REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulis per porą savaičių nusprendė pailsėti. Žmonija seniai nebuvo patyrusi tokio smarkaus iššūkio, kuriame net judėjimas toli gražu nėra vienintelė sritis, veikianti kitaip. Pasaulis dabar tapo ir žymiai tylesnis, o tą geriausiai galėtų patvirtinti kone kasdien televizijos žiūrovams savo balso stygas aukojantys sporto komentatoriai.

Pasaulis per porą savaičių nusprendė pailsėti. Žmonija seniai nebuvo patyrusi tokio smarkaus iššūkio, kuriame net judėjimas toli gražu nėra vienintelė sritis, veikianti kitaip. Pasaulis dabar tapo ir žymiai tylesnis, o tą geriausiai galėtų patvirtinti kone kasdien televizijos žiūrovams savo balso stygas aukojantys sporto komentatoriai.

REKLAMA

Stoja viskas – nuo gimtadienių šventimo iki vestuvių, nuo kirpyklų iki tarptautinių verslų. Bet vienas pirmųjų stojo sportas.

Paradoksalu, kad turbūt aktyviausia žmonijos veikla kovoje prieš menkai pažįstamą priešą sustojo pirmoji. Tačiau tam yra rimtų priežasčių, o esminė priežastis ir yra patys žmonės.

Krepšinio rungtynėse, priklausomai nuo šalies, kiekvieną kartą apsilanko bent 3-15 tūkst. sirgalių. Futbole skaičiai dar keliskart didesni – Europos stadionuose palaikyti savo komandų susirenka tarp 15 ir 80 tūkst. gerbėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas pirmųjų ėjimų, kaip žmonija dar vasario pabaigoje siekė pažaboti plintantį COVID-19 virusą, tai sumažinti masinių susibūrimų kiekį. Sportas čia – didžiausias taikinys. Italijai tapus didžiausiu pandemijos židiniu neilgai trukus buvo nuspręsta futbolo rungtynes rengti be žiūrovų. Tada tai atrodė kaip laikinas ir nepasitenkinimo liūne prasmegti nulemtas sprendimas, tačiau per dvi savaites viskas apsivertė aukštyn kojomis.

REKLAMA

Kuo puikiausiai situaciją iliustruoja viena NBA žvaigždės LeBrono Jameso frazė. Krepšininkas dar kovo 7 dieną pareiškė, kad be žiūrovų jis tikrai nežais, o ši idėja – nieko verta. Po keturių dienų NBA sezonas buvo sustabdytas. Tuo pačiu pavyzdžiu pasekė ir Ispanijos, Vokietijos, Prancūzijos, JAV stipriausi čempionatai, vėliau prisijungė ir likęs pasaulis, Lietuva.

Taip netikėtai „pauzės“ mygtuką nuspaudęs sporto pasaulis nežinioje paliko ne tik sportininkus, bet ir absoliučiai visą su juo susijusią bendruomenę.

Tad ką dabar, šioje žmonijai nepažįstamoje situacijoje, komentuoja sporto komentatoriai?

TV3 Sport kanale dirbantys komentatoriai Žydrūnas Grudzinskas ir Rytis Vyšniauskas trumpai pajuokavo, kad maisto ir reikiamų priemonių karantinui nusipirkti spėjo, bet abu pripažino, kad situacija – išties neeilinė.

REKLAMA
REKLAMA

Nežinomybės debesys apgaubė daugybės profesijų atstovus, tačiau pabandykime įsivaizduoti, kiek neišsakytų sakinių per dienas tarp keturių sienų lieka komentatorių galvose.

„Šneku su drauge, kai ji nenori šnekėti, šneku su šunimi. Dar mamai galiu paskambinti, tai kol kas yra su kuo pasikalbėti“, – nusišypso R. Vyšniauskas.

„Žinoma, namuose atsiranda šiokia tokia trintis. Kai trys vaikai yra, o nėra pamokų, tai truputį kartais nesusikalbame“, – antrina Ž. Grudzinskas.

Abu komentatoriai puikiai, tačiau ne itin džiugiomis nuotaikomis prisimena paskutines rungtynes, kuriose jiems teko dirbti 2020 metais.

Tai buvo paskutinės UEFA Čempionų lygos dvikovos prieš sezono įšaldymą. Kartu jie komentavo tuščiame stadione vykusias Paryžiaus „Saint-Germain“ ir Dortmundo „Borussia“ komandų rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau Ž. Grudzinskas komentavo ir Bergamo „Atalanta“ akistatą su „Valencia“, todėl nuomonės apie futbolą tuščiame stadione išsiskyrė.

„Pats komentavimas truputį keičiasi, kai girdi žaidėjus, trenerius ir teisėjus. Bet kažką papildomai sakyti žiūrovui net ir nereikia – mūsų žiūrovas nėra kvailas, tai jis viską puikiai suprantą. Futbolas buvo geras, nors ir vyko be žiūrovų“, – sako R. Vyšniauskas.

„Tuščiame stadione ir futbolas vyko ne taip, kaip turėtų. Jei girdi, kaip teisėjas purškia putas ant vejos, tai tikrai žinai, kad kažkas ne taip. Ką jau kalbėti apie vartininkų nurodymus žaidėjams, trenerių komentarus. Futbolas neturi taip vykti“, – tvirtina Ž. Grudzinskas.

REKLAMA

Komentatoriai pripažįsta, kad toks atvejis – beprecedentis. Vis dėlto, Ž. Grudzinskas prisimena šiek tiek panašų epizodą iš savo karjeros. Prieš maždaug aštuonerius metus jam teko komentuoti tragikomediją priminusį tarptautinį mačą.

„Vienoje televizijoje rodydavo draugiškas rungtynes tarp nacionalinių komandų. Pamenu, žaidė Venesuela su kažkokia kita rinktine. Ten net aprangos skirtingos buvo, be numerių, be pavardžių. Komentuoji ir bandai veidus įsiminti, nes kitų būdų nėra. Tada tai buvo dėl politinės situacijos, bet daugiau panašių atvejų, kai sustoja visi sportai, tikrai neprisimenu“, – pasakoja jis.

Pirmą kartą istorijoje nukeltas ir Europos futbolo čempionatas. Panašus likimas gali grėsti ir Tokijo olimpinėms žaidynėms, turėjusioms prasidėti vidurvasarį.

REKLAMA

„Niekas nesame susidūrę su tokiais reikalais. Buvo keli atvejai NBA, bet ten buvo dėl finansinių problemų“, – prisimena R. Vyšniauskas.

O ką dabar veiks realaus darbo neturintys komentatoriai?

R. Vyšniauskas tikina, kad prireiks dar savaitės ar dviejų, kol jis pats supras, kur galima nukreipti savo talentus. Galbūt tai bus rašymas.

„Jei bus mėnuo ar pora, tai be komentavimo nepražūsiu, bet aišku, kad palies visus. Visur palies visus žmones, kažkaip prisitaikysim. Galbūt teks parašinėti kažką apie sportą, galbūt istorijų kokių rasime. Kol kas nedramatizuoju“, – sako jis.

Ž. Grudzinskas artimiausių savo ėjimų dar nežino, bet juokais jis prasitaria, kad sėkmė nusišypsojo ilgiausiai dirbusiems jo kolegoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra žmonių, kurie vien iš komentavimo ir gyvena. Aišku blogai, visiems blogai. Pasisekė dar tiems truputį, kas, pavyzdžiui, ledo ritulį Rusijoje komentuoja, bet ir ten greitai viskas bus sustabdyta“, – sakė Ž. Grudzinskas.

Galbūt sporto komentatoriai taps aktyvesniais komentatoriais internetinėse medijose?

„Aš šiaip gan aktyvus socialiniuose tinkluose, toks ir lieku. Turiu minčių parašyti daugiau apžvalgų apie rungtynes, dabar žmonėms tai įdomu. bus daug laiko sugalvoti, ką galima nuveikti su savo aistra sportui“, – sako R. Vyšniauskas

„Nesu aktyvus socialinuose tinkluose. Žinoma, paseku naujienas, paseku, kas vyksta, bet komentuoti ir veltis į kažkokius debatus nematau prasmės ir, visų pirma, man gaila laiko. Nesuprantu, kaip žmonės turi tiek laiko tiesiog sedėti ir komentuoti kažką internete“, – savo nuomone dalinasi Ž. Grudzinskas.

Abu komentatoriai tikisi, kad sporto sezonai turėtų būti pratęsti maždaug birželio mėnesį. Tiesa, čia Ž. Grudzinskas stabteli ir palinki visiems šioje situacijoje ieškoti ne konkrečių datų, o elementaraus optimizmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų