REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekyla abejonių, kad Velykos yra viena iš gražiausių švenčių: rankomis dažyti spalvoti kiaušiniai, visi pasipuošę, žaliuojanti žolė ir gėlės vėl pradeda žydėti.

Nekyla abejonių, kad Velykos yra viena iš gražiausių švenčių: rankomis dažyti spalvoti kiaušiniai, visi pasipuošę, žaliuojanti žolė ir gėlės vėl pradeda žydėti.

REKLAMA

Daugybė Velykų simbolikos yra susiję su liturginėmis spalvomis, kitaip tariant, su drabužiais, kuriuos nešioja kunigai ir kitais krikščioniškais simboliais. Aprangos spalvos turi reikšmę ištisus metus, tačiau per gavėnią ir per Velykas daugelis šių drabužiuose naudojamų atspalvių yra skirti vaizduoti įvairius Jėzaus gyvenimo, mirties ir prisikėlimo aspektus, rašoma goodhousekeeping.com.

Taigi, kai rinksite Velykų papuošimus ar spręsite, kokiomis spalvomis dažyti kiaušinius, turėkite omenyje velykinių spalvų reikšmes.

Balta

Balta yra grynumo ir nekaltumo simbolis, taip pat Velykų lelijos spalva, turinti daug religinės reikšmės. Pavyzdžiui, buvo sakoma, kad baltos Velykų lelijos augo Getsemanės sode po Kristaus nukryžiavimo. O mene baltos lelijos dažnai yra siejamos su Mergelė Marija kaip jos tyrumo simbolis.

REKLAMA
REKLAMA

Rožinė

Kalbant apie liturgines spalvas, rožinė – reiškia džiaugsmą. Už   bažnyčios ribų rožinės rožės simbolizuojanti džiaugsmą, laimę, malonę ir švelnumą.

REKLAMA

Geltona/auksinė

Kai pavasaris tik įsibėgėja, geltona ir auksinė spalva atspindi saulės sugrįžimą. Kalbant apie gėles, geltonos gėlės yra draugystės simbolis. O religiniame kontekste auksas reiškia džiaugsmą, pergalę ir triumfą, kaip ir prisikėlimo triumfas prieš mirtį.

Violetinė

Violetinę spalvą dvasininkai nešioja visą gavėnios laikotarpio metu kaip atgailos, nuolankumo ir melancholijos simbolį. Tai turėtų tarnauti kaip Jėzaus kančios priminimas.

Žalia

Žalia yra amžinojo gyvenimo simbolis kartu su atgimimu ir atsinaujinimu. Tai spalva ir prasmė, tinkamiausia pavasariui, kai viskas vėl pradeda žydėti.

Dalyvauk Margučių čempionate – pasidalink savo margučiu! Siųskite nuotraukas ar video medžiagą ir galbūt jūsų margučių vaizdai papuoš TV3 Laidą „Velykos #IšNamų“. Kurkime šventę ir gerą nuotaiką kartu! Anketą rasite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų