REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykų laikotarpis buvo laikomas kone lemtingu Lietuvai kovoje su koronavirusu. Antradienį ministerija informavo, kad yra matomos pozityvios permainos – kalbama apie mažėjantį naujų COVID-19 infekcijos atvejų skaičių.

Velykų laikotarpis buvo laikomas kone lemtingu Lietuvai kovoje su koronavirusu. Antradienį ministerija informavo, kad yra matomos pozityvios permainos – kalbama apie mažėjantį naujų COVID-19 infekcijos atvejų skaičių.

REKLAMA

Ką praėjusios kelios dienos iš tiesų lėmė, kokios naujausios žinios apie infekcijos ypatumus, atsparumą ir vaistus? Apie tai kalbėjome su gydytoju profesoriumi Sauliumi Čaplinsku.

Sveiki, gydytojai ir politikai sakė, kad šis ilgasis savaitgalis dėl koronaviruso Lietuvai bus lemtingas. Ką jis iš tiesų nulėmė ir kokias išvadas šiandien galim daryti?

Laba diena, ką galim pasakyti, kad vis tik gan didelė dalis piliečių dar nesupranta, kodėl reikia laikytis socialinės distancijos, fizinės socialinės distancijos galų gale, kodėl reikia laikytis tam tikros kvėpavimo higienos. Rankų higienos.

Ir jeigu toliau taip tęsis, tai vis tik tie žmonės, kurie nesilaiko šitų saugumo reikalavimų, nesuprasdami iš vienos pusės, gali užkrėst virusu kitus. Lygiai taip gali užsikrėsti nuo tokių pat piliečių, kurie gali nežinoti, kad turi virusą.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs turit galvoje tuos žmones, kurie veržiasi važiuoti į kitus miestus arba grožėtis sakuromis?

Teisingai.

Profesoriau, gavome pranešimų iš Pietų Korėjos apie tai, kad arti 100 žmonių praėjusį savaitgalį užsikrėtė galimai pakartotinai koronavoirusu. Kaip jūs manot, ar tai tyrimų klaida, ar jie iš tikrųjų susirgo, persirgo ir po mėnesio vėl susirgo?

REKLAMA

Gali būt ir taip, ir taip – iki galo neaišku. Remiantis kitais koronavirusais, ką galim pasakyt, apskritai koronavirusų yra gan daug – nuo 15–30 proc. Peršalimo ligų mums, žmonėms, gali sukelt įvairūs koronavirusai. Ir kai mes susiduriam su tais koronavirusais, kurie sukelia lengvą klinikinę eigą, tai imunitetas šitiems virusams susiformuoja, bet jis nusilpsta gan greitai.

Kai sukeliama sunkesnė liga kaip SARS atveju, imunitetas susiformavęs persirgus išsilaiko ilgiau, bet su laiku jis taip pat silpnėja. Kaip atsitiko šiuo konkrečiu atveju – žiūrėsim, parodys ateitis, bet kuriuo atveju imunitetas turėtų susiformuoti, bet ne pas visus vienodai. Priklausys nuo eilės ypatybių. Ir jau anksčiau buvo aprašyta atvejai, kad pakartotinas užkrėtimas persirgus taip pat galimas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kitos pusės, puikiai žinom, kad yra bandoma ir veiksmingai bandoma persirgusių žmonių plazmą, antikūnus naudoti gydant tuos ligonius, kurie dar serga. Tai parodo, kad imunitetas formuojasi. Ir bet kuriuo atveju vakcina yra kuriama ir, tikėkimės, kad gal netgi ir rugsėjo mėnesį galėtų pasirodyt pirmi jos rezultatai.

Hamburgo teismo medicinos profesorius Klausas Piušelis sako, kad nuo koronaviruso Hamburge išvis nemirė nė vienas žmogus užsikrėtęs juo. Ir kad tikroji mirties priežastis būdavo visiškai kita sunki liga, kurios atžvilgiu koronavirusas būdavo paskutinis lašas perpildytoje taurėje. Ar jūsų supratimu, turi pagrindo tokia išvada ir ar nėra per daug demonizuojamas pats koronavirusas? Ar jis tik šiek tie nepaskatina natūralių procesų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiūrėkit, bet tai, ką jūs pakomentavot, paskatino, tai yra pagreitino. Ir jokiais būdais nepadėjo žmogui būt sveikesniam. Va, čia labai pavojinga, jeigu prasidės spekuliacijos, nuo ko žmogus mirė. Ar nuo covido ar covidas buvo tik šalia, kaip gretutinė liga.

Užtat tie duomenys, kuriuos mes iš ULAC perkeliam į Užkrečiamų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinę sistemą, kaupdami duomenis, perduodam Europos ligų kontrolės centrui, ten yra ir išskirtos eilutės – iš vienos pusės, kur parašyta, kad mirties priežastis yra covidinė infekcija, bet yra ir kita eilutė, kur mirtis ir šalia buvo COVID infekcija.

Tai svarbiausia, kad mes suprastume, kad reikia registruot visas mirtis, kurios buvo kartu su COVID liga. Jokiais būdais šitas virusas negali pagerint žmogaus sveikatos. Dažniausiai taip ir bus, kad COVID infekcija komplikuos turėtą kokią tai sunkią patologiją – ar tai būtų plaučių liga, ar širdies. Ir nuo jos komplikacijų žmogus gali mirti. Bet tai vis tiek bus mirtis, susijusi su COVID.

REKLAMA

Profesorius Pušelis, pats būdamas medikas, vis dėlto sako, kad didžiausią žalą dabartinė situacija daro ekonomikai. Ir kad paties koronaviruso pavojus yra mažesnis nei žala ekonomikai. Jūs nesutiktumėte su jo nuomone?

Matot, sunku pasakyt – iš vienos pusės galima įvairiai žiūrėt į šitą problemą. Ar stiklinė pusiau pilna, ar pusiau tuščia. Viena aišku – jeigu mes nesugebėsim sumažint plitimo tempų, jeigu toliau liga plis, kaip plinta dabar, tai toliau mes paprasčiausiai perkrausim ir sveikatos priežiūros sistemą ir toliau žmonės mirs ne tik nuo COVID, ir negalės gauti kitų sveikatos priežiūros paslaugų.

Galima tikrai sutikti su tuo, kad yra ir kitos ligos, yra ir kitos problemos, bet, be abejo, smūgis ekonomikai, kurį dabar patiriam mes visi, yra be galo didžiulis. Vat, kodėl svarbu, kad mes vieningai suprastume, kad mes galim apgaut vienas kitą, mes galim užsiiminėt viešaisiais ryšiais, mes galim pabandyt apgaut policininką važiuodami iš vienos vietovės į kitą, apgaut savo artrimuosius, bet viruso mes neapgausim.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų