REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi iš užsienio grįžtantys Lietuvos piliečiai nuo antradienio privalės 14 dienų karantinuose savivaldybės patalpose. Sveikieji glausis viešbučiuose, savivaldybės butuose ar bendrabučiuose, o lengvai sergantys ar tik menkus simptomus rodantys infekuotieji – sanatorijose, dalyse specializuotų ligoninių, o trūkstant erdvės – parodų salėse. 

Visi iš užsienio grįžtantys Lietuvos piliečiai nuo antradienio privalės 14 dienų karantinuose savivaldybės patalpose. Sveikieji glausis viešbučiuose, savivaldybės butuose ar bendrabučiuose, o lengvai sergantys ar tik menkus simptomus rodantys infekuotieji – sanatorijose, dalyse specializuotų ligoninių, o trūkstant erdvės – parodų salėse. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu nuo antradienio visos savivaldybės, kurių teritorijoje yra tarptautiniai sienos kirtimo punktai, įpareigotos visą parą užtikrinti grįžusiųjų pervežimą iš oro uostų, jūrų uosto, kitų pasienio punktų į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos numatytas patalpas.

Ministras sakė, kad savivaldybės apie šią galimybę buvo įspėtos jau anksčiau ir pasirengti laiko tam pakako.

Sprendimas labiausiai aktualus Vilniaus, Kauno rajono ir miesto, Palangos savivaldybėms dėl čia esančių oro uostų, taip pat Klaipėdos miesto savivaldybei, kurioje yra jūrų uostas – jai ši prievolė atidėta iki trečiadienio nakties. 

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šį sprendimą, kaip skubotą ir neapgalvotą, kritikavo ne vieno miesto meras. Palangos meras skundėsi, kad viešbučiai užkėlė kainas, o Kauno atstovai bijojo, kad gabenant iš užsienio grįžusius asmenis prireiks policijos ir kariuomenės pagalbos. 

REKLAMA

A. Veryga taip pat patvirtino, kad sveikieji ir ligos simptomų turintys asmenys, kurie ką tik grįžo iš užsienio, bus laikomi atskirai. Pastariesiems labiausiai tiktų sanatorijos. Šiose vyksta pasirengimas, vieni žmonės išrašomi ir siunčiami namo, kiti, galimai su koronavirusu, netrukus bus laukiami. 

Sostinė grįžusius jau izoliuoja

Vilnius jau antradienį pradėjo praktiškai taikyti grįžusių iš užsienio izoliavimą viešbučiuose arba, esant ligos simptomams, ligoninėse. Visi į Lietuvą skrydžiais atvykstantys žmonės yra skenuojami termovizoriais, o pastebėjus galimus koronaviruso simptomus, tikrinami išsamiau. 

REKLAMA
REKLAMA

Visus žmones, atskridusius į Vilniaus oro uostą, pasitinka Visuomenės sveikatos centro specialistai, jie turi pildyti anketas. Kariškiai paduoda jiems informacinius lapelius apie vakar dienos įsakymą.

Po to keliauninkai sugrupuojami, susodinami į autobusus ir vežami į paskirties vietą – viešbutį. Taip žmonės karantinuojami bus 14 dienų. Izoliuoti vežamų žmonių nuotaikos pirmą dieną yra įvairios, dalis jų yra nepatenkinti. Izoliavimo vietų apsauga rūpinsis policija, jei prireiks, šauliai ir kariuomenė. 

Antradienį pirmuosius keleivius iš oro uosto organizuotai vežė į Vilniaus viešbutį „Urbihop“ Ąžuolyno gatvėje. Vėliau viešbučių skaičius plėsis. Išplitus koronavirusui laikinos ligoninės galėtų būti įrengtos parodų centre „Litexpo“, arenose, dengtuose stadionuose ir mokyklose. Svarstomos galimybės ligoninėmis paversti „Siemens“ ir „Jeep“ arenas, dengtus Pilaitės ir Karoliniškių stadionus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uostamiestis laukia keltų keleivių

Keltais į Klaipėdą atvykstančius žmones, kuriuos privalu karantinuoti, prižiūrės policija, jiems Klaipėdos viešbučiuose paršuota 700 vietų, tačiau poreikis gali būti dvigubai didesnis.

Trečiadienį į Klaipėdą atvyksta trys keltai. Iki balandžio pirmosios kasdien į uostamiestį vien  DFDS Seaways keltais atkeliaus po 200 žmonių, taigi apie 1000 per vieną savaitę.

Keltų uostamiestyje yra ir daugiau, tiesa žmonių jie gabena daug mažiau.  Bet vistiek susidarys apie 1500 žmonių per savaitę. 

Klaipėda visas 14 dienų turės karantinuoti tik savo gyventojus. Kitų savivaldybių gyventojus jie turės laikyti, kol šios atvyks jų pasiimti, o tam šiuo metu nėra numatytas terminas. Ne Klaipėdos miesto gyventojai bus karantinuojami viename viešbutyje. Tiesa, klaipėdiškiai savus gyventojus privalės pasiimti ir iš kitų miestų: Kauno, Vilniaus ir Palangos, kur yra oro uostai. 

REKLAMA

Atvykusius į uostamiestį asmenis iš užsienio prižiūrės ir į viešbučius lydės policija. Viešbučiuose tvarką garantuos policija, esant poreikiui, šauliai ir kariuomenė. Automobiliai bus paliekami greta viešbučių, uosto teritorijoje to daryti nebus galima. 

Keleiviams bevykstant keltu, bus surenkama informacija apie tai, kelių vietų kajutėse jie gyvena ir kambariuose jie bus apgyvendinami taip pat, kaip gyveno keltuose. Žmonės iš keltų į viešbučius vyks savais automobiliais bei viešuoju transportu. Šeimos bus apgyvendintos kartu. 

Klaipėdoje izoliuoti asmenys gyvens viešbučiuose: „Morena“, „Vėtra“, „Fridricho pasažas“, MB „Taknoma“, UAB „Verslo vertikalė“, „Ibis Klaipėda“, viešbutis „Amberton“, „Navalis“, „Bohema“, Hostel Kubu3. Trūkstant vietų viešbučiuose, žmonės bus apgyvendinami savivaldybės butuose, bendrabučiuose. 

REKLAMA

Antradienį ir trečiadienį grįžta šimtai žmonių

Antradienio vakare iš Londono į Vilnių grįš lėktuvas su beveik 100 keleivių. Iš Oslo lėktuvas bus beveik pilnas, jame 65 žmonės. Lėktuve iš Balio – 115 Lietuvos piliečių ir apie šimtas užsieniečių. Dalis jų Lietuvoje neišlips. Lėktuve iš Dublino, kuris leidosi vidudienį, buvo 77 žmonės, Londono – 98. Laukiama lėktuvo iš Stambulo. 

Kaune leidosi bent du lėktuvai iš Londono. Į Klaipėdą atplaukė keltai iš Švedijos ir Vokietijos. Ryt Klaipėdoje laukiama trijų keltų, kelių šimtų žmonių. Oro uostuose leisis keli lėktuvai, kurie gabens dar kelis šimtus žmonių. Visi jie bus privalomai izoliuoti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūpinsis patalpomis ir parvežimu

Iki tol sugrįžusieji privalėjo izoliuotis patys, o sergantieji gydyti ligoninėse arba namuose. A. Verygos sprendimu, visoms sveikatos priežiūros įstaigoms nurodyta informuoti atitinkamos savivaldybės administraciją apie gyventojus, kuriems pasireiškė lengvi COVID-19 simptomai ir kurių būklė leidžia juos gydyti ambulatoriškai ir kurie turi būti pervežami į savivaldybių parengtas patalpas.

Be to, nuo antradienio visos savivaldybės, kurių teritorijoje yra tarptautiniai sienos kirtimo punktai, įpareigotos visą parą užtikrinti grįžusiųjų pervežimą iš oro uostų, jūrų uosto, kitų pasienio punktų į gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos numatytas patalpas.

REKLAMA

Savivaldybėms taip pat nurodyta pasirūpinti tinkamomis žmones izoliuoti patalpomis ir užtikrintų jų maitinimą. Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras įpareigotas organizuoti minėtų patalpų apsaugą bei viešąją tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų