REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Mitybos specialistė karantino metu atkreipia dėmesį į mitybą (tv3.lt fotomontažas)

Šiuo metu vienas bene aktualiausių klausimų – kaip stiprinti imunitetą, kad pavyktų apsisaugoti nuo įvairių ligų? Turbūt kiekvienam norisi atrasti stebuklingą formulę, kuri padėtų jaustis gerai ir nesirgti. Tačiau, ar tokių formulių yra?

669

Šiuo metu vienas bene aktualiausių klausimų – kaip stiprinti imunitetą, kad pavyktų apsisaugoti nuo įvairių ligų? Turbūt kiekvienam norisi atrasti stebuklingą formulę, kuri padėtų jaustis gerai ir nesirgti. Tačiau, ar tokių formulių yra?

REKLAMA

tv3.lt naujienų portalas susisiekė su mitybos specialiste, dietiste Vaida Kurpiene ir pasiteiravo, ką ji patartų norintiems stiprinti imunitetą. Moteris tikina, kad vieno stebuklingo būdo ar produkto nėra, tad būtina atkreipti dėmesį į keletą dalykų.

„Žmonės labai ieško kokio nors gėrimo ar produkto, kuris išspręstų visas problemas. Tokiu atveju visada gertum, pavyzdžiui, sultis su imbieru ir medumi, ir būtum sveikas, nereikėtų jokių vakcinų, karantino ar gydymo.

Jeigu mes galvojame, kad vieno produkto valgymas ar nevalgymas keičia mūsų sveikatą, deja, taip nėra. Svarbu, mūsų gyvenimo būdas, emocinė būsena, fizinis aktyvumas, miegas ir maistas. Jei norime pasistiprinti pats laikas yra dabar, kai šalyje karantinas ir daugelis pramogų bei užsiėmimų tapo neprieinami “, – pasakoja specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu subalansuota mityba

V. Kurpienė sako, kad kenkia tai, kad žmonės neturi aiškaus valgymo ritmo. Tai dar svarbiau karantino metu, kai beveik visi būna namuose ir praktiškai visą laiką yra šalia maisto. Be to, pastaraisiais dešimtmečiais populiaru svetaines sujungti su virtuve. Taigi visą laiką esame tarsi masinami pasiimti maisto.

REKLAMA

„Jei dėl panikos, nerimo ar kitų jausmų dažnai vaikštome į virtuvę ir vis ką nors užkandžiaujame, tai pradeda šokinėti gliukozės, o iš paskos ir insulino kiekis kraujyje. Nuolat kyla maži uždegimai ir imunitetas, paprastai kalbant, krenta. Be to, dažniausiai užkandžiavimams pasirenkami menkaverčiai produktai, kurie tik dar labiau blogina organizmo būklę“, – dėsto V. Kurpienė.

Ji rekomenduoja pasidaryti labai aiškų miego ir valgymo ritmą ir jo laikytis.

Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į pačią mitybą. Specialistė mato, kad pastaruoju metu žmonės perka daug kruopų ir mėsos, tačiau jai kyla klausimas – kiek jie valgo daržovių?

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienos daržovės spalva turi skirtingą naudą ir mūsų mityba turi būti spalvota. Tyrimai teigia, kad per savaitę reikia suvalgyti bent 30 skirtingų augalinių produktų tam, kad organizmas gautų įvairių maistinių medžiagų“, – sako V. Kurpienė.

Ji neslepia, kad daugelį tas skaičius išgąsdina, tačiau mums reikia būti tik geresniems patiems už save ir tai jau duos gerų rezultatų. Planuojant savo mitybą, palaipsniui tikrai įmanoma tai įgyvendinti.

„Jei mes valgome 5 skirtingus grūdus ir 5 skirtingus vaisius per savaitę, tai jau gaunasi 10 augalinių produktų. O kur dar lietuvių mėgstamos bulvės, ar rekomenduojamos ankštinės bei šviežios daržovės. Pasiekti tą skaičių tikrai nėra sudėtinga, tik reikia apie tai pagalvoti“, – tikina specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad šiuo laikotarpiu turbūt daugelis žmonių patiria stresą ir nerimą. Tai – vienas iš veiksnių, kuris turi įtakos tam, kaip žmogus maitinasi.

„Dėl streso vieni žmonės nieko nevalgo ir tada jų mityba yra nepakankama. Tačiau kiti valgo per daug. Pastariesiems žmonėms reikėtų koncentruotis į tai, kaip valgymą pakeisti kita veikla“, – dėsto V, Kurpienė.

Atkreipia dėmesį į alkoholio vartojimą

Mitybos specialistė išskiria kelis produktus, kuriuos rekomenduoja įtraukti į mitybos racioną.

„Riebi jūrinė žuvis, nes joje yra daug omega 3 riebalinių rūgščių, kurie slopina uždegiminius procesus. Taip pat bent kelis kartus per dieną įvairių spalvų daržovės“, – pataria pašnekovė.

REKLAMA

Specialistė sako iš žmonių klausimų pastebėjusi, kad kai kurie žmonės yra sugalvoję dezinfekuotis alkoholiu iš vidaus.

„Reikėtų žinoti, kad virusų tai neveikia, ir tik slopina imunitetą. Dezinfektantai turėtų būti naudojami išorėje. Daug kam atrodo, kad išgers truputį brendžio ar kokio kito alkoholinio gėrimo ir sustiprės, tačiau tai tik neigiamai paveiks organizmo atsparumą, o viruso tai nepaveiks.

Dėl viruso plitimo – jau daug kalbėta, kad virusas plinta oro – lašeliniu būdu, tai reiškia, kad labai smulkiuose, plika akimi praktiškai nematomuose lašeliuose, sklindančiuose iš sergančio burnos ir nosies, kai jis kalba, kosėja, čiaudi, yra daugybė virusų.

REKLAMA

Alkoholinė dezinfekcija „per burną“ nepaveiks žmogaus, nes tie smulkūs lašeliai patenka ne tik per burną, bet ir akis, o didžioji dauguma – per nosį tiesiog kvėpuojant šalia kosinčio ar kalbančio užkrėstojo“, – dėmesį atkreipia pašnekovė.

Taip pat ji sako, kad nereikėtų persistengti ir su produktų, kurie iš pažiūros gali atrodyti sveiki, vartojimu. „Yra žmonių, kurie per savaitę suvalgo pusę kilogramo medaus. Tai reikėtų nepamiršti, kad meduje vis tiek dominuoja cukrus, todėl dideli medaus kiekiai gali turėti neigiamos įtakos sveikatai“, – tikina V. Kurpienė.

Dalijasi receptais

Specialistė su tv3.lt portalo skaitytojais dalijasi keliais paprastais ir greitai pagaminamais receptais, kuriuose gausu maistinių medžiagų, padedančių stiprinti imunitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pomidorų, avokado ir kalendrų salotos. Reikės: 350 g pomidorų; ½ avokado; 30 g šviežių smulkintų kalendrų; ½ mėlynojo svogūno; druskos, pipirų; laimo sulčių; 1 a. š. alyvuogių aliejus.

Paruošimas:

Visus ingredientus susmulkiname ir sumaišome.

Avižinė košė su morkomis ir cukinijomis. Reikės: avižų kruopų; morkų; cukinijų; mielių dribsnių; lydyto sviesto.

Paruošimas:

Avižas užmerkiame vakare, ryte perplauname, užverdame, verdame 2-3 minutes ir paliekame išbrinkti 20-30 minučių. Kruopos turi išlikti kramtomos konsistencijos.

Morkas ir cukinijas sutarkuojame šiaudeliais, tam naudojame daržovių pjaustyklę arba skustuką. Taip paruoštus „makaronus“ pakepame ant lydyto sviesto.

Košę gardiname mielių dribsniais.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų