REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius Lietuvoje sparčiai artėja prie 400. Nors vietinių užsikrėtimo atvejų kol kas mažuma, epidemiologai nerimauja, kad tokių atvejų sparčiai daugėja. Ši tendencija ypač ryški tarp medikų – vietinių, niekur nevykusių, ir neaišku, ar nuo pacientų, ar nuo praeivių užsikrėtusių gydytojų. Jų dabar jau trečdalis, du trečdaliai sergančių gydytojų virusą parsivežė iš egzotiškų atostogų. Dėl to pentkadienį dirbti nebegali jau daugiau kaip 600 gydytojų.

Užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius Lietuvoje sparčiai artėja prie 400. Nors vietinių užsikrėtimo atvejų kol kas mažuma, epidemiologai nerimauja, kad tokių atvejų sparčiai daugėja. Ši tendencija ypač ryški tarp medikų – vietinių, niekur nevykusių, ir neaišku, ar nuo pacientų, ar nuo praeivių užsikrėtusių gydytojų. Jų dabar jau trečdalis, du trečdaliai sergančių gydytojų virusą parsivežė iš egzotiškų atostogų. Dėl to pentkadienį dirbti nebegali jau daugiau kaip 600 gydytojų.

REKLAMA

Augant mirčių skaičiui, sparčiai daugėja ir užsikrėtusiųjų. Jų šiai dienai nustatyta jau virš pusketvirto šimto. Įvežtiniai susirgimai vis dar užima liūto dalį šalies statistikoje, tačiau epidemiologams kuo toliau, tuo labiau nerimą kelia vis didėjantis vietinių, niekur nevykusių, tačiau Covid-19 infekcija užsikrėtusiųjų augimas.

„Atvejų daugėja, mes lipame spėriau į tą kalną. Dabartinėje statistikoje klasterinių atvejų gali būti kokie 5–6 procentai. Buvo 2–3, dabar kiekvieną dieną yra registruojama. Vien medikai, kurie užsikrėtė medikas nuo mediko, 13 atvejų naujų, toliau 10 atvejų, kurie klasteriniai. Tai yra 23 atvejai, kurie užsikrėtė visuomenėje“, – sako epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis prieš savaitę ar dvi nustatytų atvejų gydymo įstaigose yra įvežtiniai – Ignalinos poliklinikoje dirbę medikai ,greičiausiai, užsikrėtė atostogaudami Dominikoje, pirmajai užsikrėtusiai sostinės Šeškinės poliklinikos šeimos gydytojai virusas rastas po apsilankymo Kuboje, Biržuose koronavirusas nustatytas paramedikui po apsilankymo Norvegijoje, tačiau situacija sparčiai keičiasi.

REKLAMA

„Kiekvienoje gydymo įstaigoje jau yra tų atvejų, kurie jau nenustatomi. Aišku, tas nenustatymas gali būti toks, kad užsikrėtė vienas nuo kito toje pačioje gydymo įstaigoje. Tokių atvejų yra visur“, – pasakoja D. Razmuvienė.

Iš viso sergančių medikų šalyje jau 30. Daugiausia užsikrėtusių ligoninės darbuotojų – Ukmergėje, Klaipėdoje, Vilniuje. Ketvirtadienį Covid-19 infekcija nustatyta sostinės Žalgirio klinikų skyriaus vadovui. Vyras simptomų nejautė, niekur nebuvo išvažiavęs, tačiau pasitikrino po to, kai ši infekcija buvo nustatyta kitoje sostinės gydymo įstaigoje dirbančiai jo žmonai.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis niekur nebuvo išvykęs, pirmiausia buvo nustatyta kitoje ligoninėje dirbančiai jo žmonai, o po to jam nustatyta. Simptomų kaip ganėtinai jaunas vyras jis nejaučia. Ir jis net nebūtų sugalvojęs, kad jam reikia tikrintis, bet, kadangi žmona susirgo, tai jis tikrinosi“, – teigia klinikų vadovė Alina Pūrienė.

Ir, deja, burnos chirurgas, net neįtardamas, kad galimai yra užsikrėtęs Covid-19 infekcija, aktyviai bendravo su kolegomis bei pacientais. Izoliuoti dabar tenka šimtus gydytojų ir kitų asmenų.

„Kontaktų pacientų virš 100, o medikų taip pat yra šiek tiek virš šimto kontaktų, kur tie tikri kontaktai yra su daktaru per dvi savaites. Jeigu iškirstų mūsų ligoninė, tai trečdalis, daugiau kaip trečdalis Lietuvos gyventojų nebeturėtų veido ir žandikaulių chirurgijos pagalbos“, – kalbėjo A. Pūrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su vis didesniais iššūkiais dorojasi ir Klaipėdos universitetinė ligoninė, kur viskas prasidėjo nuo vieno įvežtinio atvejo. Ten išplitus Covid-19 infekcijai, šiandien uždaryta net 10 ligoninės skyrių. Šiuo metu koronavirusas patvirtintas 11-ai medikų bei trims pacientams.

„Akių ligų skyrius, kur buvo, jis dirbo įprastu režimu, nieko bendro neturėjo su Covid-19 infekcija. Ir įvežtinis atvejis, kada vienos darbuotojos vyras, grįžęs iš Vokietijos, nesaviizoliavosi – nei jinai, nei jisai ir ji kurį laiką dirbo“, – sako vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Su iššūkiais susiduria ir Alytus. Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, bendrosios pagalbos slaugytojai Covid-19 infekcija nustatyta penktadienį. Nerimą kelia tai, kad kaip ir iš kur moteris galėjo užsikrėsti – nežinia.

REKLAMA

„Tai nustatyta abiem šeimos nariams: ir jai, ir jos vyrui. Jam nustatyta viena diena anksčiau. Jie, mano žiniomis, užsienyje nekeliavę ir didelių kontaktų su grįžusiais neturėję. Šiai dienai atsakymo, kur jie galėjo užsikrėsti, mes neturime“, – pasakoja Alytaus vicemerė Dalia Kitavičienė.

Ir kaip Covid-19 užkratas paplito Santaros šeimos medicinos centre – nežino niekas. Šiuo metu infekcija gydosi 5-6 ten dirbę medikai, izoliuota dar kelios dešimtys. Šeimos gydytojas, kuriam pirmam po simptomų pasireiškimo nustatyta Covid-19 infekcija, į užsienį nevyko, kontakto su užsikrėtusiais ar rizikos asmenimis neturėjo.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, norėdamas paskatinti su Covid-19 infekcija kasdien kovojančius medikus, pranešė apie dosnesnes jų laukiančias algas.

REKLAMA

„Medikai, kurie dirba su rizikos grupės pacientais, kuriems tenka spręsti Covid-19 užkrato sukeltas problemas, kad jie gautų 15 procentų didesnę atlyginimą, kad jiems užmokestis būtų didesnis“, – teigia ministras A. Veryga.

Niekas lygiai taip tiksliai nežino, nuo ko prasidėjo koronaviruso plitimas Ukmergėje. Epidemiologė tikina – matant spartų vietinių atvejų plitimą, užsikrėtusių maršrutai tampa nebesvarbūs. Pavojus gali tykoti bet kur.

„Kai plinta visuomenėje, tai nebėra prasmės ieškoti maršruto. Jeigu aš prakeliavau pusę Lietuvos per dieną, ar ne? Galima per 3 valandas visą Lietuvą pravažiuoti. Ir kas gali pasakyti, kuriame taške aš susidūriau su tam tikru piliečiu, kuris platina virusą?“, – mano D. Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir esą Covid-19 infekcijos plitimas su kiekvienu nustatytu vietiniu atveju tik greitės.

Penktadienį taip pat nustatyta, kad užsikrėtė medikė sostinės Šeškinės poliklinikoje bei Kauno klinikų slaugytoja. 5 pacientai šalyje šiuo metu – itin sunkios būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų