REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės vis labiau nerimauja, kaip išgyventi, kai vieni varomi nemokamų atostogų, kitiems nurėžiami atlyginimai ar iš viso atleidžiami iš darbo. Kaip elgtis tokiose situacijose?

Žmonės vis labiau nerimauja, kaip išgyventi, kai vieni varomi nemokamų atostogų, kitiems nurėžiami atlyginimai ar iš viso atleidžiami iš darbo. Kaip elgtis tokiose situacijose?

REKLAMA

Apie tai TV3 studijoje kalbėjo žurnalistė Jolanta Svirnelytė ir profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Baiginėjasi trečioji karantino savaitė. Kokia situacija yra darbo rinkoje? Kokiomis nuotaikomis žmonės kreipiasi į jus?

Padėtis yra sunki ir tvyro nerami atmosfera. Mūsų konfederacija jau trečia savaitė ir dieną, ir vakarą, ir naktį atsakinėja į klausimus žmonėms, kuriuos siunčia. Nuo pat karantino pradžios matėme, kad daug nerimo sukėlė neapmokamos atostogos ir atleidimai ir darbo. Jautėme nuo pat pradžių, kad darbdaviai spaudžia savo darbuotojus pasirinkti kasmetines atostogas, eiti nemokamų atostogų. Jeigu jie nepaklūsta tokiai darbdavių valiai, tai tuomet jie yra verčiami išeiti iš darbo.

Vėliau tos tendencijos keitėsi ir galbūt įtakos padarė Vyriausybės planas. Atsirado viltis, kad ta parama kažką pasieks. Tada atsirado daugiau klausimų dėl darbo saugos. Žmonės klausė, ką daryti, jei darbdavys neparūpina saugios darbo vietos. Pastarosiomis dienomis darbuotojai klausia dėl prastovų ir kaip jos bus apmokėtos.

REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau žmonių nežino, kaip reikės pragyventi. Kai kurie siunčiami į nemokamas atostogas, kitų prašo išeiti iš darbo. Ką jūs tokiems žmonėms patariate? Ką daryti? Kaip elgtis?

REKLAMA

Pirmiausia, ką darbuotojams reikia žinoti. Pirmasis žingsnis, nuo ko reikia pradėti – nepasirašyti dokumentų, kurių neskaitėte. Nereikia skubėti, nereikia jaudintis ar panikuoti. Pasikonsultuokite su teisininkais, su šeimos nariais ir nedarykite skubotų sprendimų. 

Girdime ir tai, kad kai kuriems darbuotojams darbdaviai nurėžia dalį atlyginimo, bet darbą išlaiko, tačiau su sąlyga, kad dirbti teks dar ir daugiau. Kaip tokiu atveju? Ką daryti?

Tikrai yra tokios tendencijos ir gėda net viešai kalbėti. Darbdaviai, nesumažindami darbo krūvio, perpus sumažina atlygį už darbą. Jau turėjome tokią praktiką 2008 metais. Žmonės savo noru susimažino atlyginimus, kad išsaugotų darbo vietas. Gavosi taip, kad net ir šiai dienai kai kuriems darbuotojams nėra atstatyti darbo užmokesčiai. Darbuotojai, susimažindami atlyginimą savo noru, turi žinoti, kad atlyginimo atstatymas bus tik darbdavio valioje.

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų