REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šis laidos „Prieš srovę“ pasakojimas – tiesiai iš Fuerteventūros salos. Ji yra toli nuo Lietuvos, kažkur prie Afrikos krantų, ir priklauso Ispanijai, o ten šiuo metu įstrigę keliauti mėgstantys žinomi lietuviai – dailinininkas, fotografas Algis Kriščiūnas ir žurnalo „Happy365“ redaktorė Jurga Baltrukonytė. Kitaip nei mums Lietuvoje, jiems ten reikia laikytis net ne karantino, nes saugant saloje gyvenančius žmones nuo Covid-19 Fuerteventūroje įvesta kone karinė padėtis. 

Šis laidos „Prieš srovę“ pasakojimas – tiesiai iš Fuerteventūros salos. Ji yra toli nuo Lietuvos, kažkur prie Afrikos krantų, ir priklauso Ispanijai, o ten šiuo metu įstrigę keliauti mėgstantys žinomi lietuviai – dailinininkas, fotografas Algis Kriščiūnas ir žurnalo „Happy365“ redaktorė Jurga Baltrukonytė. Kitaip nei mums Lietuvoje, jiems ten reikia laikytis net ne karantino, nes saugant saloje gyvenančius žmones nuo Covid-19 Fuerteventūroje įvesta kone karinė padėtis. 

REKLAMA

Salos gyventojams uždrausta ne tik išeiti į gatvę, bet net ir balkonuose žmonės policijos pareigūnams, medikams nebeploja tam, kad beplodami neužkrėstų virusu žemiau apatiniuose balkonuose esančiųjų. Prie pat vandenyno gyvenantiems lietuviams jau du mėnesius rūpi nebe maudynės – rūpi tik tai, kaip išlikti sveikiems ir kaip nepalūžti tarp keturių sienų, kai į lauką išeiti leidžiama tik kartą ar du per savaitę.

„Norėčiau pasakyti kažką gero ir linksmo, bet, deja, nieko gero iš balkonų su kaimynais negaliu pasikalbėti. Iš tiesų visi galvoja, kad viskas truks mažiausiai du mėnesius. Visi sėdi namuose ir gandus galiu sužinoti tik kalbėdama su kaimynais balkonuose. Dabar atėjo naujas gandas, kad ir į balkonus negalima eiti, nes esą žmonės Italijoje per daug ėjo į balkonus, plojo medikams ir gelbėtojams, todėl iš aukščiau esančio balkono virusas nukrisdavo į kitą balkoną. Tai negalima eiti ir į balkonus. Tai tiesiog laukiame, kad uždraus ir tą pasikalbėjimą su kaimynais“, – atvirai laidoje „Prieš srovę“ pasakojo Jurga Baltrukonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Jurgos ir Algio šeima prieš aštuonerius metus keliaudami atrado Fuerteventūros salą ir ją įsimylėję įsigijo butą. Jie įsigijo butą viršutiniame namo aukšte, tad turi stogą, o ant jo įsirengė mažą terasėlę, kurioje gali veikti, ką nori, ir nekelti pavojaus aplinkiniams. Todėl pakvėpuoti grynu oru garsių lietuvių šeima tikrai gali, bet kelti koją iš namų – nelabai, nebent turi nueiti į maisto parduotuvę.

REKLAMA

„Bandžiau išnešti šiukšles ir nuvesti šunį tas leistas penkiolika minučių su Paula (Jurgos ir Algio dukra – aut. pastaba), tai iškart sustojo policijos mašina, iššoko patruliai ir pradėjo mandagiai, bet emocionaliai sakyti, kad jūs dviese lauke, ir dar vaikas lauke – tai išvis nusikaltimas“, – netikėtą akistatą su policija prisiminė Jurga.

Išskirtinio grožio salos gatvėse jau trečia savaitė nei gyvos dvasios – tarsi po atominės bombos sprogimo. Kaip tai veikia toli nuo gimtinės įstrigusią populiaraus žurnalo leidėjos ir garsaus menininko bei muzikanto šeimą? Ar dažnai jie pykstasi? 

REKLAMA
REKLAMA

Jurgos Baltrukonytės ir Algio Kriščiūno šeima tam, kad kuo mažiau pyktųsi karantino metu, net sugalvojo kiekvieną rytą vykstantį ritualą. Jurga tai vadina „ryto ratu“, kurio metu vyksta labai atviras šeimos pokalbis. Pasak Jurgos ir Algio, jis yra labai reikalingas jų šeimai, kad smulkūs pykčiai nevirstų drambliais ir karais.

„Mūsų šeima pradėjo daryti ryto ratą todėl, nes jau po dešimtos įkalinimo dienos pradėjome jausti trintį tarpusavyje – bambėjimo pagausėjo, pykčio, liūdesių, nelabai žinojome, ką veikti. Ryto ratas padeda mums labiau pažinti vienas kitą, savo emocijas – blogas ir geras, taip pat susiplanuoti dieną. Labai svarbu turėti bent kažkokią rutiną, todėl tarp pasisakymų būna geros, blogos emocijos ir planai, ką mes planuojame nuveikti. Kartais pasiseka viską nuveikti, kartais ne“, – savo šeimos išgyvenimo be pykčių receptu pasidalijo Jurga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad šio kasdienio rytinio susitikimo metu šeima aptaria gerus ir blogus dalykus nutikusius praėjusią dieną. Bet svarbiausia, kad kiekvieną rytą yra sukuriamas planas, ką jie turėtų nuveikti per šią dieną – neužmirštama ir augintinė Pinkė. Jurga kaip žmogus mokantis valdyti plunksną dar viską žymi net į karantino dienoraštį, kuriame vėliau pasirašo visi, net ir šunytė Pinkė.

„Žinai, koks geras dalykas atsitiko per visą šitą priverstinį visos šeimos buvimą kartu? Tai, kad mūsų šeima vis daugiau laiko ir dėmesio skiria vienas kitam. Iš pradžių būdavo daug darbo, o dabar, kai visi esame vienoje krūvoje, mes turime būti kartu. Iš pradžių buvo toks nervukas. Anksčiau būdavo kažkoks ritualas – Paula eidavo į mokyklą, tu visą dieną dirbi, tada ją pasiimi. Tai visą tą dieną tu lyg ir turi laiko kažkokiam savarankiškam atsiskyrimui, pailsėjimui nuo šeimos. O dabar tu niekur nepailsėsi – nuo pat ryto iki vakaro ir kiaurą naktį mes esame kartu ir mes pagaliau išmokome būti kartu be jokios trinties. 

REKLAMA

Aišku, būna visko, būna kažkokių pykčių, bet vis tiek yra tas dalykas, kad mes išmokome pagaliau būti kartu nuolatos, be jokių pertraukų. Aš jaučiu, kad aš visai nepavargstu nuo šeimos. Anksčiau vis tiek sakydavo, kad vyras turi turėti kažkokį tai savo laiką, eiti į barą, į garažą, eiti kažkur su savo draugais, turėti savo hobių – toks stereotipas yra. Bet dabar aš suprantu, kad tai nėra būtina“, – Audrei Kudabienei pripažino Algis Kriščiūnas.

Ir tai – tikrai dar ne viskas, ką laidoje „Prieš srovę“ papasakojo žinomi lietuviai. Jie taip pat parodė, kaip atrodo sala, maisto parduotuvės ir pasidalijo labai asmeniškais kadrais iš savo gyvenimo.

Visą pokalbį su Jurga Baltrukonyte ir Algiu Kriščiūnu galite pamatyti vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų