REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Aurelijus Veryga (nuotr. Fotodiena/Pauliaus Peleckio)

Į kovą su koronaviruso plitimu stojęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pastarosiomis dienomis sulaukia nemažai kritikos. Medikai nesustodami tvirtina, kad svarbiausia kovoje su koronavirusu – kuo platesnis testavimas, vis garsiau girdima, jog šalies ligoninėse trūksta net būtiniausių apsaugos priemonių. Kritikos strėlių pažeria ir miestų merai, jie neigiamai vertina kai kuriuos Sveikatos apsaugos ministerijos žingsnius. Politologai taip pat įvertino ministro A. Verygos žingsnius ir susiskirstė į dvi stovyklas.

26

Į kovą su koronaviruso plitimu stojęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pastarosiomis dienomis sulaukia nemažai kritikos. Medikai nesustodami tvirtina, kad svarbiausia kovoje su koronavirusu – kuo platesnis testavimas, vis garsiau girdima, jog šalies ligoninėse trūksta net būtiniausių apsaugos priemonių. Kritikos strėlių pažeria ir miestų merai, jie neigiamai vertina kai kuriuos Sveikatos apsaugos ministerijos žingsnius. Politologai taip pat įvertino ministro A. Verygos žingsnius ir susiskirstė į dvi stovyklas.

REKLAMA

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta ketvirtadienio rytą teigė, kad prezidentas teigiamai vertina sveikatos apsaugos ministro A. Verygos ir jo vadovaujamo Ekstremalių situacijų operacijų centro reakciją į koronavirusą, bet mato ir klaidų.

„Buvo imtasi gerų žingsnių gana anksti, įvesti apribojimai dėl keliavimo, dėl veiklos. Buvome viena iš tų valstybių, kuri viena pirmųjų ėmėsi gana drastiškų apribojimų. Ar buvo padaryta klaidų – be abejo, jų buvo padaryta, tam tikri sprendimai, kurie galbūt atrodė teisingi vieną dieną, buvo ne visai teisingi kitą“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė S. Krėpšta.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kovodamos su pandemija klaidų daro daugelis valstybių ir svarbiausia, jog jos „būtų operatyviai taisomos“. Didžiausius iššūkius Lietuvai, pasak S. Krėpštos, prezidentas kol kas mato dėl medikų aprūpinimo apsaugos priemonėmis: „Šiuo metu matome tam tikrų teigiamų sprendimų, be abejo, matome ir vietų, kur riekia tobulinti sprendimus, kalbant visų pirma apie medikų aprūpinimą. Reikia suprasti, kad medikai ir kariškiai, kurie jiems šiuo metu talkina, yra svarbiausi žmonės šalyje, nuo jų priklauso, kaip mums pavyks susitvarkyti su šia pandemija, kaip greit galės atsigauti ekonomika.“

REKLAMA

Savo ruožtu A. Veryga trečiadienį ragino miestų vadovus nustoti politikuoti ir efektyviau įsitraukti į bendrą kovą su viruso plitimu: „Aš tikrai norėčiau paraginti merus dabar jau susitelkti ir nustoti politikuoti. Meras (V. Grubliauskas – aut. past.) gali parodyti tą iniciatyvą ir kitur, žinome, kad poreikių yra pačių įvairiausių, kad ir ieškoti asmens apsaugos priemonių. Supraskime, kad tai yra visų mūsų rūpestis, taip pat ir miestų vadovų. Ministerija viską padarys, kas nuo mūsų priklauso, kad jie gautų ir terpes tiems mėginėliams paimti, ir, jeigu nesugebės savivaldybė rasti apsaugos priemonių ten esantiems darbuotojams, duosime iš rezervo“, – trečiadienį LRT radijui sakė ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Politologas: „Veryga sumaišė amplua“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius teigė, kad pastaruoju metu sveikatos apsaugos ministras A. Veryga sumaišė amplua ir vietoje ministro darbo pradėjo atlikti spaudos atstovo pareigas.

„Iš pradžių, kai pandemijos nuojauta tik formavosi, tai pirmieji žingsniai buvo pakankamai adekvatūs, tačiau per pastarąsias savaites panašu, kad ministras sumaišė amplua. Vietoje ministro darbo, jis užsiėmė spaudos atstovo darbu.

Antras dalykas, medikų ir kitų tarnybų nepakankamas aprūpinimas kaukėmis ir kitomis apsaugos priemonėmis, kurios yra būtinos. Panašu, kad jų tikrai trūksta. Atsirado net visuomeninės iniciatyvos, kai žmonės aukoja pinigus ir bando nupirkti apsaugos priemones medikams. Akivaizdu, kad SAM šioje vietoje nėra padariusi savo darbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacija teigė, kad svarbiausi du instrumentai – tai tirti ir izoliuoti. Su izoliacija Lietuvoje yra įvairių problemų. Praktiškai kasdien girdime įvairias istorijas. Ministerijos funkcija, pirmiausia, tinkamai informuoti apie saviizoliacijos rėžimo nesilaikymo pavojus, bet, matyt, ministerija šioje srityje taip pat galėjo  būti aktyvesnė, įskaitant ir patį ministrą“, – teigė politologas A. Krupavičius.

Politologas pastebėjo ir kitą dalyką, kad pastabų sulaukęs A. Veryga, puola atsikalbinėti ir tikinti, kad viskas yra gerai.

„Ministras labai dažnai užsiima ne problemų sprendimu, bet atsikalbinėjimu ir aiškinimu, kad viskas gerai ir viskam esame pasiruošę, kad pirmaujame mažų mažiausiai Europoje.

REKLAMA

Išties, aplinkybės Lietuvai yra palankios ir susirgimų skaičius nėra toks didelis palyginus su kitomis šalimis. Akivaizdu, kad realių susirgimų skaičius yra gerokai aukštesnis, bet jų negalime fiksuoti dėl tyrimų trūkumų. Bet eksponentinių susirgimų augimo kol kas nematome ir bendros aplinkybės mums palankios. Bet tai nereiškia, kad ministras šioje situacijoje dirba tinkamai.

Dėl to turime akivaizdžių trūkumų. Daug kartų sakyta, kad Lietuva neįsigijo pakankamai reagentų. Estija pagal tyrimų skaičių stipriai aplenkė Lietuvą ir dabar lenkia, nors Lietuva po truputį didina tyrimų skaičių. Tačiau toks tyrimų augimas tikrai nepakankamas ir per lėtas“, – kritikos negailėjo pašnekovas.

REKLAMA

Nei viena ankstesnė Vyriausybė nesusitvarkytų

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Šarūnas Liekis mano, kad A. Veryga tvarkosi pakankamai gerai.

„Manau, kad ministras tvarkosi pakankamai gerai. Palyginus su kitomis šalimis, tai Lietuvos rezultatai yra labai geri. Šiuo metu jis sulaukia nemažai kritikos iš savivaldybių, kurios dažnai nesąmones šneka, iš opozicijos.

Dešimtmečiais buvo aiškinama, kad Lietuvoje ligoninėse lovų per daug, per daug seselių. Visi tik kalbėjo apie viešojo sektoriaus mažinimą.

Turint omenyje bendrą kontekstą ir kaip iki šiol dirbo ankstesnė Vyriausybės, tai dabar vertinčiau rezultatus gerai. Nei viena ankstesnė Vyriausybė taip nebūtų susitvarkius, nes už jų mąstymo buvo visai kita filosofija – kad būtų mažiau valstybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visą laiką buvo aiškinama, kad valstybė buvo niekas, kad visas problemas pats verslas išspręs, o dabar, kai krizė – tai visi bėga gelbėtis pas valstybę“, – kalbėjo politologas.

Pastebėjo klaidų, bet iš esmės tvarkosi neblogai

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, politologas Kęstutis Girnius taip pat mano A. Veryga šiuo metu tvarkosi neblogai ir ragino neskubėti kritikuoti.

„Palyginti jis neblogai tvarkosi ir ramiai viską daro. Gana dažnai paaiškina, kas daroma. Kartu su Vyriausybe, mano nuomone, jie nekomunikuoja blogai.

Gal yra šokių tokių klaidų. Pavyzdžiui, kai buvo pasakyta, kad sumažinti kiek galima vaistų pardavimą vienu metu. Vaistinės pasakė, kad žmonės turės dažniau eiti į vaistinę ir užsikrėtimo pavojus padidės. Tai tokie dalykai neišvengiami ir pataisomi. Taip pat buvo nutarta parduotuvėse sutrumpinti darbo laiką. Iš vienos pusės, tai gerai, nes darbininkai mažiau dirbtų ir pavojus jiems mažesnis. Bet kita vertus, kol trumpesnės darbo valandos, tuo vienu metu daugiau žmonių.

REKLAMA

Kai tokia krizė, tai labai svarbu, kad politikai tarpusavyje susilaikytų nuo kritiškų pastabų. Kad neprasidėtų eiliniai kivirčai ir ginčai. Opozicija irgi normaliai elgiasi ir neskuba kritikuoti“, – sakė politologas.

Politologo K. Girniaus teigimu, prezidento patarėjui S. Krėpštai taip pat reikėjo patylėti.

„Prezidento patarėjas be reikalo kritikavo. Prezidento patarėjai įsijaučia į mokytojų vaidmenį. Veryga gavo 10, bet jau dabar tai 8,5. Tai jau jų klaida. Jei ir būtų priekaištų, tai prezidentas ar patarėjas turėtų tiesiai kreiptis į Verygą ir viską pasakyti“, – sakė politologas.

Politologas siūlė atkreipti dėmesį, kad medicinos priemonių trūkumas yra beveik visose pasaulio šalyse, todėl siūlė neskubėti kaltinti SAM ar Vyriausybės.

REKLAMA

Veryga: koronaviruso testavimo punktai papildomai leis atlikti šimtus tyrimų

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras A. Veryga paskelbė, kad pradedantys veikti mobilūs koronaviruso testavimo punktai papildomai leis atlikti šimtus, bet ne tūkstančius tyrimų. Jis priminė, kad visos šalies laboratorijos per parą pajėgios ištirti iki 1500 mėginių.

„Tikrai tai nebus tūkstančiai per dieną, geriausiu atveju, per visą Lietuvą kalbėsime apie šimtus, kad neužkirstumėme kelio pirmiausia pačioms ligoninėms išsitirti“, – teigė A. Veryga.

Anot jo, net ir paimtas mėginys gali būti laikomas šaldytuve keletą dienų ir tuomet, laboratorijoje atsiradus laisvos vietos, tyrimas daromas. Ministro teigimu, kiekvienas mobilusis punktas informuotas, kokiai konkrečiai laboratorijai siųsti paimtus mėginius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad artimiausiu metu bus įsigyjamas didelis kiekis greitųjų koronaviruso testų. Jie pirmiausia bus skirti medikams ir pareigūnams, vėliau galės būti naudojami ir mobiliuose punktuose, taip pat, jei jų bus pagaminta daugiau, galės būti parduodami vaistinėse. Anot jo, galimybė išsitirti privačiose klinikose kol kas nesvarstoma, nes vadinamąjį „ekspres testą“ gali atlikti ir pats žmogus, tam nereikia laboratorijos.

Atkeliauja siunta iš Kinijos

Penktadienį ministras A. Veryga teigė, kad Lietuva iš Kinijos perka beveik 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. vienkartinių kaukių, ši siunta turėtų pasiekti per dvi savaites, tačiau suma neįvardijama.

REKLAMA

„Tokio kiekio Lietuva niekada nėra turėjusi“, – penktadienį LRT sakė Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) penktadienį pranešė, kad pagal pasirašytą sutartį, iš Kinijos taip pat perkami 810 tūkst. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, tiek pat vienkartinių chalatų (nesterilių), 1,05 mln. vienkartinių kombinezonų su gobtuvais (sterilių),15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. vienkartinių antbačių.

„Tai jau yra didelis kiekis, galėtume apdalyti ir tuos medikus, kurie nedirba tiesiogiai su užsikrėtusiais ar įtariamais pacientais“, – tvirtino jis.

Ministro teigimu, ketvirtadienį baigti rengti šio pirkimo dokumentai, o penktadienį pasirašyta sutartis. Paklaustas, kokia yra šio pirkimo vertė, A. Veryga teigė negalintis jos įvardyti: „Vertės kol kas nepasakysiu, paskui, kai turėsime jau galutinius skaičius, galėsime, matyt, juos pakomunikuoti, jeigu tai bus atskleistini dalykai – turėsime pasitarti su teisininkais“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

REKLAMA

Jis taip pat teigė šiuo metu negalintis pasakyti ir įmonės, su kuria pasirašyta sutartis, pavadinimo. Tuo metu kitos sutarties vertę ir įmonę, su kuria ji pasirašyta, SAM penktadienį pranešime atskleidė: „Jau yra vykdoma Ekstremalių sveikatai situacijų centro pasirašyta sutartis dėl 80 000 vnt. respiratorių (FFP3) įsigijimo UAB „Jugrita.“

A. Veryga vylėsi, kad didžiulė siunta iš Kinijos Lietuvą pasieks greičiau nei per dvi savaites: „Kai jie (siuntiniai – BNS) bus suformuoti sandėliuose, Lietuva yra pasiruošusi oro transportu greitai organizuoti jų atgabenimą. Viską darysime, kad tikrai maksimaliai greitai jie pasiektų.“

SAM penktadienį taip pat pranešė, kad jau vykdoma Ekstremalių sveikatai situacijų centro pasirašyta sutartis dėl 80 tūkst. respiratorių (FFP3) įsigijimo iš bendrovės „Jugrita“. Šią savaitę pirmieji kiekiai bus pristatyti į Lietuvą, likę – per artimiausią savaitę. 

REKLAMA
REKLAMA

Be to, dalį priemonių numatyta įsigyti per Europos Komisijos organizuojamą centralizuotą pirkimą. Lietuva yra pateikusi paraišką 300 tūkst. respiratorių, 1 mln. vienkartinių kaukių, taip pat 400 dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatams pirkti. Kiek kainuos perkamos priemonės, SAM nepranešė.

Anot ministerijos, apsaugos priemonių ir medicinos aparatūros poreikis nuolat stebimas, atitinkamai reaguojant į visų gydymo įstaigų poreikius ir užtikrinant asmens apsaugos priemonių pristatymą laiku.

Lietuvoje daugėjant susirgimų koronaviruso infekcija ir tikrinant vis daugiau žmonių, medikai skundžiasi, kad jiems trūksta apsaugos priemonių. 

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų