REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Knygos – geriausias būdas lavinti vaikų vaizduotę, tačiau jas išstumia televizija ir internetas... Ką daryti, kad įskiepytumėte atžalos meilę literatūrai? 

Knygos – geriausias būdas lavinti vaikų vaizduotę, tačiau jas išstumia televizija ir internetas... Ką daryti, kad įskiepytumėte atžalos meilę literatūrai? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaitykite vaikams nuo mažens 

Skaitykite knygas ne tik prieš miegą – tegul vaikiškos knygutės bus pirmieji jūsų atžalos žaisliukai. Jos pravers ir einant pasivaikščioti, ir sėdint kur nors kavinėj, taip pat kaip būdas greičiau prastumti laiką, kol ko nors laukiate. Tegul skaitymas taps kasdieniu ritualu ir padės pailsėti, pasinerti į įdomių nuotykių ir pasakų pasaulį – ne tik vaikams, bet jų tėveliams. 

REKLAMA

Nesistenkite išmokyti vaiko skaityti kuo anksčiau 

Plačiai paplitusi nuomonė, kad mokėjimas skaityti parodo vaiko intelekto lygį. Iš tikrųjų viskas yra kiek kitaip. Kiekvienas vaikas turi savo ritmą – kitaip tariant, išmoksta vaikščioti, kalbėti ir skaitytisavo metu. Tėvai labai dažnai nori pasipuikuoti prieš kitus savo atžala, arba stengiasi įsisprausti į tam tikrus rėmus, bandydami išmokyti vaikus skaityti kuo anksčiau, darydami psichologinį spaudimą, liedami devynis prakaitus... O po to jie stebisi, kodėl vaikai skaityti nemėgsta. 

REKLAMA
REKLAMA

Tėvų užduotis – ne išmokyti skaityti kaip galima anksčiau, o įskiepyti meilę knygoms, išmokyti patirti skaitymo malonumą, pasinerti į neatrastą, už knygos puslapių slypintį pasaulį. 

Skaitykite kartu, gerbkite vaiko interesus 

Kad uždegtumėte meilę knygoms, visų pirma būtina išsiaiškinti, kas patinka jūsų vaikui: juk kažkam arčiau širdies trumpi pasakojimai, kažkam – ilgos pasakos, kad būtų galima kuo ilgiau džiaugtis mėgstamu veikėju... 

Ir nereikia stebėtis, jei vaikas prieš miegą dažnai prašo paskaityti vieną ir tą pačią knygą – tai reiškia, kad ji suteikia psichologinį komfortą, leidžia jaustis saugiai ir patogiai. Greičiausiai tokią mėgstamą knygą vaikystėje turėjote ir jūs. Pamėginkite ją paskaityti dabar, ir vėl patirsite tą pačią būseną, kuri jums buvo tokia pažįstama vaikystėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tegul skaitymas virsta žaidimu 

Neverta pasakoti vaikams apie tai, kad jie taps labai protingi, jei skaitys daug knygų – šie argumentai jam nebus labai įdomūs. Vaikai pamėgsta skaitymą tik tada, jeigu jis tampa žaidimu. 

Susikurkite savas žaidimo sąlygas ir taisykles: išmokykite kurti istorijas, aptarkite, kas galėjo nutikti su veikėju, kai pasibaigia knyga, ar sugalvokite priešistorę, pagalvokite, ką veikėjas galėjo padaryti kitaip ir kokios būtų pasekmės... Tai padės lavinti vaiko vaizduotę, kūrybiškumą, o po to jis pradės ieškoti ko nors sudėtingesnio, įsitrauks į knygas. 

REKLAMA

Tegul knygos pirkimas bus kaip nuotykis 

Galima sakyti, kad tai – ankstesnio punkto tęsinys, juk pažintis su knyga taip pat gali virsti įdomiu žaidimu. Duokite vaikui krepšį ir valandą laiko, kad jis galėtų įvertinti knygų viršelius, paskaityti anotacijas, pavartyti puslapius, pažiūrinėti iliustracijas. Išsirinkę knygą, ištyrinėkite ją sėdėdami parke ar kavinėje, perskaitykite prieš miegą pirmuosius puslapius. Visi šie ritualai yra labai svarbus – jie vilioja vaiką ir nejučia įtraukia jį į naują stebuklingą pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų