REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius trečiadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje vėl ragino sostinės gyventojus į susiklosčiusią situaciją pažiūrėti itin rimtai. Jis taip pat sveikino Vyriausybės sprendimus daryti išimtis į Lietuvą grįžusiems ir karantinuotis priverstiems tautiečiams.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius trečiadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje vėl ragino sostinės gyventojus į susiklosčiusią situaciją pažiūrėti itin rimtai. Jis taip pat sveikino Vyriausybės sprendimus daryti išimtis į Lietuvą grįžusiems ir karantinuotis priverstiems tautiečiams.

REKLAMA

„Dar įdomiau tai, ką dabar išgirdau iš kolegų, dirbančių oro uoste - Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 180 laipsnių pakeitė savo pozicijas ir naujai grįžusių keliautojų iš oro uosto nebesiunčia į viešbučius, o siunčia karantinuotis namo.

Tai kol kas nepatvirtinta informacija, atnaujinsiu, kai tik žinosiu detales, bet jei tai tiesa – tai dar kartą parodo, kaip svarbu priimant bet kokius sprendimus iškart galvoti ir apie jų įgyvendinimą. Kitaip bet koks įstatymas tampa nerealiu nei savivaldybei, nei nacionalinei valdžiai“, – rašė meras.

R. Šimašius taip pat užsiminė apie Vilniaus miesto savivaldybės darbą karantino sąlygomis ir mobiliąją aplikaciją, kuri leis lengviau kontroliuoti karantinuotis priverstus žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Meras rašė:

„Pirmiausiai sveikinu Premjerą perėmus krizės valdymo kontrolę į savo rankas - neabejoju, kad šis sprendimas suteiks daugiau galimybių efektyviau tvarkytis su koronaviruso sukeltais padariniais. Tai seniai nebėra tik sveikatos srities krizė - kaip matome, situacija liečia visas iki vienos mūsų gyvenimo sritis. Be to, Premjeras turi patirtį, kaip veikti krizinėse situacijose.

REKLAMA

Taip pat pritariu karantino priemonių griežtinimui - na, negali būti taip, kad vienus uždarome už aklinų viešbučio durų, o kitus paliekame patiems nuspręsti, kiek jie sąmoningai nori elgtis pagal naująsias taisykles. Prieš tokias taisykles visi turi būti lygūs, nes šios taisyklės ne šiaip sau, o kad stabdytume viruso plitimą.

Jau ryte šia tema išsamiai rašiau, o dabar - šviežios naujienos dėl privalomo karantino. Vakar vėlai vakare pritaikėme išimtį šeimoms su vaikais. Ką tik prie šios išimties pridėjome dar keletą grupių, įvertinę problemas ir pavojus, kurie gali kilti jiems karantinuojantis ne savo aplinkoje. Tai besilaukiančios mamos, žmonės su specifinėmis sveikatos problemomis (pavyzdžiui, šizofrenija, lunatizmas, pripažinta sunki depresijos forma ir panašūs atvejai), sergantys lėtinėmis bei sunkiomis ligomis, kurių gydymui reikalinga turėti specialią įrangą, reikalinga nuolatinė priežiūra, ir grįžtantys su augintiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Taip, ši paskutinė grupė gal keisčiausia visame kontekste, bet į visas grupes žiūrėjome ir iš praktinės pusės - yra grįžtančių su šunimis (ir ne vienu), kurių palikti nėra kur, o apgyvendinti viešbutyje negalima. Protestuojantiems - jūs man parodykite veikiantį viešbutį, kuris sutiktų apgyvendinti 8 šunis. Taip, čia nėra išgalvota, o reali situacija.

Beje, kad išsklaidyčiau bet kokias spekuliacijas - šios mūsų pritaikytos priemonės visiškai atitinka ministro Verygos sprendimus. Tiesiog vakar visi, įskaitant ir ministrą, buvo labai išmušti iš vėžių, nes sprendimų daug, ministro komentarai apie juos prieštaravo jų turiniui. Net tai, kad apskrities epidemiologas turi skubiai patikrinti patalpas, tai dar nereiškia, kad tos patalpos turi būti patikrintos iš anksto. O kituose sprendimuose ministras kaip tik teigia, kad pirmenybė teikiama izoliuotoms gyvenamosioms patalpoms, o tik paskui viešbučiams. Na, bet nieko - kokie sprendimai bus, tokius vykdysim, bandydami vykdyti taip, kad būtų kuo efektyviau ir logiškiau. Jei pastabų turėsim - irgi sakysiu. Gal padės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar įdomiau tai, ką dabar išgirdau iš kolegų, dirbančių oro uoste - Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 180 laipsnių pakeitė savo pozicijas ir naujai grįžusių keliautojų iš oro uosto nebesiunčia į viešbučius, o siunčia karantinuotis namo. Tai kol kas nepatvirtinta informacija, atnaujinsiu, kai tik žinosiu detales, bet jei tai tiesa - tai dar kartą parodo, kaip svarbu priimant bet kokius sprendimus iškart galvoti ir apie jų įgyvendinimą. Kitaip bet koks įstatymas tampa nerealiu nei savivaldybei, nei nacionalinei valdžiai.

Bet kol kas vis dar vadovaujamės ministro sprendimu ir todėl reikalingos išimtys. Jos, tikiuosi, palengvins daugelio karantinuotųjų gyvenimą, tačiau labai svarbu - privalomas karantinas jums galioja nei kiek ne mažiau. Tikrinsime jūsų buvimą namuose, o pažeidimams jau bus griežtesnės baudos, kaip Premjeras šiandien ir minėjo. Todėl visų labui prašau nejuokauti - situacija labai rimta. Norite bendrauti - bendraukite elektroninėmis priemonėmis, vaizdo skambučiais, bet nosies iškišimas iš namų tas 14 dienų kainuos brangiai ir skaudžiai.“

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų