REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Ar yra tekę pajusti nemalonų augintinio burnos kvapą? Halitozės, arba kitaip, nemalonaus kvapo iš nasrų, priežastys gali būti įvairios ir verčiančios labai rimtai susirūpinti savo augintinio sveikata. 

Ar yra tekę pajusti nemalonų augintinio burnos kvapą? Halitozės, arba kitaip, nemalonaus kvapo iš nasrų, priežastys gali būti įvairios ir verčiančios labai rimtai susirūpinti savo augintinio sveikata. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neretai šeimininkai į augintinio blogą burnos kvapą nelinkę reaguoti rimtai, galvodami, kad tai normalus reiškinys. Dažniausiai blogą kvapą sukelia burnoje besidauginančios bakterijos dėl apydančio problemų, tačiau ilgą laiką nepranykstantis blogas nasrų kvapas gali būti ir rimtesnių, pavyzdžiui, diabeto, inkstų ligų ar kitokių burnos ertmės problemų ženklas. 

REKLAMA

Apie augintinio halitozės signalizuojančius pavojus pasakoja DR Leo veterinarijos klinikos gydytoja Milda Marčiulionytė. 

Apydančio ligos 

Dažna blogo kvapo kilmė yra dėl pasireiškusių apydančio ligų kaip gingivitas (dantenų uždegimas) ar periodontitas (dantenų uždegimas, kuris apima ir atraminius danties audinius, žandikaulį). Šios patologijos būdingos tiek šunims, tiek katėms. Dantų apnašos yra dažniausia periodontito priežastis. Kai apnašos mineralizuojasi, virsta dantų akmenimis, periodontitas smarkiai progresuoja. Apydančio pakitimai gali pasireikšti skirtingomis stadijomis. Sunkių patologijų atvejais yra sukeliama stipri dantenų nekrozė, žandikaulio osteomielitas, oronazalinės fistulės. Bakterijos iš burnos ertmės gali cirkuliuoti per kraujotaką ir sukelti organizmo sistemų sutrikimus. Apydančio ligos gali sietis su širdies, inkstų ir kepenų ligomis. 

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti: 

- Šalinti dantų apnašoms yra taikoma profesonali burnos higiena ultragarsiniu skaleriu, dantų poliravimas. 

- Taip pat prevencijai turite užtikrinti, jog augintinis reguliariai gautų įvairių kramtalų, kuriuos kramtant dalis apnašų pasišalins. 

- Atlikite dantų valymo procedūras, naudokite specialius lašelius į vandenį (Stangest DentiCan), vietiškai purškiamus ar tepamus antibakterinius preparatus (Stomodine, Dentisept pastos, Maxiguard Oral gelis), taip augintinį apsaugosite nuo ankstyvo dantų akmenų formavimosi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Bent kartą per metus tikrinkite gyvūno dantis pas specialistus. 

Inkstų ligos 

Inkstų ligos ir jų nepakankamumas taip pat gali lemti blogą kvapą iš nasrų. Sutrikus inkstų funkcijai galite pajausti iš burnos ertmės sklindantį acetono kvapą. „Taip atsitinka todėl, kad medžiagų apykaitos produktų atliekos ir skysčiai organizme nėra inkstų tinkamai filtruojami ir cirkuliuoja gyvūno kraujotakoje.” – aiškina DR Leo veterinarijos klinikos gydytoja Milda. Be blogo kvapo, taip pat galite pastebėti padidėjusį augintinio skysčių poreikį, padažnėjusį ar sumažėjusį šlapinimąsi, gyvūno vangumą, nesidomėjimą maistu, svorio kritimą, silpnumą. 

REKLAMA

Pastebėjus šiuos simptomus – būtinas vizitas pas veterinarijos gydytoją. 

Diabetas 

„Cukrinis diabetas yra vienas iš dažniausių medžiagų apykaitos sutrikimų, pasireiškiančių vidutinio ar vyresnio amžiaus augintiniams”, – teigia gydytoja Milda Marčiulionytė. Ypač diabetinė ketoacidozė gali sukelti neįprastą salstelėjusį, vaisinį nasrų kvapą. Be to, negydomas diabetas slopina imuninę sistemą, taip suteikia galimybę burnos ertmėje daugintis bakterijoms ir sukelti apydančio ligas. 

Jei, be neįprasto kvapo, pastebėjote, jog jūsų šuniui pasireiškė polidipsija bei poliurija (padidėjęs skysčių poreikis ir per didelis šlapimo išskyrimas), vėmimas, kataraktos formavimasis ar kiti regos sutrikimai, lėtinės odos infekcijos – tikėtina, kad jūsų augintinis serga cukriniu diabetu. Kuo anksčiau diabetas yra diagnozuojamas ir pradedamas gydyti, tuo didesnė tikimybė, jog jūsų augintinis gyvens pilnavertį gyvenimą. 

REKLAMA

Burnos navikai 

Kaip jau išsiaiškinome anksčiau, blogo kvapo kilmė yra ne tik dėl dantų ir dantenų problemų. Burnos navikai – tai dar viena potenciali priežastis, dėl ko gyvūnui iš burnos gali sklisti nemalonus kvapas. Tokie navikai burnos ertmėje auga labai sparčiai, tačiau maitinančios naviką kraujagyslės nespėja taip greitai susidaryti, darinio audiniai yra nepakankamai aprūpinami krauju ir tai lemia nekrozinių židinių susidarymą. Nekrozės dalyse bakterijos dauginasi labai greitai ir taip sukelia nemalonų burnos kvapą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Burnos navikai gali būti skirtingų formų ir dydžių, todėl pastebėjus neaiškių darinių ar kitų burnos ertmės pakitimų – būtina veterinarijos gydytojo konsultacija. 

Jei jaučiate neįprastą kvapą iš savo augintinio burnos, negalvokite, jog tai niekis - atvykite į veterinarijos kliniką DR Leo pasikonsultuoti su specialistais, kurie Jūsų augintiniui suteiks profesonalią pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų