REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos vadovei paraginus europiečius atostogų užsienyje neplanuoti bent iki rudens, premjeras Saulius Skvernelis taip pat ragina planuoti vasaros atostogas Lietuvoje. Jau dabar aišku, kad kol Europoje nebus koronavirusas nugalėtas. europiečių greičiausiai neįsileis ir užsienio šalys. Tuo metu pajūrio verslininkai nusiteikę optimistiškai  – išskėstomis rankomis laukia rezervacijų vasarai.

Europos Komisijos vadovei paraginus europiečius atostogų užsienyje neplanuoti bent iki rudens, premjeras Saulius Skvernelis taip pat ragina planuoti vasaros atostogas Lietuvoje. Jau dabar aišku, kad kol Europoje nebus koronavirusas nugalėtas. europiečių greičiausiai neįsileis ir užsienio šalys. Tuo metu pajūrio verslininkai nusiteikę optimistiškai  – išskėstomis rankomis laukia rezervacijų vasarai.

REKLAMA

Karantino nukamuoti lietuviai svarsto, kur šią vasarą poilsiaus. Dažnas abejoja, ar saugu būtų atostogauti užsienyje ir ar iš viso galės sau leisti atostogauti ne namuose. O tie, kas dėl koronaviruso priversti atsisakyti atostogų užsienyje, jau svarsto vykti ir į Lietuvos pajūrį:

„Liksim Lietuvoje atostogauti. Prie ežero, į kaimą, prie jūros.“

„Planuoju metus niekur nevažiuoti iš Lietuvos. Dėl savo saugumo. Vasarą yra kur Lietuvoje atostogauti. Ežerai, jūra, upės, gamta nuostabi. Kam Turkija?“

REKLAMA
REKLAMA

„Ne, negalvoju. Svajonė į darbą grįžti greičiau. Tikrai ne iki atostogų. Dabar paatostogavome sočiai. Jei atostogauti, į užsienį nevažiuosim, yra ta baimė.“

REKLAMA

„Ne, man vasaros pradžioje gims vaikas, vasarą turbūt praleisiu namuose.“

„Svajonės dingo, bijau ir niekur nevažiuosiu. Turėjau planų į Olandiją, teko atsisakyti.“

„Reik tikėtis, kad atostogas kažkokias turėsiu. Nors turbūt mažai šansų. O jei atostogauti, Lietuvą reikia palaikyti, Palanga kaip visada, Šventoji.“

Palanga jau ruošiasi artėjančiam vasaros sezonui. Šalia pat tilto iš dalių suvirinamas pusantro kilometro ilgio vamzdis, kuriuo iš jūros bus pumpuojamas smėlis nuplautiems paplūdimiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Ruože nuo Birutės kalno iki Ražės upelio bus pildomas smėlis. Tai mums didelis iššūkis“, – sako  „Palangos komunalinio ūkio“ direktorius Gediminas Valinevičius.

Dėl koronaviruso grėsmės komunalininkai dezinfekuoja daugiabučių laiptines, autobusų stoteles, Basanavičiaus gatvę, suolus centrinėje Palangos dalyje. Tuo metu nors Europos komisija yra pasiūliusi Šengeno šalims išorines sienas laikyti uždarytas dar mėnesį, iki gegužės 15 d., tad svajonės apie atostogas užsienyje, panašu, gali svajonėmis ir likti.

Europos Komisjojs pirmininkė Ursula fon der Leyen pažėrė patarimą europiečiams – jokių kelionių į užsienį neplanuoti bent iki rudens. Premjeras Skvernelis apie keliones nekonkretus, tačiau irgi ragina šią vasarą planuoti atostogas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kaip situacija keičiasi Europos valstybėse, kokios yra tendencijos. Kol kas turbūt kalbėti būtų per didelis optimizmas, manau, rizikos dar kurį laiką gerokai išliks. Galbūt reikėtų planuoti, tai mano asmeninis patarimas, šiai vasarai keliones po mūsų gražią Lietuvą. Bandyti ilsėtis čia, apžiūrėti lankomus objektus Lietuvoje. Jei matysime, situacija keisis Europoje pakankamai optimistiškai, kelionių jokių ribojimų nebus“, – pasakoja premjeras Saulius Skvernelis.

Palangos viešbučių valdytojai pripažįsta jau sulaukiantys rezervacijų liepos-rugpjūčio mėnesiams. Esą gegužei ir birželiui lietuviai rezervuotis nesiryžta, mat tuo metu dar gali galioti karantinas ir rezervaciją gali tekti atšaukti, o pinigai liktų įšaldyti ar gal iš viso prapuls.

REKLAMA

Dabar veiklą sustabdę viešbučių valdytojai labai laukia vyriausybės ir savivaldybės aiškesnių signalų, kada bus leista priimti poilsiautojus. Laisvų vietų vasarai viešbučiuose esą dar labai daug ir jie žada lanksčias sąlygas rezervacijos atidėjimui ir atšaukimui bei pernykštes kainas.

„Kainos yra tokios, kokios buvo praėjusiais metais, minimaliai 5 proc. į vieną ar kitą pusę. Lietuvaičiai po truputį rezervuoja ir planuoja vasaros atostogas, bet tai yra vienetiniai atvejai. Nutarėme, kad tikriausiai kurortų svečiai laukia žinios, kada jau bus paskelbta, nuo kada viešbučiai bus atidaryti“, – teigia Palangos viešbučių asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė.

REKLAMA

O štai privatūs būsto nuomotojai tvirtina sulaukiantys kur kas didesnio klientų dėmesio nei viešbučiai. Nors gegužei –birželiui rezervacijos ir atšaukiamos, tačiau liepai ir rugpjūčiui esą jau rezervuota daugiau kaip pusė būstų. O kainos esą palankesnės, 20 proc. mažesnės nei pernai.

„Dar yra vietų, priiminėjam užsakymus liepai – rugpjūčiui. Turim laisvų apie 40 proc. privačiame sektoriuje. Labai daug žmonių, palangiškių, yra išsigandusių, kad vasaros neturės. Šiai dienai liepą vieno kambario butas 4 asmenims nuo 35 eurų per parą“, – kalbėjo būsto nuomotojų atstovė Adelina Sabaliauskaitė.

Pajūrio verslininkai labai tikisi vyriausybės leidimo atsidaryti bent birželį, kad galėtų priimti šeimas su vaikais, kuriems tuo metu jau greičiausiai bus pasibaigę mokslo metai. Vasaromis užsienyje buvo įpratę poilsiauti arti milijono lietuvių. Jei šią vasarą sienos liks uždarytos, tikėtina, didelė jų dalis gali susigrūsti Lietuvos pajūryje, kur per metus apsilankydavo perpus mažiau turistų. Tuo metu kelionių organizatoriai dar nepraranda vilčių vežti lietuvius į užsienio kurortus ir prašo suplanuotas keliones ne atšaukti, o atidėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sekame užsienio šalių praktiką, matome, kad kai kurios valstybės kalba apie karantino švelninimą, tačiau kada mes galėtume vykdyti keliones, yra sudėtinga“, – sako turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė – Rainienė.

Ar lietuviai galės šią vasarą atostogauti bent artimiausiose kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje ar Lenkijoje, nėra aišku, vyriausybė jokių aiškesnių signalų nepateikia. Neaišku ir kada užsienio šalys išdrįs įsileisti turistus iš Europos, mat koronaviruso epigdemijos pabaigos žemyne dar nematyti.

Kinijos patirtis rodo, kad net ir susitvarkius su virusu jį netrukus atgal į šalį įveža atvykstantys turistai, o tai gresia antrąja epidemijos banga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų