REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga: reanimacijoje yra 15 pacientų

ragina nepirkti greitųjų testų

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trumpojoje spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją apie naujojo kornaviruso COVID-19 plitimo šalyje suvaldymą informavo, kad reanimacijoje vis dar gydoma 15 pacientų. Kartu jis neatmetė karantino švelninimo galimybės, jei tą leis objektyvūs kriterijai. 

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trumpojoje spaudos konferencijoje pateikdamas naujausią informaciją apie naujojo kornaviruso COVID-19 plitimo šalyje suvaldymą informavo, kad reanimacijoje vis dar gydoma 15 pacientų. Kartu jis neatmetė karantino švelninimo galimybės, jei tą leis objektyvūs kriterijai. 

REKLAMA

„Ligoninėje šiuo metu gydoma 124 pacientai, 10 gydoma reanimacijoje su deguonimi, 5 pacientai – su dirbtine plaučių ventiliacija. Dar 32 su deguonies kaukėmis ne reanimacijoje, 39 atvejai – be deguonies", – informavo ministras.

Kviečiame žiūrėti tiesioginės transliacijos įrašą:

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 696 koronaviruso atvejai, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Per paskutinę parą patvirtinti 47 nauji koronaviruso atvejai. 

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, vėlgi turimas rekordinis ištirtų atvejų skaičius – per vakar dieną viso buvo atlikti 2809 COVID-19 testai, iki šiol viso ištirti 18432 mėginiai. Tačiau jis kartu neslėpė, kad nespėjamų atlikti tyrimų kiekiai išaugo, tikimasi, kad sekmadienį sumažės mobiliuose punktuose paimamų ėminių skaičiai.

REKLAMA

„Bent jau sekmadienį jų bus šiek tiek mažiau registruojama mobiliuose punktuose, kad laboratorijos spėtų susitvarkyti su tyrimais, kad jie visi būtų ištirti, kad gyventojams netektų piktintis, kad ilgokai tenka laukti laboratorinių testų atsakymų“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Be to, jo teigimu, Lietuva jau patenkanti prie tų šalių, kurie milijonui gyventojų tyrimų atlieka pakankamai daug.

Kartu jis pranešė, kad vertinant susirgimų koronavirusu dinamiką nustatomų atvejų skaičius yra mažėjantis.

„Vertinant dinamiką, ji yra teigiama, tai reiškia, kad nustatomų atvejų skaičius yra mažėjantis ir, nors absoliutus infekuotųjų skaičius auga plečiantis tyrimų skaičiui, bet žiūrint į dinamiką, kiek iš šimto ištirtų būna patvirtintų, tas procentas yra mažėjantis“, – žurnalistams penktadienį sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Svarstys karantino sušvelninimo sąlygas 

Ministras spaudos konferencijoje sutiko, kad karantinas gali ilgainiui kelti tam tikrų psichologinių problemų, tad būtų galima svarstyti apie tam tikrų karantino sąlygų sušvelninimą.

„Tačiau  tai turi būti susiję su labai objektyviais infekcijos suvaldymo kriterijais, situacija turi neblogėti, šalys turi būti tai nusistačiusios. Mes tą taip pat vertiname ir galvojame, kokiomis aplinkybėmis galėtume šiek tiek atlaisvinti izoliacijos ir karantino sąlygas, kad žmonės nesusidurtų su kažkokiomis sudėtingomis psichologinėmis pasekmėmis. Kaip jau minėjau, tai, kad iš 100 atvejų nustatomas mažesnis užsikrėtusiųjų skaičius, yra geras ženklas, tai reiškia, kad situacija kol kas nesieskaluoja“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu jis priminė apie egzistuojančia psichologinės pagalbos galimybę ir karantino metu.

Siekiant apsaugoti medicinos psichologų ir pacientų sveikatą, ministerija rekomenduoja psichologų darbą organizuoti nuotoliniu būdu, naudojant vaizdo priemones, telefonu, susirašinėjant žinutėmis ir elektroniniais laiškais.

Remiantis moksliniais tyrimais, tai yra saugus ir veiksmingas būdas teikti emocinę paramą asmenims, išgyvenantiems krizes, emocinius sunkumus, taip pat nerimo, depresijos, reakcijų į sunkų stresą ir kitų sutrikimų atvejais. 

Ruošia tvarką pasveikimui nustatyti

Dėl pakartotinių tyrimų atliekamų mobiliuose punktuose, tos tvarkos yra pruoštos, kuriems reikia patvirtinti pasveikinimo faktą, kad tie, kurie sveiksta namuose ar kitoje vietoje, sanatorijoje, galės gavę šeimos siuntimą padaryti tyrimą, bus sudaryti atskiri srautai atvykstančiųjų pasitikrinti dėl ligos ir ar jau pasveiko.  

REKLAMA

Ministras pridūrė, kad taip pat yra pakeista tvarka, pagal kuria vaistinius vardinius preparatus bus medikams išrašyti ir parduoti paprasčiau. 

„Jie bus galės išrašyti neapsilankius pas medikus“, – sakė jis.

A. Veryga paragino žmones nepirkti testų dėl koronaviruso internetinėse svetainėse, nes parduoti juos yra nelegalu, o, nusipirkus, panaudoti – rizikinga sveikatai.

„Tai yra diagnostinė priemonė ir kiekvienas, kas sugalvojęs, tokių priemonių pardavinėt negali. Aš tikiuosi, kad tokios institucijos, kurios tiria tokias prekybas internetinėse svetainėse, sureaguos“, – žurnalistams sakė ministras.

Nerimą kelia situacija Klaipėdoje

A. Veryga atkreipė dėmesį, kad itin didelį nerimą kelia situacija Klaipėdoje. Primenama, kad ketvirtadienį buvo gauta informacija iš Klaipėdos universitetinės ligoninės dėl galimo karantino taisyklių pažeidimo. 

REKLAMA

„Sulaukus pranešimų iš medikų, iš profesinių sąjungų dėl galimai nesilaikomų saugos reikalavimų šioje ligoninėje, kurioje yra gydomi koronavirusu užsikrėtę asmenys, buvo nuspręsta deleguoti ten komandą, kuri turėtų įvertinti, kokia situacija yra iš tiesų“, – kalbėjo ministras.

Ministras kartu informavo, kad šiuo metu karščiavimo klinikos yra steigiamos arba jau įsteigtos 36 savivaldybėse, 15 savivaldybių kol kas nėra pateikusios atsakymų dėl karščiavimo klinikų, tarp jų – ir Klaipėdos bei Panevėžio miesto savivaldybės.

Komentuodamas situaciją Klaipėdoje, kur dėl karščiavimo klinikos steigimo kilo miesto valdžios ir Respublikinės Klaipėdos ligoninės, ministras pabrėžė, kad tokioje situacijoje mažiausiai reikėtų ieškoti kaltų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų ieškoti sprendimų. Į ligonines tokių karščiavimo klinikų kelti nereikėtų kelti, ligoninių paskirtis ir uždavinys yra kiek kitoks. Yra pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, kurios daug paprasčiau tam yra pritaikomos. Teko bendrauti su Klaipėdos meru ir, panašu, kad tokia vieta, kur įkurti kliniką yra“, – kalbėjo jis.

Taip pat ministras pranešė, kada bus planuojamas medikų algų didinimas: „Buvo nuspręsta ankstinti medikų atlyginimų didinimą. Dabar jis planuojamas nuo balandžio mėnesio, tam šiemet papildomai reikės 130 mln. eurų. Atlyginimas bus didinamas ir greitosios medicinos pagalbos medikams.“

Toliau keliauja apsauginės priemonės

Ministras informavo, kad toliau atvyksta prekės iš Kinijos, tai skirtos apsaugos priemonės medikams.

REKLAMA

„Šiąnakt Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, atgabenęs asmens apsaugos priemonių, kurios bus iškart išskirstytos Lietuvos medikams, kovojantiems su koronavirusine infekcija. Daugiau nei 40 tonų sveriančiame krovinyje – vienkartinė medicininė apranga, chirurginės kaukės, taip pat monitoriai, skirti jungti prie kvėpavimo aparatų“, – informavo ministras.

Pasiteiravus dėl situacijos dėl apie brokuotas prekes (respiratorius) iš Kinijos, A. Veryga pabrėžė, kad jos bus naudojamos kitais tikslais. 

Informacijos jau turime daugiau. Buvo nustatytos tam tikros problemos su respiratorių forma, jų prigludimu prie veido. Gydymo įstaigos, kurios tokius respiratorius gavo, jau yra informuotos, kad tas priemones naudos kaip žemesnio lygio saugos priemones, kaip medicinines kaukes. Vitoj brokuotų priemonių bus atsiųstos naujos“, – sakė ministras.

REKLAMA

Prieš Verbų sekmadienį – įspėjimas

Artėjant Verbų sekmadieniui ministras ragino laikytis karantino taisyklių, nesibūriuoti prie bažnyčių.

„Noriu priminti, kad Lietuvoje yra paskelbtas karantinas, yra labai aiškūs nurodymai, kokio atstumo turi laikytis gyventojai. Kad negalima būriuotis, net ir vaikščioti daugiau kaip dviejų asmenų grupėm, išskyrus šeimas, kur yra tėvai su vaikai. Visa tai galioja tiek šiam, tiek bet kuriam kitam savaitgaliui", – kalbėjo jis.

Yra įvesti ir papildomi draudimai ir plaukiojimui mažaisiais, asmeniniais, pramoginiais, sportiniais, tradiciniais laivais. Nuo šiol šios pramogos leidžiamos tik ne didesnėms nei 2 žmonių grupėms, išskyrus artimiausius šeimos narius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas primena, kad nuo vidurnakčio įsigaliojo Vyriausybės sprendimas uždaryti sausumos kelius per Lietuvos ir Baltarusijos sieną, tačiau kirsti sieną išlieka galimybė, gavus specialų Lietuvos valstybės sienos apsaugos vado leidimą.

Taip pat Lietuvoje nuo penktadienio ryto kariai išėjo patruliuoti į didžiųjų miestų gatves ir padeda policijai reaguojant į COVID-19 viruso plitimą. Karininkai ir policijos atstovai paaiškino, kaip kariai padės užtikrinti viešąją tvarką ir palaikyti karantino rėžimą, kaip atrodys jų darbas ir kaip elgtis gyventojams.

Kas penktas užsikrėtęs – vyresnio amžiaus

Nuo koronaviruso iki šiol mirė 9 asmenys. Pasveikusiais laikomi 7 žmonės. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė penktadienio rytą informavo, kad registruojama vis daugiau vyresnių nei 60 metų asmenų, kurie serga COVID-19. Pasak epidemiologės – kas penktas užsikrėtęs asmuo yra virš 60-ies metų amžiaus. Epidemiologė taip pat pastebėjo, kad šiuo metu užsikrėtusiųjų šalies viduje skaičius viršijo įvežtinius atvejus.

REKLAMA

Taip pat šiuo metu karantine yra 276 gydymo įstaigų darbuotojai.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA
REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų