji galėdavo atsipalaiduoti, atsiriboti nuo to, kas vyksta darbe. „Tačiau dabar, – tvirtina ji. – Aš atsipalaiduoti nebegaliu niekada“. Net ir pakeitusi darbo kostiumą į naminius drabužius ji jaučiasi nesaugi. Juk kitus gelbėjantis medikas gali virusą pernešti savo šeimai.

Valentina pasakojo, kad iki koronaviruso epidemijos pagalbos sulaukdavo kiekvienas besikreipiantis. Tačiau ligoninėje yra ribotas plaučių ventiliavimo įrangos skaičius. Ir dabar jau pradedamos diskusijos, sudarinėjami protokolai, kuriais remiantis bus galima nuspręsti, kam pajungti aparatą, o kam – ne. 

„Tiesą pasakius, aš paprasčiausiai nežinau, kaip su visu šituo gyventi reikės po to. Aš pasirinkau šią profesiją, kad gelbėčiau gyvybes. Tai pati sunkiausia liga, kokią aš kada nors esu mačiusi“, – pasakoja ji savo pojūčius.

REKLAMA

„Laukia, kol kas nors numirs“

Kitas vienoje iš Niujorko ligoninių dirbantis terapeutas internetiniam portalui „Meduza“ pasakojo, kad anksčiau vidutiniškai intensyvios terapijos skyriuje dirbtinio ventiliavimo aparatas būdavo pajungtas 8 žmonėms. Dabar – daugiau nei 100 pacientų. 

„Tai yra didžiulė problema. Net ir blogiausiais laikais mes turėjome pakankamai gydytojų ir įrangos, kad palaikytume pacientus, tačiau dabar to nebėra. Intensyvios terapijos skyriuose atsirado daug kitų specialybių gydytojų, įskaitant kardiologus ir chirurgus, tačiau mūsų vis tiek trūksta“, – aiškino jis. 

Pasak skubios pagalbos gydytojos Megan Pfeiffer, kuomet ji su kolegomis „pasiima“ žmones į ligoninę, ateina suvokimas, kad kiekvienas jų paskutinį sykį matosi su savo artimaisiais. 

REKLAMA

„Žmonės, kuriems yra būtina dirbtinė plaučių ventiliacija, laukia, kada kas nors numirs, ką galėtų užimti atsilaisvinusią vietą“, – pasakojo ji. 

Epidemiologinė situacija šalyje yra tokia sudėtinga, kad Federalinė nepaprastųjų situacijų agentūra buvo priversta prašyti JAV kariuomenės perduoti maišų lavonams sukrauti. „Bloomberg“ rašoma, kad agentūra pagalbos paprašė dėl galimo didžiulio aukų skaičiaus, jeigu epidemijos nepavyks sustabdyti. 

Balandžio 16-ąją JAV buvo užfiksuota daugiau nei 644 tūkst. užkrėtimo koronavirusu atvejų, iš jų mirė daugiau nei 28 tūkst. žmonių. Taip pat užfiksuota 48 tūkst. pasveikusiųjų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų