REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija apsisprendė – paskelbė, kad valstybinių brandos egzaminų dėl susiklosčiusios situacijos šalyje neatšauks. Ministras Algirdas Monkevičius sprendimą priėmė įvertinęs ministerijos darbo grupės išvadas. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija apsisprendė – paskelbė, kad valstybinių brandos egzaminų dėl susiklosčiusios situacijos šalyje neatšauks. Ministras Algirdas Monkevičius sprendimą priėmė įvertinęs ministerijos darbo grupės išvadas. 

REKLAMA

Brandos egzaminų sesija šiemet prasidės nuo birželio 22 d. Brandos egzaminų vykdymo grafikas, priėmimo į aukštąsias mokyklas datos, reikalingos teisės aktų korekcijos bus derinamos šiandien vyksiančiame planavimo grupės posėdyje. Apie sprendimus bus informuojama artimiausiomis dienomis.

„Brandos egzaminai vyks nuo šių metų birželio 22 d. Šis sprendimas priimtas atsižvelgus į aukštųjų mokyklų, bendrojo ugdymo mokyklų, Lietuvos moksleivių ir studentų sąjungų atstovų, švietimo ekspertų, ministerijos ir Vyriausybės specialistų siūlymus. Jie teikti prieš maždaug dvi savaites sudarytoje planavimo grupėje.

Kaip ir sakėme, sprendimas negali būti vienpusis, o, priešingai, apsvarstytas visų, kuriuos paliečia egzaminų vykdymo klausimas. Vyravo argumentuota pozicija neatsisakyti egzaminų, tai galima suprasti. Dėkoju jos nariams už atliktą darbą. Kviečiu abiturientus ramiai ruoštis būsimiems egzaminams“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras dr. Algirdas Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, ši pavėlinta data leis abiturientams turėti daugiau laiko pasirengti egzaminams ne tik nuotoliniu mokymu, kaip yra šiuo metu, bet ir numatoma pasirengimą organizuoti įprastu būdu.

REKLAMA

„Dabar pagrindinis mūsų darbas bus užtikrinti abiturientų pasirengimą, teikti jiems reikalingą pagalbą. Tam ministerija pasitelks mokytojų dalykininkų ir mokinių organizacijų atstovus. Abiturientai ruoštis egzaminams galės tiek nuotoliniu būdu, tiek ir planuojame suteikti galimybę tiesiogiai susitikti su mokytojais mokyklų patalpose pasibaigus karantinui ar švelnėjant jo sąlygoms. Žinoma, dirbsime kartu su mokyklų administracijomis, savivaldybėmis, kad būtų užtikrinama asmens higienai ir sveikatai tinkama aplinka“, - pažymi ministras.

Lietuvos švietimo taryba, kurią sudaro universitetų, mokyklų, tėvų bei mokinių atstovai, dar antradienį savo poziciją išsakė ministerijos atstovams ir jų darbo grupei, kuri rengia pasiūlymą dėl brandos egzaminų. Jau ketvirtadienį buvo priimtas sprendimas – abiturientų egzaminai įvyks taip, kaip ir planuota. 

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kovo 30 d., pirmadienio, Lietuvoje vykdomas nuotolinis ugdymas. Nuo tos dienos švietimo įstaigos turi užtikrinti ikimokyklinį, priešmokyklinį, pradinį, pagrindinį, vidurinį ugdymą, formalųjį profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas nuotoliniu būdu.  

Dėl koronaviruso paskelbus karantiną švietimo ir ugdymo įstaigų veikla sustabdyta nuo kovo 16 dienos. Dviem savaitėms pedagogai, moksleiviai, studentai išleisti atostogų. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius neatmetė galimybės, kad šiuos mokslo metus gali tekti baigti nuotoliniu būdu.

Pakeitė egzaminų datas

Portalas tv3.lt primena, kad 2020 metų kovo 13 d. švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymais yra pakeisti 2019–2020 mokslo metų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų tvarkaraščiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių) pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo dalies žodžiu vykdymas yra pratęsiamas iki gegužės 15 d. Lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos vykdymas pratęsiamas iki gegužės 4 d.

Menų ir technologijų mokyklinių brandos egzaminų ir brandos darbo vykdymas yra pratęsiamas iki balandžio 28 d. Užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų (toliau – VBE) kalbėjimo dalies vykdymas iš balandžio mėnesio perkeliamas į pakartotinę sesiją birželio mėnesį.

Užsienio kalbų (prancūzų ir vokiečių) VBE kalbėjimo dalys bus vykdomos birželio 22 d. Užsienio kalbos (rusų) VBE kalbėjimo dalis bus vykdoma birželio 25 ir 26 d. Užsienio kalbos (anglų) VBE kalbėjimo dalis bus vykdoma birželio 26 ir 30 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų