REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos informavo, kad šiuo metu šalies ligoninėse yra 14 sunkios būklės pacientų. Nors Vyriausybė trečiadienį teikia karantino švelninimo priemones, A. Veryga neatmetama galimybės, kad karantiną vėl gali tekti  sugriežtinti.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos informavo, kad šiuo metu šalies ligoninėse yra 14 sunkios būklės pacientų. Nors Vyriausybė trečiadienį teikia karantino švelninimo priemones, A. Veryga neatmetama galimybės, kad karantiną vėl gali tekti  sugriežtinti.

REKLAMA

Naujausiais ministerijos duomenimis, per vakar dieną Lietuvoje užfiksuotas dar 21 naujas koronaviruso atvejis. Tai reiškia, kad jų skaičius išaugo iki 1091.

„Šiuo metu stacionare turime 137 pacientus, reanimacijoje – 14, 8 iš jų reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija. Dar 29 pacientai yra ne reanimacijoje, bet jiems yra teikiama deguonies terapija“, – tokią naujausią informaciją pateikė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija taip pat informavo, kad pasveikusiųjų skaičius pasiekė 138. Per parą ištirti 1987 mėginiai, neištirtų mėginių liko 547. Iš viso jau atlikti 44677 tyrimai.

REKLAMA

Lietuvoje patvirtinti 29 koronavirusu sirgusių žmonių mirties atvejai.

Plečia tyrimus

Kartu spaudos konferencijos metu pranešta, kad prioriteto tvarka dėl koronaviruso nuo šiol bus tiriami ir Bendrojo pagalbos centro operatoriai.

„Taip pat analogiški sprendimai priimti dėl globos, įstaigų, slaugos įstaigų pacientų. Globos įstaigų gyventojai yra labiausiai naujojo koronaviruso pažeidžiami žmonės", – pabrėžė A. Veryga.

Taip pat nustatyta, kad po gydymo ligoninėse, įskaitant ir tas, kurios yra koronavirusinės infekcijos židiniai, į globos įstaigas jie galės grįžti tik įsitikinus, kad nėra užsikrėtę. Tam turės būti atliekamas laboratorinis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasveikusiais nuo koronavirusinės infekcijos laikomi tie pacientai, kurių du COVID-19 testai iš eilės (su ne mažesniu kaip 24 val. intervalu) yra neigiami arba praėjus ne mažiau nei 37 dienoms nuo ligos diagnozavimo. 

Be to, tuo pačiu numatyta, kad į globos įstaigas trumpalaikei socialinei globai būtų priimami ir tie gyventojai, kurie savo namuose liko be priežiūros dėl juos namuose prižiūrėjusio vienintelio žmogaus paguldymo į ligoninę ar netgi mirties.

Situacija Nemenčinėje kelia nerimą

Paklaustas, kokia situacija yra didžiausiuose ligos židiniuose Ukmergės, Marijampolės, Panevėžio ir Klaipėdos ligoninėse, ministras tikino, kad situacija yra stabili.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką kasdien stebime, gauname atnaujintus duomenis, kiek tyrimų atlikta, nustatyta atvejų. Tai yra židiniai, kuriuos žinome, kuriuos stebime tiek mes, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, bet kažko sudėtingo šiuo metu nėra įvykę", – kalbėjo A. Veryga.

Tačiau jis pabrėžė, kad situacija Nemenčinėje kelia nerimą. 

„Situacija tikrai yra kelianti nerimą, nes panašu, kad užsikrėtę asmenys tikrai galėjo turėti daug kontaktų ir panašu, kad nemažai žmonių gali tekti izoliuotis“, –  per spaudos konferenciją sakė ministras ir pridūrė, kad išsamiau apie tai pakomentuos Vyriausybė.

Dėl politikų tyrimų nežino

Pasiteiravus, kiek politikų šalyje jau yra išsityrę dėl koronaviruso, ministras sakė konkretaus skaičiaus nežinantis, bet priminė, kad yra pateikta tik rekomendacija tirtis dėl koronaviruso.

REKLAMA

„Sunku pasakyti, kiek politikų yra išsityrę. Buvo priimta rekomendacija dėl aukščiausių šalies politikų tyrimų, bet tai yra rekomendacija ir jos įgyvendinimas priklauso nuo to, kiek asmenys turi kontaktų ir daliai jų nepavyksta jų išvengti dėl tiesioginių susitikimų, nors posėdžiai ir pasitarimai yra perkelti į virtualią erdvę. Atsižvelgiant į tai, būtų tie tyrimai atliekami, bet, kaip ir minėjau, tai yra rekomendacija ir kaip elgtis konkrečiu atveju sprendimą priima kiekviena institucija“, – aiškino ministras.

Kartu A. Veryga nieko išsamiau negalėjo pakomentuoti ir dėl premjero patarėjui Giedriui Surpliui atlikto tyrimo dėl koronaviruso.

REKLAMA

„Kolega G. Surplys savo tyrimo aplinkybes, kaip suprantu, ir aiškino ir komentavo, tai aš tikrai negaliu žinoti apie kiekvieną ištirtąjį ir tikrai tokios informacijos – ne tik apie Giedrių, nei apie visus politikus, kokie jie bebūtų – ar tai būtų miestų politikai ar kitokio lygio politikai ar politinio pasitikėjimo tarnautojai – mes tiesiog nerenkame, man sudėtinga būtų komentuoti“, – pridūrė jis.

Svarstys dėl karantino „atlaisvinimo“

Lietuvos lauko teniso sąjunga kreipėsi į SAM kreipėsi prašydama leidimo žaisti, argumentuodama, kad šio žaidimo metu nėra sąlyčio su kitais asmenimis.

„Tai, matyt, svarstytinas klausimas, bet gal ne pirmame etape, o kituose. Kai Vyriausybė apsispręs dėl karantino sąlygų pakeitimo, dėl tokių sporto šakos, kur nėra artimo kontakto ir yra žaidžiama ne grupėse, tikrai būtų galima svarstyti“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu dėl galimų kultūros įstaigų (bibliotekų, muziejų) veiklos atnaujinimo siūlymus turėtų teikti Kultūros ministerija.

Taip pat A. Veryga patvirtino, kad yra galvojama ir apie tam tikrų planinių medicinos paslaugų „atlaisvinimą“:  „Tačiau tai galės būti tik užtikrinus saugumą, kad nebūtų viruso plitimo nuo paciento pacientui ir personalas būtų apsaugotas."

Visgi paklaustas, ar dėl kokių sąlygų galima svarstyti apie karantino priemonių sugriežtinimą, ministras tokios galimybės neatmetė.

„Kažkokios labai griežtos ribos nėra nustatyta, kad būtų kažkoks reikalingas atvejų skaičius, kad būtų švelninamos ar griežtinamos karantino sąlygos. Yra stebima bendra situacija, vertiname, kiek yra atvejų nustatoma iš 100 tiriamųjų, kol kas jis  mažėjantis. Jei matysime, kad atvejų skaičius ima auti esant tam pačiam atliekamų tyrimų skaičiui, tai bus indikacija persvarstyti karantino priemones", – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA

Medikai turės deklaruoti darbovietes

Atsižvelgus į rizikas, kurias esant parodė infekcijos plitimo atvejai gydymo įstaigose, nuspręsta, kad visi medikai nuo šiol turės pateikti duomenis apie visas savo darbovietes – tiek privačias, tiek valstybines. 

Pabrėžiama, kad tokia naujovė niekaip neribos medikų darbo, tačiau įstaigų vadovams leis efektyviau įsivertinti rizikas ir grėsmes, užsikrėtimo atvejus, jų atsekamumą ir užkirs kelią kryžminiam užsikrėtimo plitimui. 

Svarbu ir tai, jog šie duomenys renkami dėl pandemijos. Tai reiškia, kad jie nebus naudojami jokiam kitam tikslui. Kitaip tariant, pasirodžiusi informacija, kad neva surinkti duomenys galėtų būti naudojami sprendžiant dėl gydymo įstaigų uždarymo ar panašiais tikslais, yra melaginga.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybė trečiadienį svarsto karantino švelninimo sąlygas.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

 

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų