REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

20 dienų atgal. Vasario 28-oji. Kauno „Žalgiris“ laimi prieš Milano „AX Armani“ komandą rungtynėse, kurios pagal Lietuvos Vyriausybės rekomendacijas geriau būtų nevykusios. Teprirei20 dienų, kad situacija pasaulyje apsiverstų aukštyn kojomis.

20 dienų atgal. Vasario 28-oji. Kauno „Žalgiris“ laimi prieš Milano „AX Armani“ komandą rungtynėse, kurios pagal Lietuvos Vyriausybės rekomendacijas geriau būtų nevykusios. Teprirei20 dienų, kad situacija pasaulyje apsiverstų aukštyn kojomis.

REKLAMA

Tuo metu į „Žalgirio“ areną atėjo 9 tūkst. sirgalių, mažiausiai šį sezoną. Jie nepabūgo, kad varžovai ką tik atskrido iš didžiausiu koronaviruso židiniu tapusios Šiaurios Italijos.

Bet įdomioji dalis čia yra ne sirgaliai ir ne pats krepšinis. Įdomiausias yra Milano klubo treneris, kurio retorika per tas dvidešimt dienų apsisuko 360 laipsnių.

Milano „AX Armani“ Kaune nusileido ketvirtadienio vakarą, vasario 27-ąją. Vos po kelių valandų, vasario 28-osios rytą, Lietuvoje buvo užfiksuotas pirmasis COVID-19 atvejis.

REKLAMA
REKLAMA

Tada Lietuva dar nebuvo taip artimai „pažįstama“ su šiuo pribloškiančiu pavojumi. Bet Italija, o ypač Milanas, buvo.

Grupelė lietuvių žurnalistų, kaip įprasta, pasitiko „AX Armani“ komandą Kauno Oro uoste, kur laukė trenerių bei krepšininkų komentarų prieš artėjančias rungtynes.

REKLAMA

Milano ekipos treneris – ryški figūra krepšinyje. Tai žodžio kišenėje neieškantis specialistas Ettore Messina.

Jau tada, prieš 20 dienų, lietuvių žurnalistams knietėjo sužinoti kuo daugiau apie situaciją pačioje Italijoje. Tikslingiau būtų sakyti, kad mūsų žurnalistams tada labiau rūpėjo protrūkis Šiaurės Italijoje, nei pačios rungtynės.

Vis dėlto, iš koronaviruso židiniu tapusio Milano atvykęs E. Messina į visus klausimus atsakinėjo, švelniai tariant, atsainiai.

Tačiau pažiūrėkime, kaip pasikeitė šio žymaus specialisto žodžiai per tokį trumpą laikotarpį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaune nusileidęs jis netgi lengvai įžeidė žurnalistus, pasakydamas frazę: „Ar jūs išprotėjote“?. Net nekalbant apie tolimesnius E. Messinos sakinius reikia pasakyti, kad dabar italas situaciją savo šalyje lygina su karu.

Taigi, E. Messina Kaune, Vasario 27-osios vakarą:

„Manau, kad bendrai viskas yra šiek tiek perdėta. Tiek mano šalyje, tiek čia, Lietuvoje. Taip, situacija rimta, bet viskas yra kontroliuojama. Žmonės Italijoje į tai reaguoja per smarkiai (...) Manau, kad normalu yra žaisti. Tai teisingas sprendimas“.

„Jūs manote, kad Italijoje dabar yra tokia epidemija, kaip, pavyzdžiui, XV-ame amžiuje? Jūs suprantate, apie ką kalbate? Gal išprotėjote? Visi eina iš proto, bet virusas ir skaičiai yra tokie, kaip ir normalių ligų. Tik kad jis plinta, nes plinta kontaktiniu būdu. Skaičiai yra normalūs. Gerbkite žmones, kurie serga rimtomis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tas pats E. Messina Kovo 17-ąją, duodamas interviu ESPN:

„Visuomenė jaučia begalinį dėkingumą gydytojams ir visiems žmonėms, dirbantiems ligoninėse. Mes jais žavimės. Jie išgyvena krizę, bet jiems nė motais. Tiesą sakant, atrodo, kad esame kare.

Mums trūksta lovų ir skubios pagalbos palatų. Esame tokioje situacijoje, kad turime statyti ligonines palapinėse, lygiai taip, kaip per karą. Stipriai jaučiame nepaprastąją padėtį, bet tai jausmas, kuris leidžia pajusti vienybę“.

Prireikė vos dvidešimt dienų, kad E. Messinos nuomonė apie pasaulyje sparčiai plintančią ligą pasikeistų lyg diena ir naktis.

Šiuo metu Italijoje oficialiais duomenimis užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 30 tūkst., mirčių skaičius šalyje jau siekia virš 2,5 tūkst.

REKLAMA

Lietuvoje trečiadienį popiet buvo užfiksuoti 33 susirgimo atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų