REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje paskelbus karantiną daugelis įmonių užsidarė. Teisę vykdyti veiklą turi vos keletas sektorių. Vienas jų – statybų verslas. Tačiau jame dirbantys darbuotojai skundžiasi, kad įmonės neužtikrina apsaugos nuo koronaviruso.

Lietuvoje paskelbus karantiną daugelis įmonių užsidarė. Teisę vykdyti veiklą turi vos keletas sektorių. Vienas jų – statybų verslas. Tačiau jame dirbantys darbuotojai skundžiasi, kad įmonės neužtikrina apsaugos nuo koronaviruso.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi šiaulietis Gintas (tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Vyras pasakojo, kad dirba statybų įmonėje ir baiminasi dėl savo sveikatos.

„Aš ir mano kolegos dirbame Šiaulių bulvare, kuriame per diena praeina šimtai žmonių ir nežinia, kuris iš jų užsikrėtęs. Todėl noriu paklausti, kodėl per televizija vis girdžiu likite namie, o statybos sektorius vis dar dirba“, – retoriškai klausė vyras.

Taip pat, anot Ginto, įmonė darbuotojų neaprūpina dezinfekciniu skysčiu.

Feisbuke taip pat galima pamatyti panašių vaizdelių, kai skirtinguose miestuose grupelės statybininkų dirba viešose vietose, tačiau gyventojams taikomų ribojimų nesilaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Darbuotojai prevencinėmis priemonėmis aprūpinti

Statybų įmonės „Infes“ atsiųstame komentare teigiama, kad darbuotojas skunde pateikė klaidingą informaciją.

REKLAMA

„Visi įmonės statybos objektai yra aprūpinti pakankamu kiekiu dezinfekcinio skysčio. Be to, statybų veikla dėl viruso pandemijos nėra sustabdyta, todėl darbai vyksta, nors ir sąlygos yra sudėtingesnės. Įmonė rūpinasi darbuotojų saugumu ir deda maksimalias pastangas, siekiant sudaryti saugias darbo sąlygas“, – tikinama komentare.

Bendrovė, reaguodama į ekstremalią situaciją šalyje dėl koronaviruso plitimo grėsmės visuose savo statybos objektuose laikosi patvirtintos tvarkos.

„Paskirti bendrovės darbuotojai nuolat rūpinasi, kad kiekvienas statybos objektas būtų aprūpintas termometrais, vienkartinėmis pirštinėmis, veido kaukėmis, asmens higienos priemonėmis – muilu, popieriniais vienkartiniais rankšluosčiais, rankų dezinfekavimo priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat rūpinamasi, kad darbuotojams būtų primenama apie asmens higienos priemonių taikymą. Dažnai lankomose ir matomose vietose yra iškabinti informaciniai stendai.

Dar užtikriname, kad į statybvietę nepatektų pašaliniai asmenys turintys peršalimo požymių. O prieš darbo pradžią tikrinama kiekvieno į statybvietę norinčio patekti asmens temperatūra. Darbuotojams, kurie jaučia peršalimo simptomus arba turi temperatūros draudžiama atvykti į statybos objektą.

Darbo metu patalpos vėdinamos, paviršiai valomi drėgnuoju būdu, tualetai ir jų durų rankenos dezinfekuojami.

Nuo kovo 27 dienos, kiekvieną darbo dieną, prieš darbų pabaigą dezinfekciniu skysčiu yra išpurškiamas darbo kabinetas, persirengimo patalpos, valgymo patalpos, įrankių sandėliavimo patalpos ir įrankiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat kiekvienas darbuotojas yra įpareigotas reguliariai naudoti darbo vietoje prieinamas asmens higienos priemones pagal pateikiamas rekomendacijas. O darbo metu dėvėti veido kaukę ar kitas priemones, kurios uždengia nosį ir burną.

Darbuotojai pagal galimybes turi laikytis atstumo, nesibūriuoti į grupeles, kai tai nėra būtina darbo funkcijų vykdymui, stengtis kuo mažiau laiko praleisti uždarose patalpose.

Įmonė yra paskyrusi darbuotojus, kurie periodiškai tikrina, kaip statybvietėse yra laikomasi patvirtintos tvarkos. Nustačius tvarkos nesilaikymo atvejų, bendrovė nedelsiant reaguoja, aiškinasi nesilaikymo priežastis, paaiškina darbuotojams šios tvarkos laikymosi svarbą“, – prevencines priemones, kurių ėmėsi vardija įmonė.

REKLAMA

Taip pat komentare teigiama, kad statybos objektuose, kuriuose darbus vykdo pasitelkti subrangovai, kaip ir yra šiuo atveju, Šiauliuose, įmonė raštu yra paprašiusi subrangovų taip pat laikytis nurodytos tvarkos savo darbuotojų atžvilgiu.

Statybos įmonių veikla neuždrausta

Portalas tv3.lt primena, kad visuomenės informavimo teigimu, statybų ir panaši veikla nebuvo uždrausta paskelbiant karantiną, todėl statybininkai ar kelininkai ir toliau gali vykdyti pradėtus darbus.

Veikla leidžiama, jeigu yra užtikrinamas darbuotojų ir visuomenės saugumas. Reikalaujama laikytis saugaus atstumo tarp žmonių, sugriežtintų higienos taisyklių reikalavimų. Kaukių nešiojimas gyventojams ir darbuotojams yra rekomendacinio pobūdžio, bet tai gali padidinti saugumą.

O dėl darbuotojų saugos, sveikatos ir darbo teisės reikalavimų vykdymo ar nevykdymo karantino metu reikėtų kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų