REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
2
Kristina Rimienė ir Saulius Čapinskas (nuotr. Organizatorių)

Šį sekmadienį TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovų laukia informatyvus ir svarbus interviu apie koronavirusą su Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovu prof. dr. Sauliumi Čapinsku, kuris ne tik paneigs mitus apie šį virusą, bet ir papasakos, ką kiekvienas mūsų gali padaryti jį stabdant.

2

Šį sekmadienį TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ žiūrovų laukia informatyvus ir svarbus interviu apie koronavirusą su Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovu prof. dr. Sauliumi Čapinsku, kuris ne tik paneigs mitus apie šį virusą, bet ir papasakos, ką kiekvienas mūsų gali padaryti jį stabdant.

REKLAMA

Anot profesoriaus S. Čapinsko, Lietuva lipa ant to paties grėblio ir daro tas pačias klaidas, kurios buvo daromos, kai atsirado naujas žmogaus imunodeficito virusas.

Tuomet, anot jo, reakcijos buvo lygiai tokios pačios – iš pradžių atrodė, kad virusas toli, tačiau realybė pasirodė visai kitokia ir šiandien reikia sutelkti visas žinias ir jėgas, kad neįvyktų blogiausias galimas scenarijus.

Privalu keisti gyvenimo būdą

Laidos vedėjos Kristinos Rimienės paklaustas, kaip vertina valdžios priimtas kovos su virusu priemones, profesorius pritaria, kad šiuo metu labai svarbu, kad kuo mažiau viruso būtų įvežta į šalį. Karantinas ir visos kitos priemonės, anot jo, tikrai nėra perteklinės.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar labai svarbu, kad bendromis jėgomis sustabdytume viruso plitimą šalies viduje. Kad nebūtų taip, kaip atsitiko su ŽIV infekcija, kuri įsitvirtino žmonių bendruomenėje ir dabar mes tarsi susitaikėme su tuo, ir tą, vadinkime, kovos strategiją, pakeitėme į žalos mažinimo strategiją“, – kalba S. Čapinskas, kurio ilgametė patirtis neleidžia abejoti tariamais žodžiais.

REKLAMA

Laidos svečias paaiškins, kad persirgus koronavirusu imunitetas įgyjamas tik kuriam laikui, tad šia liga galima susirgti ir dar sykį, be to, dar nėra aišku, kaip virusas gali mutuoti.

„Vakcina yra be galo reikalinga, kad būtų sustabdytas šio grėsmingo viruso plitimas, tam neveltui skiriamas didelis dėmesys, bet greitai jos nebus. Lieka vienintelė galimybė – keisti savo gyvenimo būdą taip, kad kuo mažiau žmonių užsikrėstų šiuo virusu“, - neabejoja profesorius, atvirame pokalbyje papasakosiantis apie viruso inkubacinį laikotarpį, simptomus ir kitas svarbias detales, kurias reikia žinoti kiekvienam.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, 80 proc. užsikrėtusiųjų ligos eiga bus lengva, simptomai primins paprastą peršalimą, 15 proc. atsidurs ligoninėje, nemažai jų daliai prireiks plaučių ventiliacijos, o 5 proc. pasieks kritinę būklę, iš jų mirti gali kas antras žmogus. Vyresnis amžius, gretutinės ligos – tai faktoriai, ženkliai keliantys mirštamumo mastus, tad svarbiausia – keisti gyvenimo būdą ir izoliuotis.

Tai – sąmoningumo išbandymas

Vaikų organizmai šį virusą įveikia paprasčiau, profesorius patvirtins, kad tarp vaikų iki 9 metų mirčių nuo šio viruso nėra užregistruota, o sergančių, ypač klinikinėmis, išreikštomis formomis vaikų taip pat yra labai mažai. Tačiau tai nereiškia, kad jie negali būti infekcijos platintojai ir neperduos viruso savo seneliams, kuriems COVID-19 gali tapti mirties nuosprendžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikimybė užsikrėsti kiekvienam skirtinga, priklauso nuo to, kaip, su kuo ir kiek kontaktuosime. Dėl to labai svarbi saviizoliacija, stengtis neiti ten, kur gali būti užsikrėtusių žmonių, ypač ten neiti senjorams ir turintiems gretutinių ligų. Svarbu tas kelias savaites išvengti bet kokių kontaktų“, - teigia laidos svečias, visą situaciją vadinantis visų mūsų sąmoningumo ir solidarumo išbandymu.

Laidos vedėjos K. Rimienės paklaustas, kada galime tikėtis grįžti į įprastas gyvenimo vėžės, pašnekovas nieko nelaukęs atkerta – niekada.

„Aš manyčiau, kad mes į tokį gyvenimą, koks buvo iki COVID-19, mes niekada nebegrįšim. Žinoma, nebebus tokių ribojimų ir panašiai, tačiau pasaulis toks, koks buvo iki šiol jau nebebus. Keisis mūsų įpročiai, galbūt daugiau laikysimės socialinės distancijos, galbūt net keisis pasisveikinimo mada, galbūt daugiau dėmesio skirsime higienai“, - prognozuoja profesorius, kviečiantis visus Lietuvos žmones susitelkti ir skirti higienai itin didelį dėmesį, juk tai - vienas kovos su virusu būdų. „Labiau mylėkime save, savo vaikus, senelius, prisiminkime elementarias elgesio taisykles, nuo to visiems bus tik geriau“.

REKLAMA

Išdrįskime gyventi ryškiomis spalvomis

Laidos rubrikoje „Floristinis desertas“ laidos vedėja, floristikos dizainerė K. Rimienė pakvies žiūrovus trumpam užmiršti visas negandas ir ligas bei pasinerti į nuostabų gėlių pasaulį. Dizainerė sukurs kompoziciją, kupiną simbolių, svarbių kiekvieno žmogaus gyvenime. Tokia kompozicija, kurios neriboja nei fantazija, nei drąsa, papuoštų kiekvieno namus.

„Kartais gyvenime ir kurdamos mes bijome eksperimentuoti, nes bijome klaidų. Tačiau nei gyvenime, nei kūryboje klaidų būti negali, tos spalvos, kryptys, kurias mes renkamės, tiesiog kuria mūsų istoriją. Tad rinkimės tokias spalvas, kurios, kaip ir gėlės, mūsų gyvenimą padarytų spalvingą“, – spalvingą gyvenimą rinktis laidos žiūrovus pakvies K. Rimienė.

 „Pasaulis pagal moteris“ – sekmadieniais 10 val. per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų