REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Pakilus temperatūrai, moterį nedelsiant išvežė su greitąja pagalba  (tv3.lt fotomontažas)

Kaunietė Brigita (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) jau kuris laikas planavo su savo dviem mažametėmis dukromis persikraustyti gyventi į Airiją pas savo vyrą. Deja, šeima net negalėjo numatyti, kad lemtingą skrydžio dieną visoje šalyje bus paskelbtas karantinas, o pati Brigita nebus įleista net į lėktuvą.

117

Kaunietė Brigita (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) jau kuris laikas planavo su savo dviem mažametėmis dukromis persikraustyti gyventi į Airiją pas savo vyrą. Deja, šeima net negalėjo numatyti, kad lemtingą skrydžio dieną visoje šalyje bus paskelbtas karantinas, o pati Brigita nebus įleista net į lėktuvą.

REKLAMA

Brigita su savo 2-ejų ir 3-ejų metų dukrytėmis pas vyrą, dirbantį Airijoje, turėjo išvykti antradienio popietę. Šeimos kelionė buvo planuota ilgai, todėl visi daiktai jau prieš kurį laiką buvo išsiųsti į Airiją, nutraukta Kaune nuomoto buto sutartis.

Naujienų portalui tv3.lt dviejų dukrų mama pasakoja, kad, deja, dėl Lietuvoje paskelbtos ekstremalios situacijos, ji į Airiją negalėjo išvykti. Pradėjusi domėtis, moteris sužinojo, kad galimybė išvykti būtų, jeigu ji su dukromis deklaruotų savo gyvenamą vietą ne Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Kreipiausi į pasienio vadą bei pristačiau visus reikiamus dokumentus. Gavau atsakymą, kad jeigu išsideklaruosiu save ir dukras iš Lietuvos, tuomet galėsiu išvykti – taip ir padariau.

REKLAMA

Kodėl neišvykome prieš karantiną? Todėl, kad nesitikėjome jo, atvirai pasakius. Paskelbė karantiną, pradėjome ieškoti išeičių ir radome skrydį į Airiją antradienio popietę“, – sako Brigita.

Oro uostė priėjo moteris

Kaip ir buvo suplanuota, antradienio popietę Brigita su savo mažametėmis dukromis atvyko į Vilniaus oro uostą. Čia jas atvežė Brigitos vyresnėlė dukra.

Vos tik įžengus į Vilniaus oro uosto patalpas, buvo iš karto patikrinti moters ir mergaičių bilietai, o belikus maždaug dvidešimčiai metrų iki bagažo atidavimo zonos, prie Brigitos priėjo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji pradėjo šaukti „Šita, šita“. Apsižvalgiau, nesupratau, ar čia man skirta. Ji priėjo prie apsauginio, parodė į mane pirštų ir tuomet man liepė stovėti ir laukti. Visi žmonės į mane pradėjo kreivai žiūrėti“, – priduria pašnekovė.

Minėta moteris Brigitos pradėjo klausinėti, iš kur ši bus parvykusi ir į kokią užsienio šalį skrendanti dabar. Brigita moterį patikino, kad ji visą laiką buvo Lietuvoje:

„Nebuvau niekur išvykusi, vienintelį savo gyvenime skrydį turėjau pernai metais vasario mėnesį. Tada pradėjo sakyti, kad aš lankiausi gydymo įstaigoje, bet patikinau, kad paskutinį kartą ligoninėje buvau spalio mėnesį, kai buvo atlikti kraujo tyrimai ir skiepai mano mergaitėms“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet Brigita su dviem sunkiais lagaminais ir mažametėmis dukrelėmis buvo nusiųsta į antrą aukštą pasitikrinti temperatūros. Moteris pasakoja, kad užnešti lagaminus laiptais ji turėjo viena.

„Niekas nepadėjo užnešti daiktų, nei paklausė ar reikia kokios pagalbos. Tai jūs įsivaizduokite, kuprinė ant nugaros, kompiuteris, du lagaminai po 20 kilogramų ir dar dviejų metų dukra ant rankų. Tai faktas, kad aš sušilau ir jaučiau didžiulį stresą“, – sako ji.

Termometras rodė pakilusią temperatūrą

Užlipus į antrą aukštą, čia moterį pasitiko medicinos darbuotoja ir karininkas. Brigitai ir jos dukroms buvo matuojama temperatūra. Moteris pasakoja, kad matuotis temperatūrą ji turėjo vos tik užlipusi, būdama visa sušilusi ir uždususi.

REKLAMA

„Pasimatavus, mano temperatūra iš pradžių buvo 37,4. Medicinos darbuotojai sakiau, kad aš nesergu, man karšta ir kad vertėtų palaukti, kol aš bent striukę nusirengsiu.

Pamatavo dar kartą – jau rodė 37,2. Temperatūra buvo matuojama iš karto ir dukroms skirtingais termometrais, bet jos neturėjo temperatūros, dabar tikslių skaičių tikrai neprisimenu.

Galiausiai kažkas iš apačios paklausė, ar aš skrisiu ir medicinos darbuotoja tik atsakė, kad tikrai ne“, – viską kaip iš filmo scenarijaus dabar prisimena Brigita.

Kaltino, kad moteris meluoja

Brigita medicinos darbuotojos paprašė temperatūrą jai pamatuoti su kitu termometru, mat ji matė, kad dukroms temperatūros buvo matuojamos su ką tik iš dėžučių ištrauktais termometrais.

REKLAMA

Pamatavus Brigitai temperatūrą dar kartą, termometras rodė vos 36,8, tačiau medicinos darbuotoja vis tiek nedelsiant iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

„Ji pradėjo sakyti, kad aš iki galo nepalaikau termometro ir todėl jis rodo mažiau, bet aš stovėjau šalia karininko ir termometras pipsėjo. Kaip aš galėjau sumeluoti?

Atėjus greitosios medicinos darbuotojams, jie klausė, ar aš sutinku su jais važiuoti, o kokį pasirinkimą kitą turėjau? Nenorėjau bėdų“, – aiškina iki šiol susijaudinusi dviejų mergaičių mama.

Neigiamas koronaviruso testas

Brigita iki šiol jaučiasi dėkinga greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojui, kuris patarė dukrelėms nekelti streso ir geriau jas palikti su vyresne moters dukra. Brigita taip ir padarė, o pati ji buvo išvežta į ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palaukiau aš ligoninėje, ten daug žmonių buvo. Priėmę kabinete, gydytojai man pamatavo temperatūrą, jos neturėjau. Pažiūrėjo, ar mano gerklė raudona – buvo neraudona, patikrino plaučius, viską, ką reikia. Klausia manęs, ar man nosis bėga? Atsakiau, kad ji bėga nebent dėl to, kad visą laiką aš praverkiau“, – pasakoja moteris.

Brigita sako, kad gydytojai nematė jokio pagrindo jai atlikti COVID-19 testą, tačiau jie tai turėjo padaryti dėl to, kad moteris buvo pristatyta iš Vilniaus oro uosto ir to reikalavo numatytos taisyklės.

„Dar gydytojas patikino, kad tikrai testas bus neigiamas. Trečią valandą nakties atėjo rezultatas, kad mano koronaviruso testas yra neigiamas“, – priduria pašnekovė.

REKLAMA

Brigita savo medicininius išrašus taip pat pateikė ir naujienų portalui tv3.lt Jose matyti, kad moteriai tikrai buvo atliktas koronaviruso nustatymo testas ir jis buvo neigiamas.

„Ištampo sveiką žmogų“

Pasak moters, ją labiausiai šioje situacijoje piktina tai, kad šalyje ir taip yra ribojamas testų skaičius, jie atliekami tik skubiais atvejais, o štai moteriai jis buvo atliekamas be jokio pagrindo:

„Sako žmogus, kuris įtaria sau koronavirusą, ir tai negali lengvai gauti to testo, o čia sveiką žmogų ištampo ir viskas“.

Iš ligoninės moteris grįžo į savo vyresnėlės dukros namus. Tačiau kaip sako pati Brigita, šiai minutei ji yra be savo namų su dviem mažamečiais vaikais ir išsideklaravusi iš Lietuvos. Moteris taip pat neturi ir jokių pajamų.

REKLAMA

Siūlo naują skrydį į Londoną

Iš karto po įvykio, moteris visą trečiadienio rytą bandė susisiekti su įvairiomis ministerijomis, skambino karštąja 1808 linija.

„Jie nukreipė mane į Vidaus reikalų ministeriją, o ši nukreipė į Valstybės sienos apsaugą, tuomet į Sveikatos apsaugos ministeriją, o ši ministerija – į Vilniaus oro uostą. Visi užjaučia ir apgailestauja, kad papuoliau į tokią situaciją.

Galiausiai visai neseniai paskambino iš Susisiekimo ministerijos ir pranešė, kad rytoj yra skrydis į Londoną. Tačiau už bilietus aš turiu susimokėti pati, o kiek jie kainuos – nežinia.

Nežinau, ką man daryti. Neturiu aš pinigų, o ir deklaruota Lietuvoje nesu. Oro uostas dėl nuostolių atlyginimo siūlo kreiptis į skrydžių kompaniją, bet ji juk nekalta, kad aš neišskridau, kas tokį fiasko sukūrė, tai tie žmonės ir yra kalti. Kažkoks siaubo filmas“, – ašarų nesulaiko moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlaidas teks apmokėti pačiai

Iki šiol, Brigita iš Darbo biržos gaudavo bedarbės pašalpą, o taip pat  ir valstybės skiriamus vaiko pinigus. Dabar moteris turi su savimi vos du lagaminus drabužių.

„Suprasčiau, jeigu aš būčiau serganti, tokiu atveju tikrai nebūčiau nei skridusi, nei vaikų vežusi, o dabar – viskas iš oro.

Gyvenime tikrai nesiruošiau niekur kreiptis, bet nerandu išeities, taip išeina, kad aš turiu ieškotis pinigų ir viską apmokėti iš savo lėšų, bet juk aš tų pinigų tai neturiu“, – prisipažįsta Brigita.

Tikrina visus, išvykti galima tam tikrais atvejais 

Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams primename, kad Vilniaus oro uoste visiems išvykstantiems ir atvykstantiems yra matuojama temperatūra. Jeigu Valstybės sienos apsaugos tarnyba dar iki skrydžio sulaukia skambučių dėl įtartinų keleivių, tokie keleiviai yra nedelsiant patikrinami, juos identifikavus. Visi karščiuojantys keleiviai nedelsiant yra išvežami greitosios medicinos pagalbos specialistų.

REKLAMA

Pasak Vidaus reikalų ministerijos informacijos, Lietuvoje paskelbus karantiną, apribota asmenų teisė išvykti ir atvykti į Lietuvos Respubliką. Lietuvos piliečiams, dirbantiems užsienio valstybėse, išvykti bus galima pateikus tam tinkamus dokumentus.

Dokumentai, kurie galėtų būti pakankami sprendimui priimti, ar išleisti piliečius iš šalies, yra nurodyti Dokumentų, patvirtinančių, kad asmuo dirba gretimoje užsienio valstybėje, sąraše, patvirtintame Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado. Užsienio valstybėje dirbančių Lietuvos piliečių darbo santykius patvirtina deklaruota gyvenamoji vieta užsienyje (darbų atlikimo valstybėje) arba jų pateikti išsamūs ir visapusiški įrodymai apie egzistuojančius darbo santykius valstybėje, į kurią vykstama.

REKLAMA

Išimtinais atvejais VSAT vadas gali išduoti leidimą asmeniui išvykti. Norint tokį leidimą gauti, reikėtų kreiptis el. paštu [email protected] su argumentuotu prašymu ir pateikti visus pagrindžiančius dokumentus. Vadas, ar jo įgaliotas asmuo, informuos pareiškėją apie priimtą sprendimą tuo pačiu arba kitu nurodytu adresu. Šį atsakymą rekomenduojama išsisaugoti ir pateikti Pasienio kontrolės punktų pareigūnams.

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų