REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicija surengė spaudos konferenciją kurioje išsakė savo požiūrį į Lietuvoje susiklosčiusią situaciją ir tai, ką jų manymų, šiuo metu reikėtų daryti kitaip. Jie reikalauja keisti ekstremalių situacijų centro vadovą, ministrą Aurelijų Verygą. Pasak politikų, jis nesusitvarko ir prarado pasitikėjimą. 

Seimo opozicija surengė spaudos konferenciją kurioje išsakė savo požiūrį į Lietuvoje susiklosčiusią situaciją ir tai, ką jų manymų, šiuo metu reikėtų daryti kitaip. Jie reikalauja keisti ekstremalių situacijų centro vadovą, ministrą Aurelijų Verygą. Pasak politikų, jis nesusitvarko ir prarado pasitikėjimą. 

REKLAMA

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis, Liberalų sąjūdžio bei socialdemokratų partijos seniūnės Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Rasa Budbergytė spaudos konferencijoje aiškino, kas juos šiuo metu neramina. Be kitų dalykų, jie prašė ir pratęsti Seimo darbą, kvestionavo Vyriausybės norą pratęsti karantiną. 

R. Budbergytė spaudos konferencijoje sakė, kad reikia susitelkti ir opozicija norėtų žinoti, kas vyksta valstybės gynybos tarnyboje, norėtų, kad informacija būtų teikiama ir jiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Neaišku, kaip mūsų sveikatos apsaugos sistema pasiruošusi, jei medikai nevertinami, medikai-ekspertai nėra kviečiami konsultuoti. A. Veryga turi rūpintis ne tik sergančiais, bet ir kitais, kurie negali gauti reikiamos pagalbos“, – sakė R. Budbergytė.

REKLAMA

Ji tikino, kad sveikatos apsaugos ministras padarė daug, bet rūpintis visos krizės valdymu turėtų tie žmonės, kurie yra susiję su karinėmis operacijomis, turi patirties, kaip valdyti.

„Nemanau, kad gerai, kai krizės centrams vadovauja politikai. Nes jie galvoja apie gerus viešiuosius ryšius, o profesionalai supranta, kad nuo tinkamos informacijos pateikimo priklauso veiksmai. <..> Pasigendu to. Turime patyrusių generolų, pulkininkų, kurie galėtų daugiau prisidėti. Pasigendu kariškių požiūrio, įžvalgų, jų turėti būti daugiau“, – sakė R. Budbergytė.

REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio atstovė V. Čmilytė kvietė prezidentą įsikišti, raminti tautą. „Raginame dar kartą peržiūrėti šios krizės valdymo struktūrą ir esame pasirengę iš savo pusės prisidėti ir padėti“, – sakė politikė.

Ji sakė, kad Seimas neturi imti „pavasario atostogų“, tai pavojinga ir parlamentas turi tęsti darbą, kontroliuoti Vyriausybės veiksmus, išklausyti jų atsakymus į parlamentarams ir gyventojams kylančius klausimus. 

O štai G. Landsbergis sakė, kad didžiausia problema yra prarastas pasitikėjimas, esą ilgai buvo neigiama, kad yra problemų.

„Dabar kreipėmės klausdami ar pakankama ventiliavimo aparatų, ar medikai saugūs, bet esame raminami. Didžiausia auka yra pasitikėjimas, turime žinote, kad viskas daroma, kad medikai būtų saugūs. Turime artimų žmonių, kurie yra fronto ligoninėje. Ir jie grius ir jau griūna pirmieji, taip negalima“, – sakė G. Landsbergis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis mano, kad krizės valdymo vadovas turi būti keičiamas, prezidentas turi įgaliojimus, gali kviesti tarybą yra kiti valstybės vadovai ir ieškoti tų asmenų, kurie susigrąžintų pasitikėjimą krizės valdymu ir užtikrintų pasitikėjimą krizės valdymą. Jis mano, kad atsakomybės galėtų imtis krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. 

Politikas aiškino, kad teisininkai taip pat kelia klausimą ar yra tinkama pratęsti karantiną Vyriausybėje, jų nuomonė turi išgirsta šiandien vyksiančiame Seimo valdybos posėdyje. 

„Kas su tuo bus daroma, spręs Seimas. Tai valdančiosios daugumos prerogatyva spręsti“, – sakė konservatorius lyderis.

REKLAMA

Rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį. Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra. Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus. Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis.

Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų