REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako turėjęs teisę žodžiu duoti pavedimus tikrinti asmenis.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako turėjęs teisę žodžiu duoti pavedimus tikrinti asmenis.

REKLAMA

„Vadovaujantis Žvalgybos įstatymo nuostatomis, žvalgybos institucijos vadovas, organizuodamas institucijos darbą turi teisę duoti pavedimus tiek raštu, tiek žodžiu, padaliniams patikrinti, ar VSD turi informacijos, susijusios su rizikos veiksniais ir grėsmėmis valstybės saugumui“, – antradienį Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus tvirtino D. Jauniškis.

Jis taip pat argumentavo, kad tyrimą dėl situacijos VSD, pranešus apie galimai neteisėtai rinktą informaciją, atlikęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) įstatymų pažeidimų nenustatė.

„Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, priimdamas sprendimą dėl VSD veiklos nustatė, kad vadovybės pavedimai atlikti patikrinimus asmenų, galimai susijusių su rizikomis, pavojais ar grėsmėmis, iš esmės buvo formuluojami ir jų įgyvendinimas vykdytas vadovaujantis Lietuvos respublikos įstatymais, VSD direktoriaus patvirtintais vidaus aktais“, – pažymėjo D. Jauniškis.

REKLAMA
REKLAMA

Komitetas tyrimą atliko pagal pranešėjo informaciją, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

REKLAMA

NSGK baigęs tyrimą konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau nurodė keisti darbo tvarkas ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

„Komitetas konstatavo, kad VSD veikė teisėtai, vadovaudamasis visais galiojančiais teisės aktais ir įstatymais, taip, yra tam tikros spragos arba neaiškumai, ypač dėl vidinio darbo organizavimo, kurie, ko gero, veikė nuo VSD įkūrimo pradžios, dėl žodinių pavedimų galimybės“, – žurnalistams tuomet išvadą komentavo NSGK vadovas Dainius Gaižauskas.

D. Jauniškis antradienį atsakė į Seimo narių Vytauto Bako ir Povilio Urbšio klausimus dėl pranešėjo apie galimai neteisėtai rinktą informaciją pateiktų duomenų. Pagal Seimo statutą, sesijos metu, kiekvieną antradienį Vyriausybės pusvalandžio metu į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus turi atsakyti Seimo skirti institucijų vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Seimas antradienį planuoja balsuoti, ar pritaria prezidento Gitano Nausėdos teikimui D. Jauniškį skirti vadovauti VSD antrai kadencijai. Pagal įstatymą, VSD direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šalies vadovas D. Jauniškio kandidatūrą pateikė praėjusią savaitę, kai tik Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas patvirtino išvadą dėl situacijos departamente.

Aukštas VSD pareigūnas buvo informavęs tuometinį NSGK pirmininką Vytautą Baką apie galimai neteisėtai departamente rinktą informaciją apie kandidatų į prezidentus aplinką. V. Bakas kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas pradėti parlamentinį tyrimą pagal pranešėjo informaciją apie galbūt neteisėtai rinktą medžiagą, tačiau valdyba to nesiėmė, ir situaciją aiškintis pradėjo komitetas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvalgybos pareigūno pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD galėjo rinkti informaciją, sąraše nurodoma daugiau kaip 60 pavardžių, tarp jų daug žinomų žmonių iš verslo, kultūros, pramogų sferų.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų