REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Veryga sako, kad ateinančią savaitę Vyriausybė greičiausiai svarstys pratęsti karantiną.

Sveikatos apsaugos ministras Veryga sako, kad ateinančią savaitę Vyriausybė greičiausiai svarstys pratęsti karantiną.

REKLAMA

Kiek jis gali tęstis ir ko vertos valdžios pastangos, kai trūksta testavimo priemonių, o patikrinimo prigrūstose patalpose laukia ir sveiki, ir užsikrėtę? Aiškinamės su Aurelijumi Veryga.

Vyriausybė kitą savaitę žada pratęsti karantiną. Kaip jūs prognozuojate, iki kada jis galėtų būti pratęstas? 

Sudėtinga prognozuoti. Matyt, logiškiausia būtų bent dviem savaitėms, taip kaip buvo ir dabar, o paskui vertinti situaciją. Viskas priklauso nuo to, kaip plis liga, ar ji intensyvus, ar lėtės. Kol kas atvejų skaičius auga, todėl, matyt, tai bus pretekstas pratęsti karantiną. 

Kiek, jūsų manymu, gali trukti karantinas? 

Tikrai nedrįsčiau spėlioti. Aišku, norėtųsi, kad tai būtų kiek galima trumpiau. Ir galvosime priemones, ne tik dėl pinigų, o žmonėms būti užsidarius patalpose, ypač miestuose, yra ir psichologiškai sudėtinga. Todėl, jeigu į Lietuvą sugebėsime pristatyti reikiamą kiekį apsaugos priemonių, pirmiausia, aišku, aprūpinsime medikus ir kitus tarnautojus, kurie gali turėti kontaktą. Bet vėliau, neatmestina, kad vėliau ir visiems gyventojams taptų prieinamos tos priemonės, o tada gal karantino sąlygas būtų paprastinti. Bet kol kas tai yra teorinė galimybė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ministre, jūs sakėte, kad kai kurių medikų raginimai testuoti daugiau yra nepagrįsti. Bet Estija sako, kad reikia trigubinti testavimą ir tą darys. Kodėl jūs manote kitaip ir testuoti mažiau? Ar tiesiog trūksta reagentų?

REKLAMA

Matyt, jūs ne visiškai teisingai mane supratote. Aš nesakiau, kad nereikia testuoti daugiau, aš sakiau, kad tie skaičiai, kurie yra sakomi, kad testuoti 500 per dieną, aš nežinau, iš kur tie skaičiai yra paimti. Aš sakau, kad reikia testuoti tiek, kiek yra poreikis, tai gali būti ir 500, tai gali būti ir 1000. 

Kiek yra poreikio, ar kiek yra reagentų? 

Ne, žiūrėkit, ką reiškia neturime reagentų. Reagentų mes dabar turime tiek, kiek buvome užsipirkę anksčiau, dabar atkeliauja papildomos siuntos, nuolat dirba komanda. Tai nėra paprastas procesas, nes tai tarptautiniai pervežimai, organizuojami skrydžiai, tai mes negalime paleisti procesų, kurių paskui nesuvaldysime.

REKLAMA
REKLAMA

Reagentų skaičius yra baigtinis, ir įsivaizduokit, kad jeigu mes dabar įsukame procesą, kuris vėliau tampa nevaldomas ir tada jau pritrūktume reagentų realiems pacientams, kurie atkeliauja iš gydymo įstaigų, Reikia viską atsakingai daryti. Negalima užsibrėžti noro nuvažiuoti 200 kilometrų, jei turi 1 litrą benzino. Turime garantuotus išteklius ir jais yra rūpinamasi, išteklių papildymas keliauja į Lietuvą ir mes juos turėsime, ir tada tos apimtys bus išplėstos. Jau daba jos išplėstos ir toliau bus plečiamos. 

Daugiau žiūrėkite TV3 žinių Dienos komentare viršuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų