REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje įsigaliojus karantinui, nemažai įmonių sustabdė savo veiklą. Dėl to daugelis darbuotojų pasiėmė laikiną nedarbingumą, išėjo nemokamų atostogų arba buvo atleisti.

Lietuvoje įsigaliojus karantinui, nemažai įmonių sustabdė savo veiklą. Dėl to daugelis darbuotojų pasiėmė laikiną nedarbingumą, išėjo nemokamų atostogų arba buvo atleisti.

REKLAMA

Naujausiais „Sodros“ duomenimis, nuo kovo pradžios Lietuvos gyventojams jau išduota daugiau kaip 300 tūkst. laikino nedarbingumo pažymėjimų.

Nors šis mėnuo dar nepasibaigė, išduotų pažymėjimų skaičius, palyginti su fiksuotais per visą šių metų sausį ir vasarį jau išaugo daugiau kaip ketvirtadaliu.

Palyginti su visu 2019 m. kovu, nedarbingumo pažymėjimų skaičius išaugo jau daugiau kaip trečdaliu, arba beveik 100 tūkst.

Dėl epideminės situacijos per šį kovą gyventojams išduota daugiau kaip 66,7 tūkst. biuletenių, kurių priežastis – šalyje paskelbtas karantinas. Daugiausia tokių pažymėjimų (per 50 tūkst.) išduota vaikui prižiūrėti, kita dalis – izoliavusis pačiam dirbančiajam.

REKLAMA
REKLAMA

Net atmetus tokius atvejus, šį kovą sergančiųjų skaičius jau gerokai viršija fiksuotą praėjusių metų kovą. Tai reiškia, kad sergamumas įprastinėmis ligomis šiemet didesnis, arba kad daugiau darbuotojų „suserga“ dėl susidariusios situacijos.

REKLAMA

Iš gydytojo gavus nedarbingumo pažymėjimą, „Sodros“ galima prašyti ligos išmokos. Ji skiriama, jei per pastaruosius metus žmogus turėjo 3 mėnesių arba per dvejus metus – 6 mėnesių stažą.

Išmoka sudaro 65,94 proc. kompensuojamojo  uždarbio, bet ji negali būti mažesnė kaip 7,21 euro už darbo dieną ir negali būti didesnė kaip 81,65 euro už darbo dieną arba 1722,75 euro už mėnesį („ant popieriaus“).

Sumaištis dėl nemokamų atostogų

Darbuotojas gali paprašyti, o darbdavys gali išleisti kiekvieną darbuotoją nemokamų atostogų, per kurias nemokamas darbo užmokestis, jis tampa neapdraustu. Tačiau iš nemokamų atostogų žmogų galima bet kada ir atšaukti (pvz., jei gydytojas išrašo laikiną nedarbingumą).

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę „Sodra“ portalą tv3.lt informavo, kad pernai kovą naujai į nemokamas atostogas buvo išleista apie 30 tūkst. darbuotojų. Per nevisą šių metų kovą – per 34 tūkst. darbuotojų. Taigi, taip skaičiuojant būtų 10 proc. padidėjimas.

Vis dėlto jeigu iš išleistų į nemokamas atostogas skaičiaus atimtume tuos, kurie buvo iš jų sugrąžinti, bendras skaičius darbuotojų, kurie yra nemokamose atostogose skaičius būtų mažesnis. Naujausiais skaičiavimais – 14 tūkst.

Neoficialiai svarstoma, kad didelę dalį darbuotojų, kurie išėjo nemokamų atostogų ir iš jų grįžta, sudaro tolimųjų reisų vairuotojai. Dalis atšaukiančių nemokamas atostogas gali būti gavę nedarbingumo pažymėjimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Varanauskienė pabrėžė, kad kai kurie darbdaviai, pirmomis karantino dienomis darbuotojus išleidę neapmokamų atostogų, netrukus juos ėmė atšaukti. 

„Jie aktyviai tikslina duomenis apie neapmokamas atostogas. Gauname daug prašymų atšaukti suteiktas neapmokamas atostogas“, – BNS teigė J. Varanauskienė.

Anot jos, darbdaviai pripažįsta, kad suskubus darbuotojus leisti tokių atostogų, dalis jų pateikė nedarbingumo pažymas. 

Vyriausybei nutarus remti darbuotojus išsaugojančias įmones, kai kurios įmonės grąžino juos į darbą  baimindamosi prarasti teisę į valstybės paramą.

Atleidimų ėmė daugėti

„Sodros“ duomenimis, nuo kovo 1 d. iki 24 d. sudarytų naujų daro sutarčių skaičius vis dar viršijo nutrauktas. Tai galima paaiškinti tuo, kad, pvz., kai kurie prekybininkai vis dar priėmė naujų darbuotojų.

REKLAMA

Vis dėlto skaičiuojant vien nuo kovo 16 d., kai buvo įvestas karantinas, Lietuvoje atleista 2,1 tūkst. darbuotojų daugiau nei priimta.

Užimtumo tarnybos duomenimis, šių metų kovo 23 d. buvo registruota 163,3 tūkst. darbo neturinčių asmenų arba 9,5 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Darbo neturinčių asmenų skaičius padidėjo 1704, o registruotas nedarbas 0,1 proc. punkto, palyginti su kovo 1 d.

Šalies klientų aptarnavimo skyriuose kovo 1–20 d. užregistruota 16,1 tūkst. darbo ieškančių asmenų, kovo 16–20 d. – 5,9 tūkst. Per tris kovo savaites įregistruota 7,1 proc. (1,0 tūkst. asmenų) daugiau darbo ieškančių asmenų nei per tą patį 2019 metų laikotarpį.  Daugėjo užsiregistravusiųjų, kurie dirbo didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje, variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto bei apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuose.

Finansų ministerija ir šalies komerciniai bankai prognozuoja, kad šiemet nedarbas išaugs dar labiau, nes Darbo kodekse yra nustatyti, per kiek laiko darbuotojus galima atleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų