REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ir Rusijos prezidentai telefonu aptarė pasaulyje susidariusią padėtį dėl koronaviruso pandemijos, tiesa ir Amerikoje ir Rusijoje situacija kardinaliai skiriasi. Maskva giriasi menka sergančiųjų statistika ir nevengia iš viruso pasišaipyti. Tuo metu Vašingtonas skelbia dėl viruso patikrinęs jau milijoną žmonių ir pats  nesugebantis sustabdyti viruso. Trumpas jau žada pagalbą Europai. 

JAV ir Rusijos prezidentai telefonu aptarė pasaulyje susidariusią padėtį dėl koronaviruso pandemijos, tiesa ir Amerikoje ir Rusijoje situacija kardinaliai skiriasi. Maskva giriasi menka sergančiųjų statistika ir nevengia iš viruso pasišaipyti. Tuo metu Vašingtonas skelbia dėl viruso patikrinęs jau milijoną žmonių ir pats  nesugebantis sustabdyti viruso. Trumpas jau žada pagalbą Europai. 

REKLAMA

Antradienio rytas Londone – siurrealistiškai atrodančios tuščios gatvės. O juk dar prieš porą savaičių Londonas manė, kad virusą įveiks be griežto karantino.

Dabar čia jau įrengiamos milžiniškos laikinos ligoninės. Šioje – Londono parodų centre tilps 4000 pacientų. Panašios statomos ir Birmingame ir Mančesteryje. Šalyje jau registruoti per 22 tūkst. susirgimų, o mirčių – 1,5 tūkst.

„Artimiausiomis savaitėmis situacija pablogės, nes yra laiko tarpas tarp susirgimo ir kreipimosi į ligoninę. Taigi situacija tęsis dar pora savaičių, tuomet stabilizuosis ir palaipsniui mažės“, – sako vyriausybės patarėjas Patrick Vallance.

REKLAMA
REKLAMA

Ispanija deja jau pajuto, ką reiškia tikras koronaviruso pragaras. Gatvės tuščios, o ligoninėse verda kova. Per paskutinę para susirgimų padaugėjo net 10 tūkst. iki 94 tūkst. O mirčių – rekordinis padidėjimas: 849 per parą. Viso 8200. Šalis jau tris savaitės gyvena karantine ir jis pratęsiamas dar dviem savaitėms.

REKLAMA

Italija tuo metu siaubo piko laukia po savaitės, karantiną taip pat pratęsė iki Velykų. Tiesa ten naujų užsikrėtimų skaičius jau mažėja.

Labiausiai paveiktas EU šalis spėriai vejasi Prancūzija, jau tapusi ketvirta pasaulio šalimi, kurioje koronavirusas nusinešė per 3000 gyvybių. Vakar per dieną nuo Covid-19 mirė 400 prancūzų. Kone 6000 žmonių būklė sunki ir jų gyvybę palaiko medicinos aparatai.

O Vašingtonas jau žada medicininę pagalbą viruso alinamoms Europos šalims. Trumpas paskelbė siūsiantis italams, ispanams ir prancūzams įrangos už 90 mln. €.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa pačioje Amerikoje situacija ne ką geresnė – štai naktinį Niujorką lyg pavojaus sirena raudonai nušvietė Empire State Building bokštas.

Megapolyje, kuris tapo tikru koronaviruso židiniu su kone 1000 mirčių, pačiame Manhatane jau prisišvartavo karinis laivas-ligoninė su 1000 lovų ligoniams. Panašus karinis laivas-ligoninė pacientus jau priima ir Los Andžele. Ten taip pat 1000 lovų.

Trumpas beje vakar telefonu kalbėjosi su Putinu. Aptarė kovą su koronavirusu. Amerikoje Trumpas dar mėnesiui pratęsia karantiną, kurio metu raginama vengti restoranų ir barų, draudžiama susitikti didesnėms nei 10 žmonių grupėms.

„Šiandien įvykdėme istorinį pasiekimą kovoje su koronavirusu. Jau patikrinti per milijonas amerikiečių – tai daugiau nei patikrino bet kuri kita šalis“, – pasakoja JAV prezidentas Donald Trump.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso JAV koronavirusas nusinešė virš 3000 gyvybių. Nustatytas jau 164 tūkst. žmonių.

O štai rusai vis dar gyvena mitų pasaulyje. Nors ne kartą skelbta, kad 40° lašai šio viruso nenužudo. Juo labiau iš vidaus. Internete plinta ne tik rusų liaudiški patarimai, bet ir įvairūs pokštai apie koronavirusą.

Tuo metu Maskvos gatvės tuščios – karantinas. Į tautiečius kreipėsi ir Putinas:

„Šioje situacijoje reikia imtis visų būtinų priemonių. Net jei jos atrodo perteklinės žmonėms nesusijusiems su problema. Kaip sakoma: „Kai pats saugaisi – ir Dievas saugo.“

Pranešama, kad dalis rusų prieš kelias dienas skelbtą žinią apie karantiną priėmė kaip atostogas ir pasileido į poilsines keliones. Kiti gi gausiai prisipirkę atsargų prikimšo šaldiklius arba planuoja laiką leisti izoliacijoje soduose. Oficialūs Rusijos susirgimų rodikliai vis dar labai žemi, tiesa per paskutinę parą fiksuoti rekordiniai 500 naujų nustatytų atvejų. Mirčių per dieną padaugėjo beveik dvigubai, nuo 10 iki 18.

REKLAMA

Beje, šiomis dienomis vis daugiau įtarimų pasauliui ima kelti ir augti beveik nustojusi Kinijos statistika. Režimas ir pradžioje bandė nuslėpti virusą. Pasaulio žiniasklaida skelbia, kad pradėjus grąžinti kinams artimųjų pelenus – susidaro vaizdas, kad Covid-19 galėjo nusinešti ne 3300 gyvybių, o 15-20 kartų daugiau.

Iki šiol Kinijoje buvo įslaptinta ir sergančiųjų be simptomų statistika. Kiek tokių nustatytų sergančiųjų gydosi namie – galima tik spėti. Kinija nuo rytojaus žada skelbti tik apie naujus sergančiųjų be simptomų atvejus

Oficialiai Kinija giriasi beveik sustabdžiusi viruso plitimą. Štai ir šalies oro erdvėje atrodo verda gyvenimas.

REKLAMA

Pasaulio skrydžius rodančioje svetainėje puikiai matomas ir karantino režimu gyvenančio likusio pasaulio skrydžių vaizdelis – komercinių skrydžių pasaulyje sumažėję maždaug per pus. Kai kur Europoje dangus visai tuščias.

O štai taip atrodo virusas pakeitęs pasaulį. Viruso skersmuo – milimetras padalintas į 200 mln. Paprasčiau tariant ant smeigtuko galo tilptų dešimtys ar net šimtai tūkstančių viruso dalelių. Beje Islandijos mokslininkai ištyrę daugybę pacientų nustatė bent 40 skirtingų viruso mutacijų. Ir žmogų vienų metu gali užkrėsti net keli mutavę Covid-19.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų