REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius šeštadienio vakarą tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje papasakojo, kad penktadienį žmonai Agnei pakilo temperatūra, bet vėliau nukrito. Meras tikisi, kad tai nebus koronavirusas, tačiau tyrimų nevyko darytis, nes jų ir taip visiems trūksta.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius šeštadienio vakarą tiesioginėje „Facebook“ transliacijoje papasakojo, kad penktadienį žmonai Agnei pakilo temperatūra, bet vėliau nukrito. Meras tikisi, kad tai nebus koronavirusas, tačiau tyrimų nevyko darytis, nes jų ir taip visiems trūksta.

REKLAMA

„Vakar mano žmonai pakilo temperatūra. Ir toks jausmas – tirtis ar nesitirti. Pas ją tokia (abejonė – aut. past.), gal kitiems žmonėms labiau reikia. Ačiū Dievui, temperatūra nukrito.

Tikiuosi, kad ne koronavirusas, bet saviizoliacijoje esame labai rimtoje“, – sakė meras.

Meras teigė, kad jis taip pat nesityrė, nes nebuvo prasmės.

„Aš neišsityriau, nes nebuvo prasmės tirtis. Aš turiu tokią viltį, jei užsikrėsčiau, galbūt prasirgčiau lengva forma ir dirbčiau iš namų. Per praėjusią savaitę tik du kartus buvau darbo vietoje. Tik klausimas – kaip būtų su šeima.

Mano tėvai šiuo atveju man rūpi gerokai daugiau, kad jie neužsikrėstų“, – kalbėjo R. Šimašius.

Meras kalbėjo, kad karantiną leidžia labai intensyviai dirbdamas. „Tiesą sakant, ta riba tarp darbo ir poilsio jau išsitrynė ir skirtumo nebelabai yra. Ačiū Dievui, sveikata gera.“

REKLAMA
REKLAMA

„Turėsime galimybę paimti tyrimus tik iš 36 žmonių“

Vilniaus miesto meras taip pat pasakojo, kaip sostinė laikosi kovoje su koronavirusu. Meras apgailestavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija laikinai apribojo mobiliųjų punktų darbo laiką, veiks tik po vieną punktą mieste bent iki antradienio.

REKLAMA

„Iš anksto nebuvo užpirkta pakankamai reagentų, o dabar neturime pakankamai laboratorijų pajėgumų. Dėl to 1808 užjaučiu tuos savanorius-darbuotojus, kurie ten sėdi ir yra priversti atkalbinėti žmones nuo tyrimų.

Pasaulio sveikatos organizacija sako: tirti, tirti, tirti. O pas mus, pagal vakar ministro (A. Verygos – aut. past.) nurodymą per dvi dienas Vilniuje turėsime galimybę paimti tyrimus tik iš 36 žmonių. Pabrėžiu, Vilniuje ir kitoje savivaldybėje – tik 36 žmonių.

Natūralu, kai yra galimybė tik 36 žmonėms paimti testus, tai 1808 bando visaip atkalbinėti ir nesiųsti žmonių į tuos punktus“, – kalbėjo R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Meras palygino, kad šiuo metu per tris mobiliuosius punktus buvo galima paimti mėginius iš 700 žmonių per parą.

„Apmaudus dirbtinis laboratorijų pajėgumų stabdymas. Mes iš karto labai greitai su jomis startavome, dvi dienas laukėme, kol bus paleidžiamos. Kaip šiandien paaiškėjo, laboratorijų pajėgumų taip trūksta“, – sakė meras.

Pasak mero, dviejuose mobiliuosiuose punktuose buvo galima paimti tiek testų, kiek paimdavo per tris. „Tai reiškia, kad vienas mabilus punktas veikė veltui, šiandien suskaičiavau, kad ten turėjome panaudoti 400 komplektų apsaugos priemonių.“

SAM apribojo mobiliųjų punktų darbo laiką

Vėlai penktadienį vakare pasirašytame Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime nurodoma, kad nuo sekmadienio Lietuvos savivaldybių administracijos turi užtikrinti, jog mieste veiktų „ne daugiau nei vienas mobilus punktas“ ir ėminius dėl koronaviruso jis rinktų „ne ilgiau nei 6 valandas per dieną“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks sprendimas, remiantis ministro pasirašytu dokumentu, galiotų sekmadienį bei pirmadienį ir tik Vilniuje bei Kaune, nes būtent šiuose miestuose šiuo metu veikia po tris patikros punktus.

Vilniuje – 269 sergantys koronavirusu

Pasak mero, šiuo metu Vilniuje yra 269 sergantys asmenys. Beveik 4700 testų atlikta Vilniuje, o visoje Lietuvoje buvo atlikta apie 21 tūkst. testų dėl koronaviruso.

Teigiama, kad Vilniuje šiuo metu yra 84 plaučių ventiliavimo aparatai, 32 užsakė ir dar 60 žada nupirkti vėliau, bet viliasi, kad jų neprireiks.

Pasiteiravus, kada viskas baigsis, meras tikisi, kad balandžio viduryje bus galima pradėti švelninti karantino priemones.

REKLAMA

„Panašu, kad karantinas bus dar pratęsiamas po Velykų. Negalime visą laiką bėgti virusui iš paskos, reikia užbėgti į priekį, jei norisi tą virusą įveikti. Kova nebaigta ir dar turėsime ne vieną įtemptą savaitę“, – sakė R. Šimašius.

Pasak jo, iš karantino galėsime išeiti tuomet, kai matysime, kad karantino priemonės veikia ir sveikatos sistema nelūžta. Meras svarstė, kada galėtų būti viruso pikas. Pasak jo, pagal tiesinę prognozę, tikėtina, kad balandžio pradžioje turėsime piką. Meras priminė mokslininkų nuomonę, kad po vasaros gali būti viruso sugrįžimas, todėl nederėtų atsipalaiduoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų