REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos švietimo taryba antradienį nutarė siūlyti neatidėti brandos egzaminų. Pasak tarybos pirmininkės, atidėjimas sutrikdytų ugdymo procesą. Tam esą pritaria ir mokinių atstovai. Tiesa, galutinį sprendimą priims Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministras Algirdas Monkevičius, kuris trečiadienį gaus savo sudarytos ministerijos darbo grupės išvadas. 

Lietuvos švietimo taryba antradienį nutarė siūlyti neatidėti brandos egzaminų. Pasak tarybos pirmininkės, atidėjimas sutrikdytų ugdymo procesą. Tam esą pritaria ir mokinių atstovai. Tiesa, galutinį sprendimą priims Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministras Algirdas Monkevičius, kuris trečiadienį gaus savo sudarytos ministerijos darbo grupės išvadas. 

REKLAMA

Lietuvos švietimo taryba, kurią sudaro universitetų, mokyklų, tėvų bei mokinių atstovai, savo poziciją išsakė ministerijos atstovams ir jų darbo grupei, kuri rengia pasiūlymą dėl brandos egzaminų.

Kaip portalui tv3.lt sakė tarybos pirmininkė, profesorė Saulė Mačiukaitė-Žvinienė, tarybos pozicija – egzaminų neatsisakyti. 

„Mūsų pozicija yra tokia, žinoma, diskutavome plačiau. Šis klausimas reikalauja gilesnės diskusijos dėl egzaminų organizavimo ir pasirengimo. Sutinkame, kad labai svarbi ir mokinių savijauta, bet pasisakome už tai, kad brandos egzaminų neturi būti atsisakyta. Kitu atveju tai reikštų neapibrėžtumą švietimo sistemoje“, – sakė profesorė. 

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kitame posėdyje švietimo taryba ketina pateikti savo siūlymus dėl ilgalaikių sprendimų, jei pandemija kartotųsi.

„Šiuo metu yra sudaryta darbo grupė, dirbame. Žinoma, tie siūlymai yra susiję su ilgalaikiais sprendimais. Dabar mes sakome, kad egzaminai turi vykti“, – teigė tarybos pirmininkė. 

REKLAMA

Švietimo tarybos susitikime nuotoliniu būdu dalyvavo ir ministerijos atstovai, jie patikino, kad yra sudaryta darbo grupė, kuri kalbasi, kaip konkrečiai turėtų vykti egzaminai. Bus ir išsamesnių diskusijų, bet atsakymų kol kas nėra. 

„Mes savo poziciją pateikėme šiandien, bet kiek aš žinau ŠMSM turi apsispręsti iki balandžio 12 dienos. Tada ir bus pateikta visa informacija, ar vyks, kaip vyks, kaip bus elgiamasi toliau. Trečiadienį vyks posėdis ŠMSM, matyt, bus toliau kalbama. Tėvų atstovo šiandien posėdyje nebuvo, bet moksleivių poziciją mes girdėjome. Mokinių atstovai mano, kad egzaminai turi vykti“, – kalbėjo S. Mačiukaitė-Žvinienė. 

REKLAMA
REKLAMA

ŠMSM atstovė Nomeda Barauskienė patvirtino, kad trečiadienį ministro sudaryta darbo grupė nutars dėl brandos egzaminų ir savo sprendimą siūlys ministrui. 

Kiek anksčiau ministras A. Monkevičius sakė, kad „ekspertai, išnagrinėję tuos scenarijus, pasiūlymus, idėjas, pasiūlys keletą variantų, dėl kurių mes susitarę apsispręsime ir informuosime tiek abiturientus, tiek jų tėvelius, tiek visą visuomenę“. Anot jo, jei karantinas baigsis iki birželio, valstybiniai brandos egzaminai vyks įprasta tvarka.

Nuo kovo 30 d., pirmadienio, Lietuvoje vykdomas nuotolinis ugdymas. Nuo tos dienos švietimo įstaigos turi užtikrinti ikimokyklinį, priešmokyklinį, pradinį, pagrindinį, vidurinį ugdymą, formalųjį profesinį mokymą ir aukštojo mokslo studijas nuotoliniu būdu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl koronaviruso paskelbus karantiną švietimo ir ugdymo įstaigų veikla sustabdyta nuo kovo 16 dienos. Dviem savaitėms pedagogai, moksleiviai, studentai išleisti atostogų. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius neatmetė galimybės, kad šiuos mokslo metus gali tekti baigti nuotoliniu būdu.

Pakeitė egzaminų datas

Portalas tv3.lt primena, kad 2020 metų kovo 13 d. švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymais yra pakeisti 2019–2020 mokslo metų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų tvarkaraščiai.

Gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių) pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo dalies žodžiu vykdymas yra pratęsiamas iki gegužės 15 d. Lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos vykdymas pratęsiamas iki gegužės 4 d.

REKLAMA

Menų ir technologijų mokyklinių brandos egzaminų ir brandos darbo vykdymas yra pratęsiamas iki balandžio 28 d. Užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų (toliau – VBE) kalbėjimo dalies vykdymas iš balandžio mėnesio perkeliamas į pakartotinę sesiją birželio mėnesį.

Užsienio kalbų (prancūzų ir vokiečių) VBE kalbėjimo dalys bus vykdomos birželio 22 d. Užsienio kalbos (rusų) VBE kalbėjimo dalis bus vykdoma birželio 25 ir 26 d. Užsienio kalbos (anglų) VBE kalbėjimo dalis bus vykdoma birželio 26 ir 30 d.

Hide or report this

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų