REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas Lietuvoje kol kas atsikvėpti neleidžia nei medikams, nei gyventojams. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skelbia, kad šalyje iš viso yra 11 itin sunkių koronaviruso atvejų, žmonės guli reanimacijoje, jiems ventiliuojami plaučiai. Maža to, šalyje užfiksuota pirma sanatorija, į kurią taip pat atkeliavo koronavirusas: juo susirgęs garbaus amžiaus asmuo gydėsi su kitais vyresnio amžiaus pacientais, kontaktavo ir su medikais. 

Koronavirusas Lietuvoje kol kas atsikvėpti neleidžia nei medikams, nei gyventojams. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skelbia, kad šalyje iš viso yra 11 itin sunkių koronaviruso atvejų, žmonės guli reanimacijoje, jiems ventiliuojami plaučiai. Maža to, šalyje užfiksuota pirma sanatorija, į kurią taip pat atkeliavo koronavirusas: juo susirgęs garbaus amžiaus asmuo gydėsi su kitais vyresnio amžiaus pacientais, kontaktavo ir su medikais. 

REKLAMA

Palangos sanatorijoje „Linas“ užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis. Pasirodo, garbaus amžiaus pacientas dar kovo pabaigoje po operacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje tolimesniam sveikimui pervežtas į Palangoje esančią sanatoriją. Tačiau dar būnant sanatorijoje garbaus amžiaus vyriškis pasijautė prastai, jam pakilo temperatūra, vyriškiui skubiai atliktas koronaviruso tyrimas.

„Iš ligoninės po operacijos buvo išleistas reabilitacijai į Palangos „Liną“. Tai yra kovo 17 dieną. Ir jisai atvyko į Palangą. Ir būtent „Line" reabilitavosi. Kiek žinau, jisai sukarščiavo 30 dieną. Ir užvakar buvo nuvežtas į Klaipėdą, paimtas tyrimas ir 31 dieną nustatyta, kad jo testas yra teigiamas“, – sako Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Palangos meras tikina, kad su koronavirusu užsikrėtusiu ligoniu bendravo tik ligoninės personalas, kuris jau yra izoliuotas.

REKLAMA

O „Lino“ sanatorija, kurioje reabilitavosi koronavirusu užsikrėtęs pacientas bendrauti su žiniasklaida atsisako. Administracija tik patikina, kad nuo kovo pabaigos sanatorija jau nebedirba, o čia gydęsi pacientai perkelti į kitas reabilitacijos įstaigas.

Iš viso šiame kurorte jau yra užfiksuoti 4 kroonavirusu užsikrėtę palangiškiai. Pasirodo, net keli garbaus amžiaus žmonės susirgo dar gulėdami Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kurioje jau anksčiau buvo fiksuotas koronaviruso židinys. Šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje koronavirusą gydosi 51 pacientas, kai kurių būklė sunki.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime vieną gulintį reanimacijoje, ventiliuojamą pacientą ir turime vieną su deguonimi. Tai iš viso sunkesnius turime 4 atvejus“, – pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Tiesa, koronavirusas neaplenkė ir Seimo, čia patvirtintas jau antras Covid-19 atvejis. Koronavirusas nustatytas jau antram Seimo kanceliarijos darbuotojui, kuris yra parlamentaro bei žemės ūkio ministro Andriaus Palionio padėjėjas. Pats ministras tikina jokio fizinio kontakto su padėjėju neturėjo daugiau kaip dvi savaites, todėl ir saviizoliuotis neketina.

„To kontakto pastarosiomis savaitėmis ir nebuvo. Paskutinis mūsų kontaktas buvo kovo 16 dieną, kaip tik po karantino paskelbimo. Kontaktas neilgas ir lauke. Pats jaučiuosi sveikas, temperatūros neturiu. Jau ir į Seimą norint patekti yra tikrinama temperatūra. Tai temperatūros nėra“, – teigia žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje karantinas jau skaičiuoja trečią savaitę, o nustatytų koronaviruso atvejų skaičius šiomis dienomis išlieka pastovus. Iš viso Lietuvoje jau mirė 8 žmonės, pasveiko 7, atlikta daugiau kaip 12,5 tūkstančių testų.

O ligoninėse guli daugiau kaip šimtas pacientų. Oficialiai šiuo metu Lietuvoje koronavirusu serga 581 žmogus. 

Štai vakar atlikus daugiau kaip 1800 tyrimų, buvo nustatyti 48 nauji atvejai. Jų skaičius kas dieną vis kinta – užvakar buvo 49, o šeštadienį – 55 atvejai. Pasak sveikatos apsaugos ministro, iš viso šalyje yra 11 itin sunkių koronaviruso atvejų.

„Kalbant apie pacientus 108 jų yra stacionare. 8 iš jų yra reanimacijoje su deguonimi ir 3 atvejai yra su dirbtine ventiliacija. Tai turime 11 sunkių atvejų ir 28 atvejus su deguonimi, kurie nėra ypatingai sunkūs“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Tiesa, tyrimai dėl koronaviruso gerokai vėluoja, laboratorijos nespėja ėminių ištirti ir pateikti diagnozę. Štai Vilniuje tokių tyrimų rezultatų tenka laukti kone savaitę. Ministras Veryga pripažįsta, kad susiklosčiusi situacija prasta ir vardija skaičius dar neatliktų tyrimų.

„Dar vakar turėjome maždaug 2300 neištirtų testų laukiančių savo eilės, šiandien tas skaičius sumažėjo iki 1800. Greta to, vakar yra išaugęs ir atliktų testų skaičius palyginti su kitomis dienomis. Vakar atlikti 1900 testų“, – sako A. Veryga.

„Todėl labai svarbu ne tik užtikrinti logistiką tarp mažiau ir daugiau apkrautų laboratorijų, bet ir pasistengti įtraukti naujus laboratorijų pajėgumus. Šiandien išbandytas „Thermofisher“ įmonės laboratorijos įrenginys, kuris galėtų testuoti apie 1000 vienetų per parą“, – pasakoja prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Vyriausybė imasi griežtinti karantino priemones: nuo balandžio ketvirtosios draudimas keleiviams į Lietuvą vykti keltais ir lėktuvais. Keleiviai lėktuvais būtų skraidinami tik išimtiniais atvejais gavus atskirą Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą leidimą pagal susisiekimo ministro pavedimą. Ir nuo šeštadienio liks tik vienintelė kelto linija. 

„Mes paliekame tiktai vieną kelto liniją Kylis-Klaipėda-Kylis. Ir daugiau susisiekimas keltais nebus galimas, nes tai susiję su šalimis, kurios netaiko karantino režimo. Lygiai taip pat kalbant apie sausumos punktus paliekame tik du – vienas tarp Lietuvos Lenkijos. Ir kitas yra Saločiuose tarp Lietuvos ir Latvijos“, – teigia premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o dar vakar Seimas skubos tvarka priėmė sprendimą, kad per karantiną infekuoti pacientai galės būti gydomi priverstinai. Karantino metu gydantis medikas pats, be teismo ir be pasitarimo su kitais gydytojais, tuos pacientus, kurie nesutinka gydytis, galės izoliuoti ir hospitalizuoti. Tiesa, ne ilgiau kaip mėnesį, kol jie taps nepavojingi aplinkiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų