REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje visi iškeliantys koją iš namų turėtų dėvėti respiratorių ar bent jau apsaugines kaukes. Tie, kas neturi medicininių, anot specialistų, gali drąsiai dėvėti medžiagines, tinka net ir skarelės ar šalikai, svarbu būtų uždengta burna ir nosis. Tiesa, kaukės nebūtinos vairuojant automobilį. Specialistai žeria patarimų, kokia kaukė saugiausia ir kaip ją prižiūrėti, jeigu ją pasigaminome savo rankomis ir ji yra daugkartinio naudojimo.

Lietuvoje visi iškeliantys koją iš namų turėtų dėvėti respiratorių ar bent jau apsaugines kaukes. Tie, kas neturi medicininių, anot specialistų, gali drąsiai dėvėti medžiagines, tinka net ir skarelės ar šalikai, svarbu būtų uždengta burna ir nosis. Tiesa, kaukės nebūtinos vairuojant automobilį. Specialistai žeria patarimų, kokia kaukė saugiausia ir kaip ją prižiūrėti, jeigu ją pasigaminome savo rankomis ir ji yra daugkartinio naudojimo.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos specialistams paskelbus, kad nuo šiol iš namų geriau išeiti tik su burną ir nosį dengiančia kauke, žmonės suskubo ieškoti medicininės apsaugos. Ir štai, ten kur dar medicininių kaukių likučių yra – driekiasi milžiniškos eilės. Eilė buvo nutįsusi šalia Klaipėdos medicinos technikos parduotuvės.

Žmonės liejo tulžį, mat kaukių užteko ne visiems:

„Prieš tai dvi, aš atėjau man sakė, kad dvi likusios. Dabar jau devynios. Tai va tas ir įdomiai. Tai kam čia mumis bereikalingai laiko eilėje. Tai visiems reikia. Čia žmogiškumas gi kažkoks turi būti. Ar pasityčioti iš mūsų nutarė, kad mes čia pastovėtume eilėje, kaip durniai kokie ir nieko ten nėra. Va kame yra… reikia žmogiškiems visiems būti.“

REKLAMA
REKLAMA

Vaizdai vaistinėse – jau istorija. Medicininių kaukių neturi nė vienas šalyje vaistais ir medicininiais reikmenimis prekiaujantis tinklas.

REKLAMA

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė sako, esą kaukės užsakomos kiekvieną dieną, bet užsakymus tiekėjai anuliuoja jau kitą dieną, nes juos greičiausiai perima didesnės, centralizuotai perkančios valstybės.

Tiesa, pirmininkė pabrėžia, kadangi užsakymai vykdomi kasdien, situacija taip pat gali kasdien keistis, todėl reikia informaciją sekti kasdien. Sveikatos apsaugos ministras tik paantrina.

„Matyt tik laiko klausimas, kada tie patys verslininkai iš Kinijos, kurioje gamyba po truputį atnaujinama, vėl pradeda veikti gamyklos, kada tos kaukės pasirodys mūsų rinkoje. O kol kas aš minėjau, kad mūsų verslai aktyviai įsijungia į procesą, pradėjo siūti medžiagines kaukes“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

O tie, kas neturi medicininių kaukių, sukasi kaip gali. Turguje česnakais, dilgėlėmis ir medumi prekiaujanti Aldona nuo grėsmingojo viruso gelbėjasi dar sovietine dujokauke. Moteris įsitikinusi, kad tokia dujokaukė tikrai bus veiksminga ir prieš koronavirusą.

„Krienus tarkuoju, ir nepraleidžia. Nepraleidžia. Geras filtras mano“, – pasakoja turgaus prekeivė Aldona.

Ir jokių kitokių kaukių, moteris sako, nepirktų: „Važiuosiu sodan ir gyvensiu tenai. Nuo viruso toliau.“

Specialistai grūmoja, kad sena dujokaukė yra ne išeitis. Ir jeigu jau kas neturi – jie pataria pasigaminti daugkartinio naudojimo medžiaginę kaukę. Vilnietė Rasa tokiu patarimu jau pasinaudojo. Apsaugines kaukes ji siūna ne tik namiškiams, bet ir draugams bei pažįstamiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iškarpos iš interneto, ten yra jų labai daug. Moterys dalinasi atsiliepimais, kuri patogesnė. O sluoksniai yra dažniausiai keturi, medvilnės", – teigia vilnietė Rasa Dovydaitienė.

Kokią medžiagą rinktis, kaip sako Infekcijų kontrolės gydytoja, nesvarbu.

„Jeigu turit seną audėklą, siūkit iš jo, jeigu turit lininį rankšluostį, siūkit iš jo. Tik sudėkit, kad jums būtų kvėpuoti patogu. Labai svarbu, kad kaukė apimtų jūsų nosytę. Jūsų skruostus ir smakro dalį. Mes negalim išeiti iš namų be kaukės. Taškas. Mes negalim. Neikit į lauką savo tomis plikom šnobėmis. Jokiu būdu. Jūs turit turėti tą padorumo atributą“, – kalbėjo Infekcijų kontrolės gydytoja Aušra Macijauskienė.

REKLAMA

O štai nemokantiems siūti ar neturintiems laiko, patarimus dalija Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento atstovai.

Kas nenori, ar tingi kurti apsaugos priemones savo rankomis, ant burnos ir nosies gali užsirišti skarą, sudėtą keliais sluoksniais. Kokią kaukę bepasirinktume, kaip sako medikai, svarbu vėliau taisyklingai ją prižiūrėti. Kaukę būtina keisti pajutus joje drėgmės. Ir jokiu būdu, kaip sako infekcinių ligų žinovė, mes neturėtume manyti, kad tokia kaukė prilygsta medicininei. Ir ją dėvint į gatvę reikia eiti, jeigu jau tikrai negalime likti namie. O grįžę tokią kaukę turėtume išskalbti 70 laipsnių karščio vandenyje.

REKLAMA

„Kaip tai pasiekti? Septyniasdešimt laipsnių vanduo jau jus nuplikins. Jau jūs tokio vandens tikrai nepernešit. Aš siūlau, pastatykit ant plytos, uždenkit dangtį. Visiškai ūkiškai. Ir leiskit tai kaukei ataušti“, – sako A. Macijauskienė.

Medicininė kaukė nuo viruso apsaugo apie aštuoniasdešimt procentų, savadarbė – apie penkiasdešimt. Išėjus iš namų būtina ne tik kaukė. Tačiau dar svarbiau tai, kad kaukė gali apsaugoti aplinkinius nuo jūsų iškvėpiamų virusų, jei jūs tuo viruso jau būtumėte apsikrėtęs. 

Jeigu ketiname liesti kažkokius daiktus, privalome dėvėti vienkartines pirštines. Svarbu ir atstumai tarp žmonių – turėtume vienas šalia kito būti ne arčiau nei per du metrus, ir ne ilgiau nei penkiolika minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų