REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį iš esmės pritarė svarbiausioms nuostatoms, kaip nuo šių metų liepos bus mokami antros pakopos pensijų fonduose sukauptų pensijų anuitetai, jų valdymą parėmus „Sodrai“. 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas penktadienį iš esmės pritarė svarbiausioms nuostatoms, kaip nuo šių metų liepos bus mokami antros pakopos pensijų fonduose sukauptų pensijų anuitetai, jų valdymą parėmus „Sodrai“. 

REKLAMA

Per dvi dienas  trukusius svarstymus komitetas dar neapsisprendė tik dėl to, kaip „Sodra“ išmokėtų pensijų anuitetus tais atvejais, kai gyventojų lėšos pensijų fonduose būtų nesėkmingai investuotos ir anuitetams lėšų pritrūktų. 

Komitetas nebalsavo, ar tokiais atvejais „Sodra“ galėtų skolintis lėšų anuitetams išmokėti.

Galutinai komitetas dėl Pensijų kaupimo įstatymo pataisų balsuos po pietų, o iki to laiko Lietuvos bankas (LB), „Sodra“, Finansų bei Socialinių reikalų ir darbo ministerijos specialistai turi rasti vieningą nuomonę dėl lėšų skolinimosi anuitetų išmokėjimams.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas yra nutaręs, kad prie „Sodros“ veiksiantis specialistų komitetas, kuris būtų atsakingas už pensijų anuitetų mokėjimą, galėtų kreiptis į Finansų ministeriją dėl valstybės perskolinamos paskolos, reikalingos ir pensijų anuitetų mokėjimo veiklai finansuoti, ir įsipareigojimams, susijusiems su pensijų anuitetų mokėjimo veikla, dengti. 

REKLAMA
REKLAMA

LB atstovė pareiškė, kad skolintis lėšų pensijų anuitetų mokėjimui „Sodra“ neturėtų, jai tos lėšos iš biudžeto turėtų būti skiriamos negrąžintinai. 

REKLAMA

„Paskolą galima teikti tik sąnaudoms dengti. Per laikotarpį ji bus grąžinta valstybei. Kai techninių atidėjinių nepadengimo (turtu – BNS) klausimas iškyla, turi būti skiriamos tiesiog valstybės lėšos, o ne paskola, bet kaip subsidija ar dar kažkas. Tokio pasiūlymo nepalaikytume. (...) Ar ketiname permesti pareigą ant būsimų visų kitų kartų anuitetų gavėjų?“ – komiteto nariams kalbėjo Lietuvos banko Priežiūros politikos skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Daškevičienė.  

Finansų ministerija siūlo Vyriausybei leisti valstybės vardu skolintis lėšas, reikalingas pensijų anuitetų mokėjimo funkcijoms vykdyti. Ekspertai siūlo pačiai „Sodra“ pagalvoti apie perdraudimo galimybę ar kitas rizikos valdymo alternatyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kai kurie Seimo nariai nesutinka, kad „Sodra“ skolintųsi ir vėl klimptų į deficitą.  Ministerijos teigimu, tai sudarytų galimybę Vyriausybei teikti valstybės perskolinamas paskolas. 

Pensijų kaupimo įstatymo pataisos numato, kad greta standartinio ir atidėtojo pensijų anuiteto kaip pasirinkimo galimybė bus standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu. 

Vienkartine išmoka sukauptą turtą siūloma išmokėti, jei asmuo antroje pakopoje bus sukaupęs ne daugiau nei 5 tūkst. eurų.   

Sukaupus daugiau nei 5 tūkst. eurų, bet neviršijus 10 tūkst. eurų, sukauptos lėšos būtų  išmokamos periodinėmis išmokomis iki kol pasibaigs pinigai, o pasiekus ar viršijus 10 tūkst. ribą reikės įsigyti pensijų anuitetą – paslaugą, kuri garantuos kas mėnesį ar kelis mėnesius mokamą išmoką iki pat mirties. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis anksčiau yra sakęs, kad pensijų anuitetus žmonės gautų tokiu pat būdu, kaip ir senatvės pensijas – jie būtų atnešami į namus arba mokami į sąskaitas. 

Seimas pernai gruodį priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kuriomis pusmečiui pavėlintas pensijų anuitetų išmokėjimo perdavimas „Sodrai“.

Parlamentas 2018 metų birželį pritarė pensijų kaupimo reformai, kad nuo 2020 metų sausio centralizuotu anuitetų tiekėju taps „Sodra“, tačiau SADM vėliau nurodė, kad iki 2019 metų pabaigos nebus suspėta tinkamai pasirengti vykdyti naujas funkcijas, įdarbinti reikalingus specialistus ir atlikti kitus veiksmus.

Pensijų anuitetas – tai vienkartinė arba periodinės pensijos išmokos, mokamos iki gyvenimo pabaigos iš pensijų fonde sukauptų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų