REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ketvirtadienį spaudos konferencijoje pristatydamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos dar kartą paragino šventinį savaitgalį likti namuose ir ramino, kad sprendimas, jog kaukes dėvėti viešose vietose yra privaloma, pakankamai lankstus.

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga ketvirtadienį spaudos konferencijoje pristatydamas naujausią informaciją dėl koronaviruso grėsmės valdymo ir prevencijos dar kartą paragino šventinį savaitgalį likti namuose ir ramino, kad sprendimas, jog kaukes dėvėti viešose vietose yra privaloma, pakankamai lankstus.

REKLAMA

Naujausiais Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, balandžio 9 d. Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų yra 955. Per vakar dieną patvirtinta 42 nauji ligos atvejai.

Pranešama, kad per vakar dieną ištirta 2699 mėginiai. Ministras informavo, kad ryte dar buvo likę 782 mėginiai, bet tai yra normalus darbinis kiekis, kuris lieka mėginių nesukrovus jų į mašinas.

Kalbėdamas apie vis dar mažus pasveikusiųjų skaičius ministras pabrėžė, kad jų tuoj turėtų būti daugiau ir statistika įneš vilties.

REKLAMA
REKLAMA

„Pacientų, kurių būklė yra sunki, santykinai turime nedaug. O dėl pasveikusių kaip tik raginsime šeimos gydytojus aktyviau siųsti tuos asmenis, kuriems yra praėjęs dviejų savaičių laikotarpis. Jei jie neturi simptomų tiesiog turėtų nukeliauti į mobiliuosius punktus. Mūsų skaičiavimais, šiuo metu yra daugiau nei 270 asmenų, kuriems jau yra suėjęs šis terminas", – pranešė jis.

REKLAMA

COVID-19 infekcija patvirtinta 16 Lietuvoje mirusių žmonių, 8 laikomi pasveikusiais.

Išdalins kaukių nemokamai

Portalas tv3.lt primena, kad trečiadienį Vyriausybė posėdyje nuspręsta karantiną Lietuvoje pratęsti iki balandžio 27 dienos 24 val.

„Taip pat yra priimtas sprendimas dėl kaukių ar kitų apsauginių priemonių dėvėjimo viešose vietose, tam tikri judėjimo suvaržymai šventinėmis dienomis. gera žinia yra ta, kad per savaitgalio šventines dienas patruliuojantys pareigūnai išdalins apie 120 tūkst. veido kaukių gyventojams, kurie kažkur judės keliaus ir tokių priemonių neturės. Nors tai yra santykinai nedidelis kiekis, bet vis tik tai bus praktinė apčiuopiama pagalba, kuriems priemonių įsigyti sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA

Nors vaistinės ir skelbia, kad jas pasiekia nemaži kiekiai šių apsaugos priemonių, bet šių apsaugos priemonių niekada nebus per daug", – kalbėjo A. Veryga. 

Tačiau jis kartu ragino neišsigąsti, nebūtina turėti tokių priemonių, kurias naudoja medikai. Jo teigimu, užtenka veidą prisidengti skarele, šaliku ar kita turima priemone.

„Raginu saugoti vieni kitus, kad tie rezultatai, kurie buvo pasiekti, nebūtų nubraukti per Velykų savaitgalį. Ypač primenu senesnio amžiaus asmenims neiti į maldos namus, likti namuose, pabendrauti su šeima nuotoliniu būdu", – sakė ministras.

Tirs daugiau medikų

Ministras spaudos konferencijos metu informavo, kad nelikus laboratorijų apkrovimo problemos ir plečiant jų apimtis bus tiriami besimptomiai ir ligos židiniuose nesantys medikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas savaitę bus išdalinamas tam tikras mėginių kiekis, kuris bus paimamas medikams. Taip bus profilaktiniu tikslu atliekamas tam tikras skryningas ir bus galima išsiaiškinti, koks infekcijos plitimas yra tarp medikų.

Taip pat bus tiriami įstaigų židiniai, tiek medikai, tiek pacientai. Pirmiausia tai bus padaryta Marijampolės ligoninėje“, – kalbėjo A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad situacija Marijampolėje stebima itin atidžiai: „Situacija stebima, vertinama, ar nereikia papildomo įsikišimo į situacijos valdymą. Apskritai ruošiame bendrą tvarką, kaip būtų reaguojama į tokius židinius, kokios komandos ten vyktų."

Kartu ministras pranešė, kad sudaromos patogesnės sąlygos ir galimybės išsitirti pareigūnams.

REKLAMA

A. Veryga taip pat priminė, kad priimti sprendimai siekiant aprūpinti gydymo įstaigas koronaviruso infekcijai gydyti skirtais vaistais.  

„Skubiai organizuojamas vaistų pirkimas ir šie pirkimai bus vykdomi per centrinę perkančiąją organizaciją ir nupirkti vaistai bus perduoti 5 pirkimą organizuojančioms įtaigoms, o jos pagal poreikį paskirstys tame regione sveikatos priežiūros įstaigoms", – sakė jis. 

Ramino, kad lovų pakaks

Paprašytas įvertinti pesimistines mokslininkų prognozes dėl gegužės mėnesį galimo susirgimų išaugimo net iki 20 tūkst., ministras tikino, kad lovų tikrai nepristigsime. Tačiau kartu patvirtino, kad yra ruošiamasi ir sudėtingiems scenarijams.

REKLAMA

„Yra perkami ir vaistai, įranga, priedai tai įrangai, dėliojami planai, jei prireiktų papildomai įsteigti vietas, kur galėtų būti gydomi pacientai. Vis dėl to, minimas skaičius yra pateikiamas kaip bendras ir tik nedidelei daliai jų prireiktų realaus gydymo ligoninėje ar net dirbtinės plaučių ventiliacijos. Pagal dabartinius skaičiavimus, Lietuva su šiuo uždaviniu turėtų susidoroti ir be didelių arenų. 

Aišku, Vilnius yra kiek išskirtinė vieta, nes didžiausias miestas, gyventojų koncentracija didžiausia, gydymo įstaigų gali ir neužtekti. Bet skaičiuojant mastelius, kiek Lietuvoje yra lovų, su tokiu iššūkiu Lietuva turėtų susidoroti. Dėl rangos – ji yra perkama, yra sudėlioti planai, kaip įstaigoms išplėsti deguonies prie lovų įrengimą. Čia yra vienas didesnių iššūkių“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsauginius chalatus gamins Lietuvos gamintojai

Ministras konferencijos metu pasidalino džiugia žinia - į situacijos suvaldymą įsitraukiančius lietuviškus verslus.

„Labai džiugu, kad Lietuvos verslai, gamintojai įsijungia į sudėtingos situacijos sprendimu ir pradeda gaminti produkciją, skirtą medikams. Tai – vienkartiniai rūbai: beveik 30 tūkst. vienkartinių chalatų ir virš milijono prijuosčių bus pagamintos ir pasieks medikus. Priemones tieks įstaigos „Interscalit" ir UAB „Audimas". 

Tai yra musų gamintojai, Lietuvos gyvenntojai, kurie dirba įmonėse, jos veikia Lietuvoje ir užtikrina, kad šalies ekonomika būtų gyvybinga, nes yra labai daug iššūkių susijusių su viruso valdymu, tad labai svarbu, kad pelno nereikėtų išvežti į kitas šalis", – akcentavo ministras.

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų