REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
(nuotr. stop kadras)

Antradienį Lietuvos medikus atstovaujančios organizacijos ir profesinės sąjungos išplatino kreipimąsi premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, kuriame akcentuojama, kad Lietuvoje esant daug infekuotų medikų apsaugos priemonės iki šiol dar nėra pakankamos.

117

Antradienį Lietuvos medikus atstovaujančios organizacijos ir profesinės sąjungos išplatino kreipimąsi premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, kuriame akcentuojama, kad Lietuvoje esant daug infekuotų medikų apsaugos priemonės iki šiol dar nėra pakankamos.

REKLAMA

„Norime priminti, kad dar 2012 metais patvirtinta Lietuvos Higienos norma Nr. 47-1:2012 „Sveikatos priežiūros įstaigos. infekcijų kontrolės reikalavimai“ (toliau – HN 47) sunkaus ūmaus respiracinio sindromo atveju numato būtinas apsaugos priemones visam personalui, kontaktuojančiam su potencialiai infekuotais asmenimis.

Jūs, Sveikatos apsaugos ministre, š. m. kovo 24 dieną Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete oficialiai paskelbėte, kad „Pagal tarptautines rekomendacijas sveikatos sistemai rekomenduojama laikytis požiūrio, kad visi gali būti užsikrėtę. Ar mes kalbame apie pacientus, ar apie visuomenę", – rašoma kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente teigiama, kad šalia vienkartinių priemonių, kurių logistika buvo sutrikusi visame pasaulyje, problemos, deja, išlieka ir kitos aktualios problemos – tiek aprūpinimo tinkamo dydžio švariais medžiaginiais darbo drabužiais, tiek darbo organizavimo nuostatų įgyvendinimo praktikoje.

REKLAMA

„Visas su pacientais kontaktuojantis sveikatos priežiūros įstaigų personalas privalo būti aprūpintas švariais medžiaginiais darbo rūbais, kurie būtų dėvimi vieną darbo dieną, apsirengiami prieš darbą ir nusirengiami po darbo, jų kiekis ir dydžiai turi atitikti realų poreikį ne tik pandemijos metu, bet ir prieš ir po jos.

Atkreipiame dėmesį, kad dėvint apsaugos priemones, sunku įžiūrėti įrašus, per kaukę sunkiau susikalbėti su pacientu, nepaprastai sunku atlikti tam tikras procedūras, kurios reikalauja ypatingo kruopštumo. Todėl dažnai reikia didinti dirbančių darbuotojų skaičių tam, kad galima būtų atlikti įvairias procedūras, net ir suleisti vaistus. Labai džiaugiamės įmonių, esančių Lietuvoje, ir medikų iniciatyva – sukūrusių ir skubiai pagamintų naujo modelio medikams respiratorių, apsauginių veido skydų, su kuriais yra žymiai lengviau kvėpuoti, bet panašių sprendimų būtina ieškoti toliau ir juos tobulinti, kad medikams būtų galima kuo kokybiškiau atlikti procedūras, dėvint apsaugos priemones", – dėstoma dokumente.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo užtikrinti apsaugas kiekvienam medikui

Pabrėžiama, kad šiandien labai svarbu sveikatos priežiūros įstaigų veiklą organizuoti taip, kad sumažinti nereikalingą tiesioginį kontaktą tarp pacientų ir darbuotojų.

„Pavyzdžiui, dirbant kohortomis/pamainomis, kurios nesusitinka; sumažinus pacientų srautą į ligonines ir daugiau paslaugų suteikiant ambulatoriškai; atidedant tas paslaugas, kas gali būti atidėta; viską ką galima daryti nuotoliniu būdu, darant nuotoliniu būdu. Tokius persitvarkymo veiksmus jau stebime daugelyje įstaigų.

Svarbu pažymėti, ką liudija kitų šalių tyrimai, kad dalis COVID–19 sergančiųjų turi asimptominę arba netipinę ligos eigos formą, kas dar labiau padidina infekcijos plitimą ir apsunkina infekuotų asmenų identifikavimą. Atsižvelgiant į tai mes prašome ir raginame užtikrinti kiekvienamsu bet kuriuo pacientu kontaktuojančiam sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojui – medikui ar pagalbiniam personalui – visas apsaugos priemones, kurios numatytos patvirtintam COVID–19 atvejui pagalbą teikiančiam personalui", – rašoma dokumente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreipiamas dėmesys, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateiktos gairės dėl medikų ir pagalbinio personalo apsaugos dirbant COVID–19 pandemijos metu, numato tik minimalų būtiną apsaugos lygį.

„PSO rekomendacijos paruoštos visoms valstybėms – taip pat ir turinčioms silpną ar fragmentišką sveikatos ir socialinės apsaugos paslaugų lygį. Todėl vienareikšmiškai skatinama, jei tik yra galimybė, geriau pasirūpinti savo piliečių sveikata ir medikų apsauga, nuo kurios tiesiogiai priklauso sveikatos sistemos atsako į pandemiją kokybė.

Dar sykį pabrėžiame – penkios medikų apsaugos kategorijos, sudarytos pagal PSO rekomendacijas, yra slenkstinis dydis, minimalus įmanomas, tačiau tai nėra adekvatus ir pakankamas dydis. Jei oficialiai pripažįstama, kad valstybė perėjo į etapą, kai kiekvienas žmogus vertinamas kaip galimai infekuotas COVID–19 – raginame kiekvienam su bet kuriuo pacientu kontaktuojančiam medikui užtikrinti pilną apsaugą (ne mažiau kaip FFP2 klasės respiratorių, apsauginius akinius/skydelį, pirštines, vienkartinius apsauginius drabužius) ir vienkartines priemones naudoti griežtai vieną kartą, o ne „taupyti“ medikų ir pacientų sveikatos ir gyvybės sąskaita", – akcentavo medikų organizacijos.

REKLAMA

Kartu medikai ragina atlikti ne tik diagnostinius tyrimus, bet taip pat praplėsti ištyrimo protokolus įtraukiant ir modernius sekoskaitos metodus, siekiant patikslinti Lietuvoje paplitusių SARS–CoV–2 viruso genotipus.

To reikia ne tik atskirų pacientų diagnostikos tobulinimui, bet ir tikslesnės epidemiologinės situacijos įvertinimui, nes klaidingai neigiami (angl. false negative) atsakymai gali didinti klaidos tikimybę ir taip suklaidinti sprendimų priėmėjus bei paskatinti daug kainuosiančius per ankstyvus karantino režimo švelninimo sprendimus.

„Norime pastebėti, kad matome ir Jūsų, gerb. ministre primininke Sauliau Skverneli ir gerb. sveikatos apsaugos ministre Aurelijau Veryga paskutiniųjų savaičių pastangas stengiantis suvaldyti ekstremalią situaciją Lietuvoje ir sprendžiant naujojo koronoviruso pandemijos metu kilusias problemas.  Tačiau tik ranka rankon veikianti Valstybės ir ligoninių valdžia bei eiliniai medikai gali atlaikyti šį sunkų pandemijos smūgį, kurio jėga dar stiprės ateinančiomis savaitėmis – didėjant tiek infekuotųjų, tiek kritiškai sunkių pacientų skaičiui. Todėl prašome – išsaugokime medikus tam, kad galėtumėte išsaugoti piliečius“, – rašoma dokumente.

REKLAMA

Lietuvos medikus atstovaujančios profesinės organizacijos ir profesinės sąjungos pabrėžia, kad visų medikų pastangos yra nukreiptos gyvybių išsaugojimui, tad prašoma ir raginama nedelsiant priimti šiuos į medikų ir pacientų apsaugą nukreiptus sprendimus bei vykdyti jų kontrolę:

garantuoti nuolatinį adekvatų darbuotojų aprūpinimą asmeninėmis apsaugos priemonėmis; griežčiau optimizuoti ir kontroliuoti ligonių srautus ligoninėse, mažinant nereikalingus kontaktus tarp pacientų ir medicinos darbuotojų; užtikrinti nenutrūkstamą medikų darbą kohortomis/pamainomis ir kuo skubiau įtraukti viso medicinos personalo testavimą dėl COVID–19, tokiu būdu saugiai atrenkant personalą, kuris gali dirbti su pacientais, o kuris turi saviizoliuotis; koreguoti pacientų diagnostiką ir įtraukti genomo sekoskaitos metodus, būtinus epidemiologinės situacijos vertinimui ir efektyvesnei situacijos kontrolei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų