REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Ištuštėjusio Milano vaizdai (nuotr. asm. archyvo)

Italija yra antra šalis po Kinijos, kurioje užfiksuota daugiausia užsikrėtimų koronavirusu. Šiuo metu skaičiuojama apie 64 tūkst. patvirtintų ligos atvejų šioje Europos pietuose esančioje valstybėje.

9

Italija yra antra šalis po Kinijos, kurioje užfiksuota daugiausia užsikrėtimų koronavirusu. Šiuo metu skaičiuojama apie 64 tūkst. patvirtintų ligos atvejų šioje Europos pietuose esančioje valstybėje.

REKLAMA

Per šį laiką Italijoje nuo koronaviruso mirė kiek daugiau kaip 6 tūkst. žmonių. Pasveikti pavyko apie 7,5 tūkst. ligonių. Italijos valdžia uždarė mokyklas ir vaikų darželius ir uždraudė įvairius renginius dar vasario 24-ąją. Tuo metu užsikrėtusiųjų skaičius tesiekė 322.

Darbo iš namų banga nusirito dar vėliau – apie kovo 9-13 dienomis, kai susirgimų skaičius jau buvo šoktelėjęs iki 9200. Apie situaciją Italijos madų sostinėje Milane naujienų portalui tv3.lt papasakojo jau 12 metų ten gyvenanti Gintarė.

Lūžis per vieną dieną

„Dar viena diena namuose. Tikiuosi, kad nereikės eiti į parduotuvę. Stengsiuosi, kad ir rytoj nereikėtų ten eiti“, – pokalbį pradeda lietuvė.

REKLAMA
REKLAMA

„Realiai viskas kardinaliai pasikeitė per dieną. Buvo vasario 23-oji, sekmadienis. Susitikome vienų draugų namuose. Pamenu, tada stengėmės nešnekėti apie koronavirusą, nors aplink tik apie tai ir buvo kalbama.

REKLAMA

Mūsų iš viso susirinko 12 ir tą dieną net devyniems iš jų atėjo elektroniniai laiškai iš darboviečių, kad pirmadienį jie ateitų į darbą pasiimti kompiuterių bei dirbtų iš namų.

Iki vasario 23 d. niekas su kaukėmis gatvėje nevaikščiojo. Galima drąsiai teigti, kad Italijoje vietos valdžia per vėlai susiprato, kad koronavirusas yra žiaurus ir jį būtina stabdyti“, – pasakoja Gintarė.

Apie koronavirusą Italijoje pradėta kalbėti dar sausio mėnesį. Bet tada buvo užfiksuoti tik pirmieji atvejai. Koronaviruso protrūkis iš pradžių fiksuotas Lombardijos regione, netrukus jis pasiekė ir Milaną bei išplito po visą šalį.

REKLAMA
REKLAMA

„Po pirmų naujienų apie koronavirusą darbe nusipirkome dezinfekcinio skysčio, purškiklio, skirto dezinfektuoti rankenas, kitus paviršius. Kai ateidavo klientas, stengdavomės išlikti per atstumą.

Daug mūsų klientų yra iš Kinijos. Italija ir taip yra jų mėgstama kryptis. Tačiau čia visi į juos pradėjo kreiviau žiūrėti. Įvairios mintys sukosi galvoje, kad padidėja rizika užsikrėsti. Akivaizdu viena, kad kas galvojo, jog čia tik Kinijos problema, labai apsiriko“, – pabrėžė tv3.lt pašnekovė.

Eilėse – net iki 2 val.

Anksčiau šurmulyje skęsdavęs Milanas šiuo metu yra visiškai ištuštėjęs. Nedirba mokyklos, restoranai, drabužių ar batų parduotuvės, sporto klubai. Gatvėje galima sutikti tik atsitiktinį praeivį. Turistams Italija yra uždaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietiniai pratinasi prie naujų koronaviruso padiktuotų gyvenimo taisyklių. Bendrauti linkusiems italams karantinas yra nemenkas iššūkis, bet, anot Gintarės, didesnės panikos Milane ji nepastebėjo:

„Gyvename su sužadėtiniu bute. Niekada neturėdavome daug maisto šaldytuve, nes stengdavomės valgyti tik tai, kas šviežia. Bet namiškiai man pradėjo siūlyti nueiti į parduotuvę ir pasirūpinti įvairiais produktais.

Mačiau nuotraukas iš Lietuvos, kur buvo iššluotos lentynos. Ir Italijoje per televiziją rodė, kad tam tikrose vietose yra panašus vaizdas, jog esą, nėra ko valgyti. Bet Milane tos problemos nepastebėjau.

Kažkada nebuvo daržovių ir vaisių, bet tada buvo sekmadienis, kai italai ir taip būna namuose bei gamina. Italams patinka suktis virtuvėje, todėl natūralu, kad kartais tų produktų pritrūksta.“

REKLAMA

Tiesa, apsipirkti Milane maisto prekių parduotuvėse nėra taip paprasta, kaip, tarkime, Lietuvoje. Šiame Italijos mieste į parduotuves įleidžiama tik po kelis žmones, kol kiti laukia už durų.

„Prieš dvi savaites dar galėjome į parduotuvę įeiti dviese. Dabar situacija jau pasikeitusi. Yra tokia programėlė, kuri rodo, kiek laiko reikia laukti prie kiekvienos parduotuvės. Tas laikas gali svyruoti nuo 30-45 minučių iki 2 valandų.

Žmonės parduotuvėse neužtrunka daug laiko. Kol lauki eilėje susidarai sąrašą, o užėjęs į vidų neturi noro apžiūrinėti nieko kito, tik įeini, nusiperki ir išeini. Nebežiūri jokių akcijų, nebeieškai, kas pigiau kainuoja. Tai jau nebeįdomu.

REKLAMA

Vienu metu, priklausomai nuo parduotuvės dydžio, gali būti nuo 5 iki 10 žmonių. Visi, žinoma, su kaukėmis ir pirštinėmis. Žmonės nešluoja prekių, bet perka taip, kad reikėtų kuo rečiau eiti į parduotuvę.“

Reikalingas leidimas

Judėjimas Milane yra stipriai apribotas. Žmonės negali vaikščioti parkuose ar prisėsti skvere, pasidžiaugti pavasario saule. Maža to, prieš kažkur eidamas, turi užpildyti nustatytos formos leidimą.

„Prieš kažkur eidamas turi užpildyti dokumentą su asmens duomenimis. Rašai, kokiu tikslu išeini iš namų. Iš kur išeini ir kur eini. Jei su mašina, turi nurodyti jos duomenis. Parašai, kokiais būdais ketini patekti iš vieno taško į kitą. Tas pats galioja ir einant apsipirkti. Tada turi rašyti, kad toks ir toks, turiu eiti į parduotuvę iš gatvės į gatvę pėsčiomis, į parduotuvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viešoje vietoje tave gali patikrinti vietinė policija. Jei 2-3 žmonės susitikę pradės kalbėti, tai pareigūnai tikrai prieis ir paprašys parodyti užpildymą leidimą. Tiesa, tokio vaizdo, kad gatvėje susitikę 2-3 žmonės plepėtų jau seniai nemačiau. Čia negalima eiti pabėgioti į parką, negalima kažkur prisėsti ant suoliuko. Kažkada pati eidama iš darbo nusprendžiau nesinaudoti metro, o pareiti pėstute. Visur buvo tuščia, tik prie svarbių objektų, kaip įprasta, budėjo kareiviai“, – pasakoja Gintarė.

Gatvės Milane pradėjo tuštėti nuo kovo mėnesio pradžios. Anot Gintarės, italams nėra įprasta sėdėti namuose, tad kol valdžia nepasakė būti namuose, tol niekas savo laisva valia to ir nedarė. Bet uždarius visus prekybos centrus, kavines, parduotuves, apribojus judėjimo galimybes, dingo poreikis eiti į miestą.

REKLAMA

Laukia krizė

Kol kas Italijoje, kaip ir visame pasaulyje, kovojama su koronavirusu ir per daug apie pasekmes nekalbama. „Spauda kol kas apie žalą ekonomikai per daug nieko nerašo. Tiesa, niekas neabejoja, kad krizė bus didelė. Verslai praras pelnus, žmonės neteks darbų.

Mums iš pradžių sakė, kad karantinas tęsis iki kovo 25-sios, bet jis jau pratęstas iki balandžio 3 dienos. Tikiu, kad karantinas bus prasitęstas iki ir po Velykų. Jei nuspręstų jį nutraukti anksčiau, tai per Velykas taip pradėtų žmonės judėti, kad situacija vėl taptų nebevaldoma“, – teigia Gintarė.

Skatina išradingumą

Tiesa, anot Gintarės, tokia situacija tam tikra prasme paskatino žmonių išradingumą: „Italai rado labai daug gražių būdų kaip gyventi namuose. Jie kūrybingi žmonės, jiems patinka bendrauti. Pavyzdžiui, turiu balkoną, kuriame daug žydinčių gėlių. Kiekvieną dieną išeinu į balkoną ir bendrauju su vietiniais. Pasiimi kavos puodelį, pasisveikini su visais.

REKLAMA

Dažnai žaidžiame stalo žaidimus su draugais. Radome galimybę, kaip žaisti stalo žaidimus internetu. Žinoma, ne tas pats, kas susitikus gyvai, bet taip pat tam tikras sprendimas.

Yra tekę girdėti kitų pozityvių pavyzdžių. Tarkime, vakare tuo pačiu metu italai užsideda tą pačią dainą ir kartu ją dainuoja. Arba didžėjus balkone pradeda groti muziką, surengia tokį nedidelį, bet jaukų pasirodymą. Laiką namuose galima praleisti tikrai prasmingai ir išmokti daug naujų dalykų. Svarbiausia – būti namuose ir neleisti virusui plisti“, – apibendrina Gintarė.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų