REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Simona Lipnė su šeima (Mikita Photography)

Šalyje paskelbus karantiną, daugybė tėvų ėmė rūpintis, kaip pavyks suderinti darbą ir vaikų priežiūrą vienu metu, o štai socialinėje erdvėje puikiai žinomai trynukų mamai Simonai Lipnei reikia pasirūpinti net 3 savo atžalomis. 

10

Šalyje paskelbus karantiną, daugybė tėvų ėmė rūpintis, kaip pavyks suderinti darbą ir vaikų priežiūrą vienu metu, o štai socialinėje erdvėje puikiai žinomai trynukų mamai Simonai Lipnei reikia pasirūpinti net 3 savo atžalomis. 

REKLAMA

Nepaisant to, moteris neslepia, kad iš tiesų suderinti viską įmanoma, o patarimais, kaip tai padaryti kuo įmanoma geriau, ir kokiomis veiklomis užimti savo atžalas, ji pasidalijo ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais.

Viskas, ką galite šiuo laikotarpiu nuveikti su savo atžalomis

Visai neseniai baigėsi pirmoji karantino savaitė, kuri, anot S. Lipnės, praėjo stebėtinai gerai. Nepaisant to, kad dažniausiai dienos metu vaikučiais Simona rūpinasi viena (jos vyras Mindaugas dirba iš namų), moteris stengiasi rasti kuo smagesnių veiklų.

„Kol kas dar galime išeiti į lauką – tą su vaikais ir darome du kartus dienoje. Išeiname ryte, pabūname miške, o po to ir vakare stengiamės nuvažiuoti kažkur, kur nėra žmonių. Pažaidžiame ir namie“, – pasakojo ji pridėdama, kad ir vėl ima įprasti prie to, kad su vaikais praleidžia visą savaitę kartu.

REKLAMA
REKLAMA

S. Lipnė pridėjo, kad nemažai su vaikais žaidžia namuose, stengiasi priminti jiems apie pamirštus žaislus, parodo naujus. „Kol galime, einame ir į lauką, vakarais stengiamės ilgiau pliuškentis vandenyje, nes tai jiems labai patinka. Taip pat šokame, dainuojame, mokomės, skaitome knygas. Kadangi tėtis dirba visą dieną, tikrai reikia pasukti galvą, tačiau gerai, kad jie ganėtinai ilgai miega pietų miego – tuo metu aš galiu bent kažką pasidaryti“, – savo patirtimi dalijosi žinoma moteris.

REKLAMA

Trynukų mama turi nemažai patarimų ir toms šeimoms, kurioms pristinga veiklų, kurias galėtų pasiūlyti savo atžaloms. 

„Siūlyčiau piešimą – tiek dažais, tiek flomasteriais. Bent jau mano vaikams kūrybiniai dalykai išties patinka. „YouTube“ yra daug patarimų, taip pat – ir ne vienas „Instagram“ profilis dalijasi mintimis apie tai, ką galima nuveikti su vaikais. Mano vaikai yra labai aktyvūs, o kadangi yra trys, dažnai žaidžia tarpusavyje – dėl to man taip pat labai pasisekė. Kartais pagalvoju, kad vien dėl to su vienu vaiku būtų sunkiau. O maniškiai, kad ir kalasi, tarpusavyje ir žaidžia – su mašinėlėmis važinėja po namus, žaidžia žaislinėje virtuvėlėje. Taip pat jie žaidžia ir rolių žaidimus, tarkime, darželį ar namus“, – pasakojo Simona.

REKLAMA
REKLAMA

O štai vakarais, M. Lipniui baigus darbą, trynukai užsiima kur kas aktyvesne veikla, nei iki tol: „Visi kartu pasportuojame, pačiuožinėjame nuo čiuožyklos, kurią turime namuose. Su tėčių išties laiką leidžiame aktyviau. Ir, kaip jau sakiau, jei galima, pavažiuojame ir į kokį miškelį, kur nėra žmonių, nes prie mūsų namų jų ganėtinai nemažai. Norisi pakvėpuoti pavasariu, kiek tai dar yra įmanoma.“

Su vyru rado būdą, kaip suderinti abiejų darbus

Savo kasdienybę „Instagram“ sekėjams dažnai parodanti moteris juokavo, jog gaminimas 5 asmenų šeimai jai – tikras iššūkis, vis dėlto ji rado būdą, kaip ne tik pradžiuginti šeimos narius, bet ir nepraleisti viso laiko virtuvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavyzdžiui, išverdu sriubą, kurią vėliau galima valgyti 2 dienas, todėl vėliau, ką gaminti pietums, nebereikia galvoti. Taip pat dažnai kažką kepame orkaitėje – vis kitokią mėsą ar žuvį. Vaikų labai mėgstami yra šaldyti virtinukai ar koldūnai. Kartu su manimi vaikai mėgsta daryti ir blynų tešlą, todėl kartu ne tik valgome, bet ir kepame. Gaminame tikrai ne kažkokius restorano lygio patiekalus, o kuo paprastesnius“, – pasakojo žinoma moteris.

Tiesa, kadangi karantino metu nusprendė parduotuvėse nesilankyti, Simonai kai ko vis dėlto pritrūksta. Dėl šios priežasties trynukų mama tikisi, kad laikui bėgant žmonės nustos šitaip rūpintis masiniu maisto produktų atsargomis, ir jai taip pat pavyks rasti laisvą laiką maisto išvežiotojų į namus grafike.

REKLAMA

„Kadangi neturime galimybės kasdien valgyti šviežių daržovių, nes nei aš, nei vyras stengiamės neiti į maisto prekių parduotuvę (tą darome tik vienąkart per 2 savaites, ir dėvime kaukes bei pirštines), tai valgome tik konservuotas daržoves. Tai – agurkai, rauginti kopūstai. Būtent šviežių daržovių man tikriausiai trūksta labiausiai, nes esu salotų mėgėja“, – sakė S. Lipnė.

Ne vienas žmogus socialiniuose tinkluose pranešė ir apie tai, jog, neva, išmoko naujų patiekalų, susitvarkė visus namus ir spintas, todėl laikui bėgant veiklų, kurias dar būtų galima išbandyti viduje, itin sumažėjo. 

Paklausta, ar pati su tuo susidūrė, Simona šyptelėjo: „Manau, kad taip sakyti gali tik žmonės, kurie neturi vaikų, nes kai jų turi, visada yra buitis, rūbų skalbimai, džiovinimai, lyginimas, gaminimas, vaikų žaislų tvarkymas, jų migdymas, išvedimas į lauką… Tikrai nėra kada neturėti ką veikti, nuolatos jais rūpinuosi. Manau, kad neturėsiu ką veikti tik tada, kada jie išeis į darželį. O karantino metu neturėti ką veikti, nežinau, ar yra įmanoma. Veiklos turiu daug daugiau, negu ne karantino metu.“

REKLAMA

Vis dėlto nepaisant to, trynukų mama turi ir kuo pasidžiaugti – jiedu su vyru rado puikią sistemą, kaip vienas kitam padėti ar netrukdyti darbo metu.

„Neseniai turėjau pasidaryti 2 darbus, ir būdama viena, su trimis vaikais, puikiausiai juos pasidariau. Kai labai reikia, viskas yra įmanoma. Bet, žinoma, jei tai protinis darbas, reikia bendrauti prie kompiuterio su kitais žmonėmis, turėti konferencinius pokalbius, kaip, pavyzdžiui, mano vyras, tai jis yra priverstas užsidaryti kitame kambaryje – ten vaikams eiti neleidžiu. Jiems yra paaiškinta, kad tėtis dirba, todėl dieną su jais bendrauti tiesiog negali“, – pasakojo Simona.

Tiesa, ji neslepia, kad pasitaiko visko – kartais vaikams beprotiškai užsireikia tėčio. Nepaisant to, abu su vyru jiedu gerbia vienas kito darbo laikus – savaisiais Simona pasirūpina tada, kai Mindaugas baigia savo darbo dieną. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei man užsireikia pasidaryti kažką labai skubaus, ko su vaikais padaryti negaliu, tuomet prašau vyro pagalbos – bent 5 minučių, arba tai stengiuosi pasidaryti vakare. Tiesiog keičiamės“, – sakė ji.

Pasekmės gąsdina

Kai kurie žmonės į karantiną stengiasi žiūrėti kuo įmanoma pozityviau, o tai, anot Simonos, yra išties pagirtina. Vis dėlto ji neslėpė, kad pati susiklosčiusioje situacijoje negali nepastebėti ir daugybės minusų.

„Gerai tame įžvelgti kažkokių pozityvių dalykų, ir gerai, kad žmonės bando su tuo susitaikyti, ar netgi tuo džiaugtis. Tačiau manau, kad mūsų laukia labai didelė krizė, bankrutuos daug verslų“, – svarstė ji.

REKLAMA

„Smagu, kad pabūsiu su šeima, bet su šeima kokybiškai pabūti galima ir vakare, po darbo ar darželio. Smagu, kad žmonės paskaitys daugiau knygų, bet galima ir šiaip tam atrasti laiko. Smagu, kad žmonės įvertins, kad galėjo keliauti tada, kai galėjo, bet keliauti galima ir taip“, – atkreipė dėmesį Simona.

Anot žinomos moters, ši situacija žmones palies ne tik finansiškai, bet sukrės ir psichologiškai. „Mano kaimynė pasakojo, kad jos paauglys vaikas vaikšto į tam tikrus užsiėmimus, o dabar į juos vaikščioti nebegali. Ten jis praleisdavo 3 valandas, todėl dabar jam šiokia tokia depresija, jog nebegali normaliai mokytis, edukuotis, tobulėti. Viskas yra sustoję – sustojo ir jo progresas“, – pasakojo Simona.

REKLAMA

Trynukų mama pabrėžė, kad išties šaunu, jog šiuo laikotarpiu pavyks daugiau pabūti su šeima, pasigaminti įvairiausių patiekalų, ir pailsėti, tačiau, anot jos, svarbiausia yra ne tai. 

„Manau, kad daug geriau yra gyventi gerą, kokybišką gyvenimą, dirbti, keliauti, nesirgti ir nemirti. Pandemija yra baisu, todėl aš nelabai čia įžvelgiu gerų dalykų – man tai yra tragedija. Savo artimoje aplinkoje turiu vyresnių žmonių, galų gale, tai – net mano tėvai. Taip pat yra ir žmonių, kurie serga įvairiomis ligomis – jie išvis yra padidintos rizikos grupėje. Labai baisu ir dėl jų“, – apie savo nerimą prabilo žinoma moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų