REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu į Lietuvą sugrįžo nemažai emigrantų, kurie dirbo ir mokesčius mokėjo užsienyje. Daliai gyventojų užteks pateikti papildomus dokumentus, tačiau kai kuriems reikės ir sumokėti.

Karantino metu į Lietuvą sugrįžo nemažai emigrantų, kurie dirbo ir mokesčius mokėjo užsienyje. Daliai gyventojų užteks pateikti papildomus dokumentus, tačiau kai kuriems reikės ir sumokėti.

REKLAMA

Valstybinės ligonių kasos Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registro skyriaus vedėja Natalija Jelenskienė aiškina, kad į Lietuvą grįžtantiems asmenims pirmiausiai reikėtų žinoti, kad privalomuoju sveikatos draudimu jie gali būti apdrausti tik vienoje ES šalyje. Paprastai toje, kurioje dirba ir moka mokesčius. 

Europos sveikatos draudimo kortelė

„Tokiems asmenims, kurie yra apdrausti sveikatos draudimu kitoje ES šalyje, rekomenduotume užsisakyti ir keliaujant su savimi turėti kompetentingos įstaigos išduotą Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK). Šią kortelę išduoda visos ES ir Europos ekonominės erdvės šalys, tokios kaip –  Norvegija, Šveicarija ar Jungtinė Karalystė.

Su šia kortele Lietuvoje nereikės mokėti už būtinąją pagalbą, o karantino laikotarpiu – taip pat ir už suteiktas sveikatos paslaugas, susijusias su Covid-19 viruso pandemija.

REKLAMA
REKLAMA

Jei asmuo yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu kitoje ES šalyje, tačiau į Lietuvą sugrįžo neturėdamas ESDK, jis turėtų elektroniniu būdu susisiekti su tos valstybės privalomojo sveikatos draudimo įstaiga dėl sertifikato. Jis laikinai pakeis ESDK“, – pataria specialistė.

REKLAMA

Kalbant apie sveikatos paslaugų apmokėjimą, turint ESDK N. Jelenskienė pažymi, kad gydymo ar kitas sveikatos išlaidas turės padengti ta šalis, kurioje yra išduota kortelė.

Jeigu žmogus grįžo iš trečiosios šalies, pavyzdžiui, JAV ar Azijos ir atvyko svečiuotis trumpam, jis turi būti apsidraudęs privačiu draudimu. Pastarasis pagal savo sąlygas ir apmoka sveikatos paslaugas.

„Tačiau ir nedraustiems asmenims paslaugos, susijusios su Covid-19 viruso pandemija, bus suteiktos Lietuvoje iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Kitaip tariant, nedrausti asmenys bus gydomi kitų apdraustųjų sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į sveikatos apsaugos ministro įsakymą, kuriuo koronaviruso infekcija yra patvirtinta kaip pavojinga užkrečiama liga. Dėl šios priežasties, sergantys arba įtariami asmenys, taip pat šios ligos sukėlėjų nešiotojai turi būti hospitalizuojami ar izoliuojami, tiriami ir gydomi privalomai“ – aiškina N. Jelenskienė.

Sugrįžę visam laikui privalo mokėti PSD

Tačiau, pasak VLK atstovės, tuo atveju, kai žmogus sugrįžo visam laikui gyventi į Lietuvą ir deklaravo savo gyvenamosios vietos pakeitimą, jam reikėtų pradėti Lietuvoje mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį (PSD). Jis yra privalomas visiems nuolatiniams Lietuvos gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu PSD įmokos sudaro 42,37 euro per mėnesį. Pasitikrinti, ar nesate skolingi, galima VLK interneto svetainėje.

„Neturint įsiskolinimo iš ankstesnio laikotarpio Sodroje, nuo minėtos įmokos sumokėjimo datos sugrįžusiam piliečiui pradėtų galioti sveikatos draudimas.

Tada jis įgytų teisę į PSDF lėšomis kompensuojamas sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones ir kitas įstatyme numatytas gydymo paslaugas.

Taigi, asmenims, neturintiems galiojančio PSD kitoje šalyje, nuo gyvenamosios vietos deklaravimo datos atsiranda prievolė mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas Lietuvoje. Apdraustuoju PSD laikomas tas gyventojas, už kurį mokamos arba kuris pats moka PSD įmokas ir neturi PSD įmokų skolos“ – aiškina N. Jelenskienė.

Taip pat specialistė primena, kad deklaruojantys gyvenamąją vietą Lietuvoje piliečiai iš naujo turėtų pasirinkti pirminės sveikatos priežiūros įstaigą – polikliniką, šeimos centrą ar kitą. Įstaigoje jie turi prisiregistruoti ir pasirinkti šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų