REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje daugėjant mirčių nuo koronaviruso, ne visi tautiečiai vis dar supranta šios pandemijos grėsmę. Parkuose pilna mamyčių su vaikučiais, žmonės sportuoja ir kai kurie karantną painioja su atostogomis. Štai viena žinoma moteris užfiksuota išeinanti iš grožio salono, nors tokia veikla yra uždrausta, Panevėžyje nufilmuota grupė visiškai girtų vienas prie kito besiglaustančių paauglių.

Lietuvoje daugėjant mirčių nuo koronaviruso, ne visi tautiečiai vis dar supranta šios pandemijos grėsmę. Parkuose pilna mamyčių su vaikučiais, žmonės sportuoja ir kai kurie karantną painioja su atostogomis. Štai viena žinoma moteris užfiksuota išeinanti iš grožio salono, nors tokia veikla yra uždrausta, Panevėžyje nufilmuota grupė visiškai girtų vienas prie kito besiglaustančių paauglių.

REKLAMA

Dainininkė Katažina Zvokuvienė, išeidinėjanti iš vieno sostinės kosmetologijos kabineto, užfiksuota antradienio pavakare. Žmonėms kilo įtarimų, jog žinoma moteris atvyko pasigražinti. Grožio salonų paslaugos šiuo metu dėl karantino yra uždraustos. Dainininkė tvirtina, kad ne grožio puoselėti atvyko. Esą užpuolė alergija, tad kreipėsi pagalbos į bičiulę kosmetologę, kuri davė įvairių priemonių nuo alergijos.

„Aš bandžiau kaip tik surasti geresnę išeitį ir netrikdyti medikų, nevažiuoti kažkur po klinikas, poliklinikas, nesitrinti tarp žmonių. O tiesiog nuvažiuoti pas draugę, kuri nuo 16 metų žino mano veido odą, gelbsti, padeda“, – sako dainininkė Katažina Zvonkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai perspėja: jei kam nors šiuo metu vis tik šauna į galvą ieškoti grožio procedūrų – tai gali pasibaigti labai liūdnai. Tiek paslaugos teikėjai, tiek klientai gali nežinoti, jog yra užsikrėtę. Tad ilgesnis kontaktas – neišvengiamas užkrato perdavimas.

REKLAMA

„Nežinau nė vienos grožio procedūros, kuri vyktų viena ar dvi minutės ir kuri nereikalautų artimo kontakto. Manikiūrininkė, jei turi klientų ne vieną, ne du ir ne tris, jinai sėkmingai perduos tą virusą“, – pasakoja gydytojas Paulius Gradeckas.

O štai keturi paaugliai Panevėžyje: septintokai, susėdę ant laiptų prie vienos parduotuvės, daug negalvodami geria alkoholį iš to pačio butelio. Viena mergina atrodo labai apsvaigusi ir balansuoja tarp dviejų pasaulių. Toks elgesys gali pasibaigti ne tik sunkiomis pagiriomis ar baudomis tėvams už vaikų nepriežiūrą, bet ir virusu net keliose šeimose. Jei nors vienas jų nešioja koronavirusą, užkratas bus parneštas namo – vyresniems tėvams ar seneliams. Jiems tai gali baigtis mirtimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie grįžta į šeimas, į artimą kontaktą su savo artimaisiais ir ypač, jei toje aplinkoje yra vyresnių žmonių su gretitunėmis ligomis. Tai tada tas užsikrėtimas, kuris įvyko kažkur mieste, jis gali būti pernešamas į namų erdvę ir pasekmės gali būti neprognozuojamos“, – teigia P. Gradeckas.

Klaipėdos gatvėse žmonių taip pat pilna. Žmonės mėgaujasi puikiu pavasario oru. Nors vaikų žaidimo aikštelėse yra uždrausta žaisti daugiau nei vienos šeimos vaikams, atrodo, šioms mamytėms tai nė motais:

„Pirmai ėjome su dukra, vaikšto su mažais vaikais be kaukių, be nieko. Nebaisu jiems.“

Oras šiandien visoje Lietuvoje puikus. Štai sostinėje irgi pilna žmonių. Kas važinėja paspirtukais, kas dviračiais, kas vaikštinėja. O štai kai kurie mėgaujasi saule. Kaip per atostogas. Stotyje darbininkai sunkiai dirba – dezinfekuoja troleibusus. Kad nebeplistų mirtinas virusas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marijampolėje tik vidurdienis, tačiau žmonių viename miesto parke – pilna. Daug tėvų išsivedę vaikus į lauką. Kiti vaikštinėja grupelėmis. Ir tik nedidelė dalis su apsauginėmis kaukėmis, ne visi laikosi saugaus atstumo:

„Nes mes nesergame ir kaukės neapsaugo.“

„Jei užsikrėtė, tai tie turi saugotis, o sveiki, tai ką.“

„Aš manau, kad viskas yra aiškiausiai išaiškinta ir, jeigu žmonės nesupranta ir nesilaiko to, tai neįsivaizduoju.“

„Man baisu. Man mergaitės uždraudė ir į lauką. Bet aš neiškenčiu nepasivaikščiojusi.“

Gydytojai kartoja: koronavirusas plinta ne tik oro lašeliniu būdu. Tai yra, nebūtinai žmogus tiesiogiai turi būti apčiaudėtas ar apkosėtas. Užkratas nusėda ir ant įvairių paviršių. Maisto prekių, jų pakuočių, suolų, turėklų, žaidimo aikštelėse esančių įrenginių ar sporto inventoriaus. Nekaltas mamos noras pasupti vaiką ant supynių gali baigtis liūdnai. Arba vyro noras pasportuoti ant parke pastatytų treniruoklių. Užtenka ranka paliesti užkrėstą paviršių, po to veidą ir užkratas jau organizme.

REKLAMA

„Po truputį, po truputį mes auginsime viruso paveiktų žmonių skaičių. Jeigu užsikrečia visos amžiaus grupės, tai nuo visų amžiaus grupių ir skaičiuojasi mirtys. Tada jau turėsime ne vienetinius atvejus“, – kalbėjo P. Gradeckas.

Gydytojai sako, kad šiuo metu būtina dėvėti apsaugines kaukes ir mūvėti pirštines. Tai nebūtinai apsaugos nuo koronaviruso. Tačiau mažins kitus šiuo metu plintančius virusinius susirgimus – kad ir gripo. Šio viruso simptomai labai panašūs į koronaviruso. Kuo mažiau susirgimų, tuo mažiau darbo šalies medikams, kurie šiuo metu kovoja su mirtina pandemija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų