REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Marijus Kulvietis ir filmas „Parazitas“ (nuotr. Vida Press)

Nepaisant to, kad šiuo metu pasaulis kovoja su koronavirusu, ir uždarytos tiek mokymosi įstaigos, tiek ir prekybos centrai, lietuvių pamėgtas „Kino pavasaris“ vis tiek įvyks. Tiesa, šįkart – kiek kitokiu formatu. Iš kino salės persikėlė į kiekvieno namus.

6

Nepaisant to, kad šiuo metu pasaulis kovoja su koronavirusu, ir uždarytos tiek mokymosi įstaigos, tiek ir prekybos centrai, lietuvių pamėgtas „Kino pavasaris“ vis tiek įvyks. Tiesa, šįkart – kiek kitokiu formatu. Iš kino salės persikėlė į kiekvieno namus.

REKLAMA

Kino kritikas Marijus Kulvietis naujienų portalui tv3.lt teigė besidžiaugiantis, kad ir šiemet žmonės galės susipažinti su geriausiais kino meno pasiekimais.

„Kino Pavasaris“ kiekvienais metais pristato vertingiausius praėjusių metų filmus. Jie objektyviai atrenkami pagal visus kriterijus: apdovanojimus, kritikų ir žiūrovų pripažinimą.

M. Kulvietis teigė, kad anksčiau „Kino pavasario“ programa būdavo renkama kiek subjektyviau: „Atskirų programos sudarytojų „patiko/nepatiko“ filmų nuomone. Dabar, pažiūrėję programą, galite būti ramūs – jūs susipažinote su geriausiais kino meno pasiekimais nuo praėjusio kino festivalio. Festivalis subrendo, tapo solidžiu kino forumu. Išmoko atrinkti grūdus nuo pelų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet vėl matome  žinomų meistrų brandžius kūrinius – Pietų Korėjos „Parazitas“, britų veterano Ken Loacho „Atsiprašome, neradome jūsų“, rumuno Cristi Puiu „Dvaras“, naujas festivalių numylėtinio Xavier Dolano filmas „Matijas ir Maksimas“.

REKLAMA

Taip pat festivaliuose gerai įvertintus mažiau žinomų autorių filmus: lenkų „Dievo kūnas“, „Liepsnojančios moters portretas (rež. Céline Sciamma), Izraelio „Sinonimai“, netikėtai solidi italų Martino Ideno" romano adaptacija. Visi šie išvardinti filmai yra skirtingi, savaip įdomūs ir juos aš rekomenduoju pažiūrėti. Tai – mano favoritai. Dar noriu pažiūrėti naują lietuvių filmą, Karolio Kaupinio, Nova Lituania, kurio dar nemačiau.

Šiemet festivalio metu bus galima išvysti ir 4 „Oskarais“ bei „Auksine palmės šakele“ apdovanotą filmą „Parazitas“. Kino kritikas šį filmą laiko metų favoritu: „Sumeluoti neduos mano mėgstamiausių filmų sąrašai socialiniuose tinkluose. Tikėjau, kad gali atsirasti dar solidesnių filmų, bet jų neatsirado. Todėl visai nenuostabu, kad būtent šis „Parazitas“ susirinko visus svarbiausius apdovanojimus.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiemet yra daugybė dėmesio vertų filmų, tačiau labiausiai jis vis dėlto išskyrė „Parazitą“: „Oskaro premijoms šiemet artimiausi buvo šie filmai, kurie man patiko: M. Scorsese „Airis“, S. Mendes „1917“ ir Q. Tarantino „Vieną kartą Holivude“.

Visi šie filmai buvo labai kokybiški ir įdomūs. Rekomenduoju. Bet visi jie sprendė labiau stiliaus ir estetines problemas. Norint laimėti pagrindinius festivalių prizus, neužtenka vien formos tobulumo. Reikia dar šiuolaikinių aktualijų. Jų šiems filmams pritrūko. O štai du filmai atkreipė dėmesį į socialinę nelygybę ir nuskriaustų žmonių kančias ir ašaras. Šie du filmai –  „Džokeris“ ir „Parazitas“. Dėl „Džokerio“ visi žmonės dalinosi ir ginčijosi. Ne visiems patiko tokia niūri pasaka. O štai labai įvairiomis gaidomis žaidžiantis Pietų Korėjos „Parazitas“ patiko visiems. Todėl už jį balsavo visi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Marijaus, šis filmas diegia ir svarbias vertybes ir meistriškai subalansuoja net keletą žanrų. „Parazito“ režisierius jau seniau stengėsi socialines mūsų problemas parodyti stilinga, įdomiai žiūrima forma. Tas pats „Kino Pavasaris“ jau rodė to paties režisieriaus Bong Joon-ho filmą „Sniego traukinys" (Snowpiercer). Tai irgi buvo rimtas ir satyrinis filmas apie kapitalizmą. Deja, jis buvo priimtas labiau kaip nuotykių antiutopija. Veiksmo scenos jame užgožė socialines pastabas. O štai su „Parazitu“ Bong Joon-ho tiesiog pataikė į dešimtuką. Filmas meistriškai subalansuoja keletą žanrų-situacijų komediją, dramą, antiutopiją, trilerį... Patikėkite, labai sunku suderinti visų šių žanrų elementus. Bet jam pavyko, ir tai yra nuostabu. Todėl filmą žiūri labai skirtingi žmonės ir visiems jis įdomus“, – dėstė pašnekovas.

REKLAMA

Marijus pasakojo, kad didelių spragų šiame filme nepastebėjo, o net priešingai – jį labai nustebino filmo pabaiga: „Man kartais nusibosta Azijos kūrėjų pomėgis socialinius ir kitus konfliktus baigti kruvinais kūnų kapojimais su peiliais, kirviais ir kitais aštriais instrumentais. „Parazitas“ neišvengė šio metodo. Bet kai žiūrėjau filmą ir jau galvojau, „nu va, ir vėl prasidės tie nusibodę kruvini pjaustymai“, režisierius Bong Joon-ho atrasdavo įdomių pasakojimo posūkių. Sugebėdavo išvengti klišių ir išlaikyti įdomumą iki finalo.“

Filmo „Parazitas“  anonsas:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų