REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas pradeda atakuoti šalies gydymo įstaigas. Saviizoliacijoje po kolegos diagnozės atsidūręs profesorius Vytautas Kasiulevičius ragina imtis priemonių dabar, nes esą nepasirūpinus apsaugos priemonėmis medikams bei jų netestuojant susirgs galimai net pusė visų šalies medikų.

Koronavirusas pradeda atakuoti šalies gydymo įstaigas. Saviizoliacijoje po kolegos diagnozės atsidūręs profesorius Vytautas Kasiulevičius ragina imtis priemonių dabar, nes esą nepasirūpinus apsaugos priemonėmis medikams bei jų netestuojant susirgs galimai net pusė visų šalies medikų.

REKLAMA

„Virusas plinta medicininėse įstaigose ir reikalingi veiksmai nedelsiant stabdant tą plitimą“, – sako profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Vis daugiau Lietuvos gydymo įstaigų tampa didžiausiais koronaviruso židiniais šalyje. Keliose skirtinguose regionuose esančiose gydymo įstaigose dirbusiems medikams vakar nustatyta Covid-19 diagnozė. Pasekmės skaudžios – izoliacijoje atsidūrusių medikų visoje šalyje jau skaičiuojama šimtais. Daugelis jų dirbo ne vienoje gydymo įstaigoje. Ukmergės ligoninėje izoliuota 142 medikai, iš jų virš 40 dirbo ir kitose įstaigose.

Covid-19 diagnozė patvirtinta ir vienam, Santaros šeimos medicinos centre dirbančiam medikui. Atvejis klasterinis, vyras nebuvo išvykęs į užsienį, testas dėl Covid-19 jam nebuvo atliekamas net ir pasirodžius pirmiesiems simptomams, pakilus temperatūrai. Kas medikui perdavė infekciją kol kas taip pat neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ministerija klaidą pripažįsta ir nuo šiol žada testuoti visus, keliančius bent menkiausią įtarimą.

„Reikės pripažinti, kad turėjo būti plačiau reaguojama į tokius atvejus. Visi atvejai, kurie nors menkiausią įtarimą, jie bus ištirti laboratorijoje“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

Tiesa, ėminiams vis dar neužtenka reagentų. Jų šiuo metu likę apie 1300, nauja siunta kol kas negauta. Ir ar su priemonėmis nepavėlavome? Nacionalinis visuomenės sveikatos centras šiuo metu skaičiuoja visus minėto mediko turėtus kontaktus, tikslaus skaičiaus dar neskelbia, bet esą kartu dirbusių ir kontaktą turėjusių medikų – dešimtys. Vienas jų – profesorius Vytautas Kasiulevičius, šiuo metu saviizoliacijoje laukiantis Covid-19 tyrimų rezultatų. Pasak jo – norint apsaugoti sveikatos sistemą, laiko nebėra. Papildomų priemonių būtina imtis jau šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

„Medikų aprūpinimas apsaugos priemonėmis. Ir bet koks kontaktas neįmanomas be apsaugos priemonių. Antras dalykas – būtina testavimas reguliarus, įvedant privalomą 7 dienų testavimą visiems medikams, dirbantiems su pacientais“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Covid-19 taip pat nustatytas dviem Ignalinos rajono poliklinikoje bei privačiame sveikatos centre ir galimai ir kituose rajonuose dirbusiems medikams. Jie grįžo po atostogų Dominikos respublikoje, įtariama, į darbą ėjo, nepaisydami karantino reikalavimų. Kol kas taip pat tikslinama, su kiek medikų ir pacientų užsikrėtusieji bendravo.

Anksčiau šią savaitę Panevėžyje po antradienį nustatyto Covid-19 atvejo izoliuoti 51 Panevėžio universitetinės ligoninės medikai. Nesiėmus veiksmų tuoj pat profesorius Kasiulevičius Lietuvai brėžia itin tamsų scenarijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Užsikrės daugiau kaip pusė medikų įstaigose, atskiri padaliniai nustos funkcionuoti, negalėsim teikti planinių pagalbos procedūrų, operacijų, sakysim, kurios dabar vykdomos, intervencijų, kurios dabar gyvybiškai svarbios žmonėms, ir tada nebe COVID-19 nusineš gyvybes, bet tiesiog įvykę infarktai, insultai, kada nebus suteikiama pagalba“, – prognozavo medikas.

Pasak medikų sąjūdžio vadovės – šeimos gydytojai į darbą be apsaugos priemonių, matydami kas vyksta, nebenori. Apokaliptinį ateities scenarijų brėžia ir ji.

„Ir, ko gero, turėsime tą net ir sakyčiau Italijos pavyzdį. Žmonės karantino nesilaiko, tikrai matom, kas vyksta. Šeimos gydytojai – pirmoji grandis, kurie jau susitinka su infekcija, jie tiesiog buvo iš tos grandies patraukti. Tai viskas, tai yra atviri vartai į visą visuomenę infekcijos plitimui“, –sakė Medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė.

Viena pagrindinių Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų stabdant COVID-19 infekcijos plitimą – kuo intensyvesnis testavimas. Tūkstančių paimtų ėminių dėka milžinišką coronaviruso protrūkį pavyko suvaldyti Pietų Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų