REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija padeda žmonėms, kurie per karantiną negali nusipirkti būtiniausių prekių. Ukmergės rajono neįgaliųjų draugijos archyvo nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šalyje įvedus karantiną, kai daugelis žmonių užsidarė namuose, kilo grėsmė, kad be pagalbos liks tie, kuriems jos reikia labiausiai, – negalią turintys, senyvi žmonės. Pasidomėjome, ar nenutrūko pagalba jiems savivaldybėse. 

6
Skaityk lengvai

Šalyje įvedus karantiną, kai daugelis žmonių užsidarė namuose, kilo grėsmė, kad be pagalbos liks tie, kuriems jos reikia labiausiai, – negalią turintys, senyvi žmonės. Pasidomėjome, ar nenutrūko pagalba jiems savivaldybėse. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Vilnius: vienišiems asmenims paslaugos ir toliau teikiamos 

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių paslaugų namuose skyriaus vedėja Asta Pečiulienė sako, kad Vilniaus miesto socialinės paramos centro Socialinių paslaugų skyrius per mėnesį teikdavo pagalbą namuose maždaug 1259 asmenims. „Prasidėjus karantinui savo darbą perorganizavome, siekdami kuo labiau sumažinti galimas grėsmes, tiesioginį kontaktą, bet kartu ir užtikrinti būtiną pagalbą“, – teigia A. Pečiulienė. Jos teigimu, pirmiausia buvo susisiekta su paslaugų gavėjų artimaisiais (jei tokių buvo) ir pasiaiškinta, ar jie patys negalėtų pasirūpinti šeimos nariu. Dalis geranoriškai sutiko. Šiuo metu pagalbos į namus ir dienos socialinės globos namuose paslaugos teikiamos daugiau nei 800 neįgalių ir senyvo amžiaus žmonių. 

REKLAMA

Kiek įmanoma, buvo sumažintas paslaugų intensyvumas ir apimtys. Produktų pirkimas organizuojamas centralizuotai, t. y. į parduotuvę vykstama pagalbos namuose tarnybos transportu ir vienu metu perkamas didesnis kiekis maisto produktų. Dėl pagalbos tiems, kuriems sunku įsigyti produktų, tariamasi su „Maisto banku“. Mokėjimai už paslaugas bus atidėti tol, kol baigsis karantinas. 

„Visų paslaugų gavėjų situacija yra žinoma, netgi tais atvejais, kai juos prižiūri artimieji, nuolat kontaktuojame, klausiame, kaip sekasi, konsultuojame ir instruktuojame dėl higienos, dėl saviizoliacijos laikymosi“, – teigia A. Pečiulienė. Jos teigimu, daug dėmesio skiriama darbuotojų apsaugai. Jie aprūpinti visomis asmeninės apsaugos priemonėmis, laikosi rankų higienos rekomendacijų. 

REKLAMA
REKLAMA

Socialinių paslaugų namuose skyriaus vedėja sako, kad sulaukus pagalbos skambučio reaguojama staigiai. „Turime partnerius – Raudonojo Kryžiaus draugiją. Jei savo ištekliais negalėsime poreikių patenkinti, gavome patvirtinimą, kad jie turi savanorių rezervą ir atlieptų padidėjusius poreikius“, – teigia A. Pečiulienė. 

A. Pečiulienė neslepia, kad vis dar yra žmonių, kurie nenori atsisakyti savo įpročių ir suprasti, kad reikia retinti apsipirkimus, planuoti poreikius ilgesniam laikui. Atrodo, informacijos daug, tačiau vis tiek reikia nuolat kalbėti apie saviizoliacijos, higienos svarbą, priminti, kad reikia vėdinti butą, kuo mažiau kontaktuoti su kitais. Tai ir daro Socialinių paslaugų centro darbuotojai kasdien telefonu. Jau aptarta, kad prireikus savanoriai galėtų suteikti ir emocinę paramą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko labiausiai reikia, kad Dauno sindromą turintys vaikai galėtų mokytis bendrojo ugdymo įstaigose?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Ruošti daugiau specialiųjų pedagogų, mokytojo padėjėjų
Keisti pedagogų nuostatas
Mažinti mokinių skaičių klasėse
Formuoti pozityvų visuomenės požiūrį
BALSUOTI
REZULTATAI
Ko labiausiai reikia, kad Dauno sindromą turintys vaikai galėtų mokytis bendrojo ugdymo įstaigose?
Ruošti daugiau specialiųjų pedagogų, mokytojo padėjėjų
38.7%
Keisti pedagogų nuostatas
7.7%
Mažinti mokinių skaičių klasėse
13%
Formuoti pozityvų visuomenės požiūrį
40.6%
Balsavo: 517

REKLAMA

Ukmergė: stengiasi, kad nė vienas neliktų be pagalbos 

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė teigia, kad savivaldybė deda visas pastangas, kad nė vienas savivaldybės gyventojas, taip pat ir turintis negalią, šiuo įtemptu, maksimalių išbandymų laikotarpiu neliktų be pagalbos. Asmenims, kuriais nėra kam pasirūpinti, gyvybiškai svarbios paslaugos teikiamos taip dažnai, kad būtų patenkinti asmens gyvybiniai poreikiai: suteikiamos sveikatos priežiūros paslaugos, aprūpinama maistu, medikamentais. Pagalbą teikia savivaldybės Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras, seniūnijų socialiniai darbuotojai, neįgaliųjų socialinės integracijos srityje veikiančių nevyriausybinių organizacijų atstovai, savivaldybė bendram darbui telkia savanorius. 

REKLAMA

Neturintiems galimybės įsigyti būtiniausių maisto produktų Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvas (RVK) siūlo įsigyti du skirtingos piniginės vertės „Išgyvenimo paketus“ (maisto produktų), kurie sukomplektuoti įvertinus produktų maistinę vertę vienam žmogui vienai savaitei. Atlikus mokėjimą pasirinktas paketas nurodytu adresu pristatomas prie namo arba buto durų. Rajono gyventojams visose informavimo priemonėse teikiama informacija apie rajone teikiamą pagalbą. 

Pagalbos į namus, dienos socialinės globos asmens namuose paslaugos teikiamos per 250 rajono gyventojų. Taip pat tenkinami pavieniai gyventojų poreikiai jiems paskambinus savivaldybės interneto svetainėje nurodytais telefonais (pristatomi maisto produktai ir kitos būtinojo vartojimo prekės, medikamentai). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaunas: teikia svarbiausias paslaugas 

Kauno miesto Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė teigia, kad būtinos, gyvybiškai svarbios paslaugos teikiamos nuolat. Nebūtinų paslaugų (pvz., langų valymas) karantino metu savivaldybė neteikia. 

„Didžiausias krūvis atitenka Kauno socialinių paslaugų centrui ir kitoms savivaldybės įstaigoms kartu su NVO. Dėl išaugusio kasdienio pagalbos poreikio ieškome papildomų tiek žmogiškųjų, tiek materialių resursų“, – sako J. Baltaduonytė. Jos teigimu, sriubos valgykla ruošia dar didesniais kiekiais, maistą išduoda tik pro langelį, laikantis visų saugumo reikalavimų. Maisto paketų tiekimu rūpinasi „Maisto bankas“. Karantino metu dienos centrai (senjorų, neįgaliųjų) neveikia, bet visi paslaugų teikėjai įpareigoti nuolat nuotoliniu būdu palaikyti su klientais ryšį, teikti pagalbą, paaiškėjus, kad yra pagalbos į namus poreikis, ją organizuoti. 

REKLAMA

Pagalba šeimoms, vaikams (iš dienos centrų ir įgūdžių ugdymo) teikiama pusiau nuotoliniu būdu, dienos centrai pažeidžiamiausioms grupėms organizuoja ir maisto davinius. Išimtiniais atvejais, laikantis visų saugumo priemonių, vykstama į vietą. 

„Šiandien pagalba į namus, siekiant patenkinti būtiniausius poreikius (apipirkimas, pagrindiniai higienos poreikiai ir pan.), Kauno mieste teikiama apie 2000 asmenų“, – teigia Kauno miesto Socialinių paslaugų skyriaus vedėja. 

Jei susirgtų neįgaliojo globėjas 

Negalią turinčius vaikus globojantys tėvai sunerimo, kad jiems susirgus globotiniai liks be priežiūros. Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė informavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė pasirūpino, jog dėl koronaviruso izoliavus tėvus ir neturint artimųjų jų vaikai neliktų namuose vieni. Šie vaikai būtų apgyvendinti sostinės Šilo specialiojoje mokykloje, kurioje visą parą prireikus dirbtų pedagogai, gebantys pasirūpinti tiek specialiųjų poreikių, tiek negalią turinčiais vaikais. 

REKLAMA

Savivaldybės dienos centras „Šviesa“ izoliacijos laikotarpiu pasirūpins proto negalią turinčiais žmonėmis, kurie vieni likti namuose negali, kai tėvai ar globėjai sirgs, bus ligoninėje ar izoliuoti. 

Ukmergėje nesavarankiški asmenys, įvertinus jų poreikius ir atlikus testus dėl COVID-19 (esant neigiamam testo rezultatui), būtų perkeliami į privačius socialinės globos namus. 

Klaipėdoje artimiausiu laiku neįgaliųjų centras „Klaipėdos lakštutė“ bus pasiruošęs priimti susirgusių šeimos narių prižiūrimus neįgalius asmenis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagalbą teikti imasi ir neįgaliųjų organizacijos 

Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija ėmėsi padėti negalią turintiems savo nariams. „Dirbame, nes matome, kad reikia, – sako draugijos pirmininkė Zita Kviklienė. – Dabar nebežiūrime, kokią programą kas įgyvendina – visi eina padėti ten, kur labiausiai reikia. Nešame maistą, vaistus, pridedame ir laikraštį. Praeitą savaitę ūkininkai pigiau pardavė bulvių, žmonės ėmė po maišą.“ 

Ji džiaugiasi, kad šiame darbe nėra vieni – savivaldybė pasiūlė kaukių, pirštinių, o verslininkai padovanojo 4 litrus dezinfekcinio skysčio. Be to, ir patys draugijos nariai siuva kaukes – jas dovanoja lankomiems žmonėms, senelių namų gyventojams. „Vyresni žmonės – visas mūsų turtas, mūsų išmintis, turime palaikyti vieni kitus. Poreikis toks, kad nespėjame siūti“, – sako Z. Kviklienė. Kai pritrūko gumos, vėl atėjo į pagalbą bičiuliai – padovanojo jos. Ir žmonės atneša įvairių priemonių – tiesiog padeda prie durų. 

REKLAMA

Z. Kviklienė neslepia, kad ukmergiškiai yra sutrikę, sunerimę – juk visai netikėtai miestas atsidūrė pačiame koronaviruso židinyje, žmonės skambina tiesiog pasikalbėti, pasidalinti nerimu. Šiems žmonėms pagalbą telefonu ar kitu nuotoliniu būdu teiks neįgaliųjų draugijos psichologas. Pokalbiui su juo reikėtų užsiregistruoti. Ir draugijos socialinio tinklo paskyroje stengiamasi skelbti pozityvią informaciją, paskleisti gerų emocijų. „Šiuo metu prižiūrime apie 50 žmonių. Sunku, bet negaliu skųstis – toks laikas, kai turime vieni kitiems padėti“, – sako Ukmergės rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė. 

REKLAMA

Šiaulių rajono neįgaliųjų draugija sako taip pat dirbanti nuotoliniu būdu. Nors į užsiėmimus nariai nesirenka, draugija teikia transporto paslaugas negalią turintiems žmonėms, kuriems būtinai reikia nuvykti į gydymo įstaigą ar kitur. Neretai sulaukia ir prašymų atvežti būtiniausių produktų. Į pagalbą savo nariams pagal galimybes skuba ir padalinių vadovai. Draugijos pirmininkė Elena Kačinskienė sako, kad labai reikėtų apaugos priemonių – keletą kaukių ji turėjo iš anksčiau, tačiau kiti draugijos nariai naudoja savo siūtas priemones. Dezinfekcinio skysčio draugija šiek tiek gavo, bet tikrai praverstų ir kaukės, ir pirštinės, ir įvairios dezinfekcijos priemonės. 

REKLAMA
REKLAMA

Neįgaliųjų organizacijoms padėti ėmėsi Lietuvos paralimpinis komitetas, kuris pakvietė skirti paramą neįgaliųjų organizacijoms, teikiančioms pagalbą silpniesiems. Už surinktas lėšas bus nupirkta apsaugos priemonių: pirštinių, kaukių, dezinfekcijos priemonių. 

Jei reikia pagalbos, skambinkite arba kreipkitės elektroniniu būdu į savo miesto ar rajono savivaldybių socialinės paramos centrus, į seniūnijas. Galima skambinti ir į Nacionalinį savanorių pagalbos koordinavimo centrą nemokamu numeriu 1827.

Straipsnio autorė: Aurelija Babinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų