REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentūra nepritaria Vyriausybės iniciatyvai, kad ekstremalios situacijos metu ji galėtų reguliuoti kainas.

Prezidentūra nepritaria Vyriausybės iniciatyvai, kad ekstremalios situacijos metu ji galėtų reguliuoti kainas.

REKLAMA

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonomikos klausimais Simonas Krėpšta sako, kad kainų reguliavimas gali lemti prekių stygių ir juodosios rinkos plėtrą.

„Kainų reguliavimas ekstremaliosios padėties metu nėra suderinamas nei su ekonomine logika, nei su teisine sistema, ypač toks, koks siūlomas šiuo metu – perkeliant atsakomybę Vyriausybei“, – BNS atsiųstame komentare teigė S. Krėpšta.

„Ėmus reguliuoti kainas šiuo metu kiltų daug neigiamų efektų: prekių stygius, juodosios rinkos plėtra, tektų imtis administracinių reguliavimų, galimų eksporto ribojimų“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento patarėjo, istorija ne kartą parodė, jog tokie kainų ribojimai baigiasi nesėkmėmis.

„Norint išvengti galimo kainų kilimo būtina šalinti kliūtis gamybai ir prekybai: mažinti administracinius ribojimus, leidimų išdavimo biurokratizavimą, naikinti galimas importo kliūtis ir panašiai“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra komentarą pateikė, BNS pasiteiravus pozicijos apie Vyriausybės trečiadienį patvirtintas įstatymo pataisas, kad esant ekstremaliai situacijai ji galėtų reguliuoti kainas.

REKLAMA

Anot Vyriausybės atstovų, šis įrankis galėtų būti panaudotas pažaboti nesąžiningus apsaugos priemonių perpardavinėtojus, šalyje plintant koronavirusui.

Įstatymo pataisas kitą savaitę turėtų svarstyti Seimas, o jos įsigaliotų pasirašius prezidentui.

Pagal siūlomą tvarką, prekių ir paslaugų kainas stebėtų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Sprendimą dėl kainų reguliavimo priimtų Vyriausybė operacijų vadovo teikimu, prieš tai gavus Konkurencijos tarybos nuomonę.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad toks instrumentas reikalingas kovoti su nesąžiningais prekeiviais, tačiau pabrėžia tikįs, kad jo nereikės panaudoti.  

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra įrankis, kurio mes nenorėtume naudoti, bet jeigu prireiks, valstybė nedvejodama tuo pasinaudos, kalbant apie visas spekuliacines kainas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė S. Skvernelis.

„Šis įrankis yra nukreiptas pirmiausia į tuos sektorius, kurie, naudojantis ekstremalia situacija, bando nesąžiningai kelti būtiniausių visuomenės saugumui, sveikatai reikalingų prekių kainas“, – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Įstatymo pataisas rengęs teisingumo ministras Elvinas Jankevičius BNS sakė, kad bandys įtikinti prezidentą ir jo komandą, jog priemonės yra reikalingos, siekiant užkirsti kelią nesąžiningam pelnymuisi krizės metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad šiuo metu kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės jau ėmėsi panašių priemonių, pavyzdžiui, Prancūzijoje priimtas premjero dekretas, kuriuo reglamentuojamos maksimalios dezinfekcinio skysčio kainos.

Seimo posėdis planuojamas kitą antradienį, kovo 31 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų