REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
karo policija gatvėse, nuotr. E. Šiaučiulytės

Lietuvoje nuo penktadienio ryto kariai išėjo patruliuoti į didžiųjų miestų gatves ir padeda policijai reaguojant į COVID-19 viruso plitimą. Karininkai ir policijos atstovai paaiškino, kaip kariai padės užtikrinti viešąją tvarką ir palaikyti karantino rėžimą, kaip atrodys jų darbas ir kaip elgtis gyventojams.

6

Lietuvoje nuo penktadienio ryto kariai išėjo patruliuoti į didžiųjų miestų gatves ir padeda policijai reaguojant į COVID-19 viruso plitimą. Karininkai ir policijos atstovai paaiškino, kaip kariai padės užtikrinti viešąją tvarką ir palaikyti karantino rėžimą, kaip atrodys jų darbas ir kaip elgtis gyventojams.

REKLAMA

Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas Andrius Dilda tv3.lt pranešė, kad nuo penktadienio ryto kariuomenė išvyko patruliuoti į gatves.

Vėliau A. Dilda patikslino, kad penktadienį patruliuoja dešimt ekipažų penkiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – po du karius viename ekipaže. Iš pradžių viename mieste patruliuoja tik keturi kariai su dviem transporto priemonėmis.

Karo policija baus už saviizoliacijos pažeidimus

Karo policija pagelbėja policijai palaikyti ir užtikrinti viešąją tvarką ir karantino režimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra nauja užduotis karo policijai. Anksčiau, iki karantino paskelbimo iki kovo vidurio, mūsų karo policininkai pagal dvišalę Lietuvos kariuomenės ir Vidaus reikalų ministerijos sutartį patruliuodavo ir padėdavo Lietuvos policijai. Dabar mes atnaujiname pagalbą ir padidiname pajėgas.

REKLAMA

Patruliuos du ekipažai penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje – pagelbės Lietuvos policijai priskirtuose maršrutuose ar vietovėse. Pavyzdžiui, Vilniuje oro uosto teritorijoje ir Geležinkelio stoties teritorijoje karo policininkai dienos ir nakties metu patruliuos ir stebės, kaip laikomasi karantino rėžimo ir vykdoma viešoji tvarka“, – sakė A. Dilda.

Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas pranešė, kad nuo penktadienio įsigaliojo prezidento pasirašytas dekretas dėl pažeidimų protokolų, todėl karo policija galės bausti už saviizoliacijos pažeidimus.

REKLAMA
REKLAMA

Jei karininkai kai kurių funkcijų atlikti negalės, jei prireiks, kai kuriais atvejais informuos ir policiją.

Ginkluoti kaip policijos patruliai

Patruliuojantys karo policininkai turės tokius pačius ginklus kaip policijos pareigūnai.

„Karo policininkai turi tokį patį aprūpinimą, kaip ir civiliai policijos patruliai. Kalbant apie ginklus, tai tabelinis ginklas, sulaikymo priemones – lazda, antrankiai ar dujų balionėlis.

Karo policininkai aprūpinami visomis apsaugos priemonėmis iš Lietuvos kariuomenės rezervų. Jie bus aprūpinti apsaugos priemonėmis pagal poreikį, dirbant atviroje vietovėje – tai guminės pirštinės, akiniai, respiratoriai“, – teigė A. Dilda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžia, kad karo policininkai, kaip ir visi kariai, atlieka kasdienines tarnybos užduotis, taip pat tęsia karinį rengimą, kuris yra būtinas siekiant vykdyti pagrindinę Lietuvos kariuomenės užduotį – išlaikyti tinkamą Lietuvos kariuomenės parengtį.

Pasak karininkų, reikalingas visos visuomenės supratimas ir tikslus karantino rekomendacijų vykdymas, kad bendromis jėgomis būtų galima išspręsti susidariusią situaciją ir maksimaliai padėti sveikatos priežiūros sistemai.

Policija nedelsiant galės pasitelkti kariškius

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigė, kad policija kreipėsi kariuomenės pagalbos, kad padėtų patruliuoti gatvėse.

REKLAMA

„Poreikis kilo iš policijos, nes prašėme dar prieš praėjusį savaitgalį, kai artėjo šilti orai. Tačiau viskas užtruko, bet dabar jau viskas teisiškai sutvarkyta.

Dabar bet kuri apskritis, kuriai bus poreikis, nedelsiant galės pasitelkti kariškius. Karininkai turės kontaktus su tos apskrities, kurioje patruliuoja, budėtojais ir patruliais. Jei reikės jiems policijos pagalbos, ar kažkokį protokolą surašyti, tai jie kviesis pareigūnus.

Kariuomenės galimybės yra ribotos – jie galės sudrausminti, įspėti ir surašyti tik kai kuriuos protokolus, bet kitais atvejais, jiems reikės kviestis ir policijos pareigūnus“, – kalbėjo R. Matonis.

Pasak R. Matonio, ateinantį savaitgalį viešuose vietose taip pat bus vykdoma kontrolė: „Ateinantį savaitgalį viskas priklausys nuo oro. Tikriausiai, kažkiek tų žmonių viešuose vietose bus ir kontrolė bus vykdoma.“

REKLAMA

Policijos departamento atstovas džiaugėsi, kad pranešimų apie karantino ir saviizoliacijos pažeidimus ženkliai mažėja. Praėjusią parą gavo 84 pranešimus, bet anksčiau gaudavo net iki 400 pranešimų.

Sugriežtintos karantino priemonės: lauke ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis

Portalas tv3.lt primena, kad šiuo metu karantinas yra pratęstas iki balandžio 13 d. Yra sugriežtintos karantino priemonės.

Nuo šiol šios pramogos leidžiamos tik ne didesnėms nei 2 žmonių grupėms, išskyrus artimiausius šeimos narius. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad karantino metu viešose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus tos pačios šeimos narius. Esant geram orui pastebėjus pramogaujančius ant vandens papildomas draudimas įvedamas ir plaukiojimui mažaisiais, asmeniniais, pramoginiais, sportiniais, tradiciniais laivais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje nuo balandžio 4 d. stabdomi skrydžiai bei keltai į šalį grįžtantiems keleiviams (bet ne krovinių ir prekių tiekimas), išskyrus kelto maršrutą Kylis-Klaipėda-Kylis arba turint vidaus reikalų ministro ar jo įgalioto asmens leidimą. Skrydžiai keleiviams vežti vykdomi gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą leidimą.

Papildomi apribojimai pradedami taikyti ir į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams – jiems įvedama privaloma 14 dienų izoliacija nuo atvykimo į šalį dienos.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

REKLAMA

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų