REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virusas ir karantinas atkirto Lietuvą nuo pasaulio. Čia neskrenda lėktuvai, neplaukia laivai ir turistai neturi nei galimybių, nei noro keliauti į mūsų šalį. Manoma, kad situacija nepagerės ir įsibėgėjus vasarai, žmonės bijos keliauti, valstybės nebus atvėrusios sienų, o oro bendrovės – oro kelių. Turizmo verslo atstovai gūžčioja pečiais, laukia sunki vasara, nebent vietiniai gyventojai nutartų sutaupytus eurus išleisti Lietuvos pajūryje arba Druskininkų pušynuose. 

Virusas ir karantinas atkirto Lietuvą nuo pasaulio. Čia neskrenda lėktuvai, neplaukia laivai ir turistai neturi nei galimybių, nei noro keliauti į mūsų šalį. Manoma, kad situacija nepagerės ir įsibėgėjus vasarai, žmonės bijos keliauti, valstybės nebus atvėrusios sienų, o oro bendrovės – oro kelių. Turizmo verslo atstovai gūžčioja pečiais, laukia sunki vasara, nebent vietiniai gyventojai nutartų sutaupytus eurus išleisti Lietuvos pajūryje arba Druskininkų pušynuose. 

REKLAMA

Tiesa, kaimo turizmo sodybos, kuriose galima saugiai pasislėpti nuo viruso ir mieste tvyrančio nerimo, populiarios. Bet tokių nėra daug, o ir jas nuomojantys žmonės susiduria su nelauktomis kliūtimis. Jei tokia sodyba yra kaime, gyventojai bijo užkrato iš miesto, o jei svečiai keičiasi, itin dažnai išauga dezinfekcijos kaštai.

Verslininkai, pasak kaimo turizmo atstovų, kol kas yra sulaikę kvapą ir laukia ką jiems atneš vasara. Tiesa, verslo viešbučiams vasara tikrai neatneš nieko gero, jie atsigauti ir pradėti dirbti pilnu tempu, pasak ekspertų galės tik po metų. Bėda ta, kad metų daugelis neišgyvens. Visgi yra ir optimistinių gaidelių, atrodytų tamsioje ateityje.

REKLAMA
REKLAMA

Vietinis turizmas turėtų suklestėti, negalėdami išvykti į užsienį tautiečiai, tikėtina atostogaus namuose, lankys pajūrį, mėgausis sanatorijų malonumais. Taip, pasak ekspertų ir turėtų būti, nebent krizės bus tokia gili, kad niekas tam tiesiog neturės pinigų. 

REKLAMA

Laukia vasaros ir bijo

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė sako, kad kaimo turizmo atstovai su nerimu laukia vasaros. Didelę dalį pajamų kaimo turizmo sodybose sudaro šventės ir stovyklos, o tokie užsakymai dabar masiškai atšaukiami. 

„Didesnėms sodyboms išties liūdna, jos neturi užsakymų, o tuos, kuriuos turėjo dabar masiškai atšaukia. O darbuotojams atlyginimus reikia mokėti, reikia grąžinti sumokėtus įmokas. Tai toms sodyboms bus labai sunku. Diskutavome su asociacijos nariais, jei birželio mėnesį neleis atnaujinti švenčių, kur rinktųsi iki 50 žmonių, tai pasipils bankrotai“, – sakė A. Vaitkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tie, kurie turi namelius, skirtus ramiam poilsiui, laikosi geriau, jie nuomojami. 

„Yra daug šeimų, kurios bėga iš miesto ir nuomojasi namelius karantino metu. Kainos, žinoma, kritusios. Nors dar ir sezonas neprasidėjo. Visgi ne visi šeimininkai nuomoja būstus, dalis jų bijo, kad atvažiuos iš miesto ir užkrės visą kaimą. Sodybos, kurios yra kaimeliuose, o ne vienkiemiuose, susiduria ir su priešiškų kaimynų nuotaikomis, nenorima svetimų, bijoma viruso“, – pasakojo moteris. 

Ji tikino, kad pavienių sodybų nuoma nekompensuoja nuostolių, o ir sezonas dar neprasidėjęs, todėl tikrosios padėties žmonės nemato. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar nuomojami nameliai savaitgaliams, pavieniams žmonėms. Bet vėlgi, išnuomojus po to reikia dezinfekuoti, o tai kainuoja. Nenorima nuomoti vos porai dienų, geriau kokiai savaitei. Daug šeimininkų, ypatingai tie, kurie neturi paskolų, darbuotojų, tiesiog užsidarė ir laukia geresnių laikų, dienos, kai baigsis karantinas“, – dalijosi kaimo turizmo asociacijos vadovė. 

Ji tikino, kad trečdalis kaimo turizmo sodybų svečių – užsieniečiai. O jie šiuo metu atšaukia rezervacijas. Su šventėmis tas pats, jei jose yra dalis užsieniečių, jie jau dabar žino, kad neatvažiuos. Lieka tik lietuvaičiai, šventės dalyvių skaičius mažėja, reikia grąžinti išankstinius mokėjimus svečiams. 

REKLAMA

„Atšaukia arba nukelia net šventes, kurios planuotos rugpjūčio mėnesiui. Dėl kainų tai sunku ką nors prognozuoti, neaišku, kiek pinigų turės žmonės. Bus tokių, kurie turės pinigų, tarkime IT sektoriaus darbuotojai, gali sau leisti išsinuomoti sodybą mėnesiui ir ten būti. Aukšto lygio sodybos kainų tikrai nenuleis. Kol kas visi tikisi, kad bus sezonas. Nors atšaukiama jau gausiai, net emigrantai, kurie anksčiau tas sodybas mėgo, dabar atšaukia rezervacijas“, – įsitikinusi A. Vaitkuvienė. 

Anot jos, dabartinę situaciją ir 2008 metų krizę lyginti sunku, nes tuomet ir sodybų buvo mažiau, šis verslo sektorius nebuvo toks išvystytas. 

REKLAMA

„Buvo daug mažiau tokių, kurie šį sektorių matė, kaip verslą, o po Europos Sąjungos paramos, paskolų, tokių sodybų atsirado daug. Anksčiau sodybos nebuvo statomos iš paskolos, bet dabar yra kitaip“, – kalbėjo moteris, patikinusi, kad žmonės su baime laukia ateinančių kelių mėnesių. 

Galimybė vietiniams žmonėms

O štai ekonomistas Žygimantas Mauricas yra optimistiškesnis, anot jo, vietinis turizmas tikrai turėtų atsigauti, o pavyzdį, kaip tai daryti, galėtume imti iš skandinavų. 

„Tarptautiniai turistų srautai bus maži. Tikėtina, kad net skrydžių bent jau iki gegužės pabaigos nebus. O, jei ir bus, masės žmonių tikrai nereiktų tikėtis, neaišku ir kiek bus likę skrydžių, mat Lietuva nėra prioritetinė rinka, dalis oro bendrovių gali nutarti nebetęsti sutarčių su mūsų oro uostais“, – svarstė Ž. Mauricas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, sumažės atvykstančiųjų iš Rusijos ir Baltarusijos, šie svečiai kurortams atnešdavo nemenkas pajamas. Tarptautinio turizmo srautas gali kristi iki 80 proc. bet tai galėtų bent dalinai kompensuoti vietiniai keliautojai. 

„Pažvelgus į Skandinavijos šalis, pamatytume, kad ten vietinis turizmas sudaro didesnę dalį turizmo, nei Lietuvoje. Žinoma, lietuviai buvo ištroškę kelionių į užsienį, o vietinis turizmas buvo labiau savaitgalinis. O ir kokybės, bei kainos santykis buvo prastas. Realiai, vietinio turizmo vietos yra tik pajūris ir Druskininkai. Visi kiti regionai turi neigiama balansą, nors yra vietų, kur daug ežerų ir viso kito.

REKLAMA

Taigi, manyčiau, kad kaimo turizmui šis sezonas nebus toks blogas. Galima taip atsargiai prognozuoti. Lietuviai negalės skristi į užsienį, alternatyvos nebus, taigi, atostogaus Lietuvoje“, – kalbėjo ekonomistas.

Tiesa, jis svarstė, kad didelės krizės atveju žmonės gali ir visiškai atsisakyti atostogų. Nes ir Lietuvoje atostogauti nėra pigu. Ekonomisto nuomone, ilgainiui vietinis turizmas turėtų didėti, atgimti. 

Vieni klestės, kiti užsidarys

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tikina, kad kalbėti apie terminus ir turizmo atsigavimą Lietuvoje dar tikrai anksti, bet pajūris vis tiek turėtų sulaukti lankytojų. 

REKLAMA

„Tikimės, kad tam tikri dalykai pradės judėti jau birželio viduryje. Kalbėjome, kad tikrai bus populiarios sodybos kaime, nes žmonės vis dar vengs vietų, kur daug kitų lankytojų. Druskininkai, Palanga, Birštonas taip pat turėtų sulaukti keliautojų dėmesio. Gal vietinis turizmas ir pradės judėti, o taip pat galime tikėtis ir latvių ar lenkų vizitų. Žinoma, su ta sąlyga, kad sienos jau bus atidarytos“, – kalbėjo E. Šiškauskienė. 

Pasak Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės, visai kitokia situacija yra su verslo viešbučiais, čia išties liūdna padėtis.

„Reiks laukti, kol atsinaujins skrydžiai. Vien tai gali užtrukti apie metus. Bet vietinis turizmas turėtų nenuvilti, jau ir anksčiau buvo matyti tokios tendencijos, kai žmonės keliavo po Lietuvą, atrado dvarus, naujus maršrutus, tai darė su didesniu būriu draugų“, – svarstė E. Šiškauskienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat užsiminė, kad SPA paslaugos taip pat buvo populiarios daugiau tarp vietinių žmonių, todėl tikimasi, kad tai pamažu vėl atgis. 

„SPA centruose apie 90 proc. būdavo lietuviai, gal tik išskyrus „Eglės“ reabilitacijos sanatorijas, kur buvo daug žmonių ir Baltarusijos, Rusijos ar Izraelio. Visgi vietinių taip pat buvo daug, taigi svarstome, kad žmonės užsisėdėję namuose norės pakeisti aplinką. Planuojame, kaip saugiau tai reikėtų padaryti, gal užpildyti ne visus viešbučius, kitaip riboti žmonių kiekį. Žinoma, tai optimistinė gaida“, – sakė specialistė, tikindama, kad tokių paslaugų, kaip pirtys, matyt teks atsisakyti, bet galėtų daugėti paslaugų, mankštų lauke.

REKLAMA

Ji pripažino, kad apie kainas ir jų mažinimą, didinimą niekas nekalba, labiau kalba apie išgyvenimą. „Didesni viešbučiai, galvodami apie šildymo sezoną, tikrai nerimauja. O ir šiaip Lietuvoje kainos nebuvo didelės. Manau ir tos kris, nes ne visi darbuotojai, tikėtina, dirbs“, – sakė E. Šiškauskienė. 

Šiuo metu išsinuomoti kaimo turizmo sodybą-namelį vienkiemyje arba atokiau nuo žmonių, greta ežero, parai kainuoja nuo 65 iki 85 eurų. Kai kurių sodybų savininkai už savaitgalį nuo penktadienio iki sekmadienio prašo fiksuotos 270 eurų sumos. Kainos nuo praėjusių metų nėra sumažėjusios, o populiarios ir atokesnės sodybos jau yra rezervuotos iki vasaros galo, likę vos vienas ar du laisvi savaitgaliai.

REKLAMA

Pajūryje verslas taip pat nestovi vietoje, butų ir poilsio kambarių nuoma per booking.com vis dar vyksta, nors pasirinkimas –  kuklesnis. Nidoje savaitgaliui nedidelį butą ar apartamentus galima išsinuomoti už 100-160 eurų, Palangoje kainos kiek mažesnės, prasideda nuo 50 eurų.

Tiesa, vos atsidarius booking.com programėlę ji praneša, kad  76 proc. šioje vietovėje [Palangoje] esančių viešnagės vietų mūsų svetainėje užsakyti negalima. To padaryti negalima balandžio pabaigos, gegužės pradžios datoms. 

Portalas tv3.lt primena, kad vos prasidėjus karantinui dirbti leista tik maisto prekių, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos parduotuvėms, tiesa, dirbo ir alkoholio parduotuvės, kurios savo asortimente turėjo šiek tiek maisto produktų. Kiek vėliau leista atsidaryti ir sodinukų prekyvietėms, kurios veikė lauke. Viešbučių ir SPA veikla laikinai sustabdyta, nors išsinuomoti būstą prie jūros ar sodybą kaime vis dar galima. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų