REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Vilniuje ir Kaune startavusius mobilius koronaviruso patikros punktus jau nuo vidurdienio automobiliais pradėjo važiuoti pirmieji pacientai. Vien sostinėje per dieną ketinama atlikti apie 100 tokių tyrimų. Kaune – apie 70. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skelbia, kad net ir pridavę tyrimą dėl koronaviruso gyventojai ir toliau privalo izoliuotis, o ne laisvai vaikščioti po parkus ar parduotuves.

Į Vilniuje ir Kaune startavusius mobilius koronaviruso patikros punktus jau nuo vidurdienio automobiliais pradėjo važiuoti pirmieji pacientai. Vien sostinėje per dieną ketinama atlikti apie 100 tokių tyrimų. Kaune – apie 70. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skelbia, kad net ir pridavę tyrimą dėl koronaviruso gyventojai ir toliau privalo izoliuotis, o ne laisvai vaikščioti po parkus ar parduotuves.

REKLAMA

Į sostinėje atidarytą mobilų punktą prie ,,Siemens” arenos atvažiuoja pirmieji pacientai, kurie jau pasiruošę priduoti tepinėlį dėl koronaviruso. Juos pasitinka specialiais kostiumais apsirengę darbuotojai, jie automobilyje sėdinčiam žmogui paima tepinėlį iš gerklės ir nosiaryklės.

Tris kartus per parą surinkti tyrimai kol kas bus vežami į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Vos tik atsivėrus šiam punktui Vilniuje per pirmą pusvalandį jau atvyko trys pacientai pasitikrinti dėl galimo koronaviruso. Iš viso Vilniuje planuojama atlikti apie šimtą tokių testų. 

REKLAMA

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, pacientai vienas po kito automobiliu į tokį punktą gali vykti kas dešimt minučių. Prieš atvykstant žmogus privalo skambinti karštąja linija 1808 ir konsultuotis su specialistais, sutarti dėl laiko. Tiesa, tyrimo atsakymo gali tekti laukti ir parą. O gavus neigiamą atsakymą dėl koronaviruso asmeniui vis tiek toliau privalu save izoliuoti.

„Jeigu, sakykime, tas tyrimas užkrautas 16 valandą, tai tada kitą dieną galima tikėtis atsakymo. Bet kuriuo atveju tą atsakymą mūsų mobilaus punkto koordinatorius žmogui paskambins ir pateiks – jis bus teigiamas ar neigiamas informuos ką toliau daryti“, – sako Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, savivaldybė žada pirkti ir ekspres tipo testus, juos gali atlikti ne tik medikai, bet ir paprastas gyventojas, mat šiam testui paprasčiausiai reikalingas asmens kraujas. Savivaldybė planuoja įsigyti apie 1000 tokių testų, kurie bus skirti gydytojams ir savivaldybės darbuotojams.

O štai į Vilniuje dar vakar vakarą pradėjusį veikti mobilų koronaviruso punktą apsižvalgyti atvyksta ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ministras tvirtina, kad kelių dienų bėgyje jau paaiškės, ar tokiuose mobiliuose punktuos paimti tyrimai leis nustatyti daugiau koronavirusu užsikrėtusių asmenų.

„Na, Lietuvoje iš šimto atliktų tyrimų tikrai nedaug yra identifikuojama. Nors mes jau ir tiriame tokius labai tikslinius, kur tikrai žinome, kad tas kontaktas buvo, yra važiavę žmonės, grįžę iš šalių sukarščiavę. Tai pamatysime per porą dienų, ar ta situacija yra kažkokia kitokia tiems punktams pradėjus veikti, ar ne“, – pasakoja Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras skaičiuoja, kad jau dabar per parą ligoninių laboratorijose bus galima atlikti apie 1500 tyrimų dėl koronaviruso. Mat Santaros, Kauno klinikų, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijos jau gali atlikti koronaviruso tyrimus. Tiesa, prioritetas kol kas bus teikiamas ne tiems tyrimams, kurie yra paimti iš asmenų, atvykusių į mobilius punktus.

„Prioritetas vis tiek bus tiems, kas yra pacientai. Tai pirmiausia jie bus tiriami, o tik tada bus iš punktų tiriami. Nes šitie žmonės, kurie atvyksta, jiems tokios staigios pagalbos nereikia. Jie vis tiek turi būti izoliavęsi, nesvarbu, kad jie pridavė mėginį. Grįžus namo, jie negali, nei į parduotuvę vaikščioti“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA

Na, o kiek kitoks mobilus koronaviruso patikros punktas jau pradėjo veikti ir Jonavos gatvėje esančiame Kauno kempinge. Čia specialistai planuoja dirbti pamainomis po keturias valandas. Iš viso mobiliame punkte dirbs aštuoniolika darbuotojų, jie pasitiks pacientus ir ims mėginius dėl koronaviruso.

Maža to, šioje erdvioje teritorijoje planuojama pastatyti dar vieną mobilų patikros punktą, mat besitikrinančių dėl koronaviruso skaičius gali smarkiai išaugti jau artimiausiu metu. Kol kas per dieną čia planuojama atlikti iki 70 tyrimų.

„Savarankiškai nebus priimama, negalima važiuoti, stovi policija, stovi viešosios tvarkos pareigūnai“, – kalbėjo poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

REKLAMA

Po kiekvieno tokio tyrimo, darbuotojai privalo keisti pirštines ir ruošti naujus dokumentus kitiems į punktą atvykstantiems asmenims.

„Mėginį kai paimame, užrašome jo identifikavimo duomenis ir sudedama į sterilų maišelį, kur yra visi jo duomenys ir bus pristatyti tyrimams“, – sako gydytojas Justinas Dzidzevičius.

O štai taip Kaune išsitirti dėl koronaviruso asmenys atvyksta ir su išnuomotais „City bee“ automobiliais. Pasipiktinę gyventojai sako, kad galimai koronavirusu sergantis asmuo gali užkrėsti ir kitus šiuo automobiliu važiuosiančius piliečius.

„Na, tikrai jie neturi važiuoti su taksi, neturi važiuoti viešuoju transportu. ,,City bee“ buvo naudojamas net ir iš oro uostų grįžti žmonėms, ten yra padėtos dezinfekcinės medžiagos. Bet dabar nedrįsčiau dar rekomendacijų dalinti, pasitarsime su ekspertais, ar čia tikęs variantas, ar ne“, – pasakoja A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kol kas iš mobilių punktų paimtus tyrimus jei šie bus teigiami, ketinama privalomai siųsti pakartotiniam tyrimui į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

Pasak ministro, bent pora teigiamų mėginių turi būti patikrinta referentinėje laboratorijoj, norint įsitikinti jų tikslumu.

„CityBee“ vadovas Lukas Yla situaciją komentavo taip:

„Mes negalime uždrausti naudotis „CityBee“ automobiliais važiuojant į patikros stoteles. Transporto priemonės yra neatsiejama viešojo transporto ekosistemos dalis. Ką galime padaryti – tai užtikrinti kiek įmanoma didesnį saugumą ir informavimą. Tai ir atliekame – kasdien valome ir dezinfekuojame automobilius, automobiliuose klientams paliekame dezinfekcinių ir apsauginių priemonių, informuojame bendruomenę apie šiuos pokyčius. Be to, patikrinimo stotelėse bei kitose rizikos vietose, pavyzdžiui, šalia ligoninių, apsilankiusius automobilius karantinuojame 72 val., o po to dezinfekuojame.

REKLAMA

Esame tikri, kad šiais visiems nelengvais laikais labiau reikia ne baudų, o supratimo ir palaikymo. Todėl savo klientų neketiname bausti už važiavimą į patikros stoteles.

Žinoma, klientų sąmoningumas ir operatyvumas būtų sveikintini. Jeigu jie mums praneštų apie ketinimą važiuoti tikrintis mūsų automobiliu, mes galėtume greičiau imtis būtinų saugumo priemonių ir karantinuotume tokį automobilį. Todėl raginame visus informuoti mus apie keliones į patikrinimo vietas.

Būtina pabrėžti, kad net ir negavę perspėjimo, mes operatyviai karantinuojame (išimame iš aktyvaus parko), o vėliau ir papildomai dezinfekuojame visus automobilius, kurie mūsų sistemos užfiksuojami rizikos zonose: šalia oro uostų, ligoninių, poliklinikų ir naujai įrengtų patikros stotelių."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų