REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė antradienį pritarė Transporto lengvatų įstatymo pataisoms. Jomis numatoma, kad onkologiniai ligoniai viešuoju tarpmiestiniu ir vietiniu transportu galėtų keliauti su 80 proc. nuolaida, o kompensacijos, skirtos neįgaliųjų automobilių pritaikymui ar įsigijimui, augtų dvigubai.

Vyriausybė antradienį pritarė Transporto lengvatų įstatymo pataisoms. Jomis numatoma, kad onkologiniai ligoniai viešuoju tarpmiestiniu ir vietiniu transportu galėtų keliauti su 80 proc. nuolaida, o kompensacijos, skirtos neįgaliųjų automobilių pritaikymui ar įsigijimui, augtų dvigubai.

REKLAMA

Pataisas parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kad jos įsigaliotų, dar turi pritarti Seimas.

Onkologiniai ligoniai viešuoju transportu važinės pigiau

Siūloma, kad onkologiniai ligoniai su 80 proc. nuolaida galėtų įsigyti vienkartinį ar terminuotą tolimojo, vietinio ar reguliaraus susisiekimo bilietą važiuoti autobusais, traukiniais, reguliaraus susisiekimo laivais ir keltais.

Lengvatą pritaikyti būtent vėžiu sergantiems žmonėms siūloma, nes jie privalo vykti gydytis į didžiuosiuose Lietuvos miestuose esančias įstaigas, tačiau ne visada yra pajėgūs vairuoti patys, todėl renkasi viešąjį transportą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje veikia 6 įstaigos, teikiančios onkologijos chemoterapijos paslaugas: dvi Vilniuje ir po vieną – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Į šiuos miestus gydytis žmonės atvyksta iš tolimiausių Lietuvos kampelių.

REKLAMA

O vykti reikia ne kartą ar du – vėžiu sergančių ligonių gydymosi ir reabilitacijos laikas dažnai yra ilgas, gali trukti ne vienus metus. Liga, žinoma, neigiamai veikia ir finansinę padėtį.

Šiuo metu transporto lengvatos dėl sveikatos būklės suteikiamos neįgaliesiems ir Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytame sąraše įrašytomis ligomis sergantiems žmonėms, kuriems gydantis nuolat reikalinga hemodializė. Nuolaidas viešajam transportui gauna ir juos lydintys asmenys.

Kaip tai vyktų

Jeigu pataisoms būtų pritarta, vėžiu sergantis žmogus, norintis viešuoju transportu važiuoti pigiau, turėtų pateikti POLA (Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos) kortelę. Ji yra vardinė, išduodama išimtinai tik onkologiniams ligoniams, turi unikalų numerį. Perkant bilietą žmogaus, pateikusio POLA kortelę, gali būti paprašyta pateikti ir asmens dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA

Su POLA kortele kai kuriose savivaldybėse miesto ir priemiesčio maršrutais onkologiniams ligoniams pigiau važiuoti galima jau dabar: Jonavos, Lazdijų, Vilkaviškio, Marijampolės, Kėdainių, Utenos, Ukmergės, Rokiškio savivaldybės taiko 80 proc. nuolaidą, Raseinių ir Elektrėnų savivaldybės – 100 proc., Panevėžio m. savivaldybė – 50 proc. Tačiau ši praktika nėra taikoma visoje Lietuvoje.

Transporto lengvata onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms leistų daugiau lėšų tiesiogiai skirti būtiniems poreikiams ir gyvenimo kokybės gerinimui. Kad susidūrusiems su onkologiniais susirgimais būtų užtikrintos socialinės garantijos darbe, taip pat yra tikslinamas Darbo kodeksas. Lygių galimybių įstatymo pataisomis siekiama drausti diskriminuoti darbuotojus dėl jų sveikatos būklės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis vėžio instituto Vėžio registro duomenimis, Lietuvoje šia liga kasmet suserga apie 18 tūkst. asmenų.

Automobilio įsigijimui – dvigubai didesnė kompensacija

Kai neįgaliam žmogui yra nustatytas specialusis automobilio ar jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis, jis turi teisę kartą per 6 metus gauti kompensaciją įsigyti ar pritaikyti automobilį. Transporto lengvatų pataisomis siūloma kompensaciją dvigubinti: šiuo metu ji siekia 1248 eurus, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo ją didinti iki 2496 eurų.  

Kompensacija pasinaudoti gali vairuotojo pažymėjimą turintis neįgalusis. Žinoma, jam reikia pateikti dokumentus, pagrindžiančius faktines išlaidas.

REKLAMA

Jei pasiūlymams bus pritarta, didesnes kompensacijas galės gauti ir negalią turintį vaiką auginantys tėvai, įtėviai ar globėjai, kurių nepilnamečiam vaikui yra nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis ar visiška negalia iki 2005 metų. Šia teise šeimos nariai, turintys vairuotojo pažymėjimą, gali pasinaudoti vieną kartą per 6 metus. Kompensacijos dydis, kai šeima augina negalią turintį vaiką, didėtų taip pat, kaip ir suaugusiems neįgaliesiems – nuo 1248 iki 2496 eurų. 

Šeimos, auginančios neįgalius vaikus, kuriems po 18-jo gimtadienio nepertraukiamai nustatyta visiška negalia, o pasikeitus teisiniam reglamentavimui nustatomas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, taip pat turi teisę gauti šią kompensaciją, kuri, pritarus pataisoms, padvigubės.

REKLAMA

Lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacija mokama iš valstybės biudžeto lėšų. Skaičiuojama, kad papildomas lėšų poreikis per metus priėmus šias pataisas būtų apie 4,7 mln.eurų.

3,9 mln. eurų iš jų būtų skirti transporto lengvatai sergantiems onkologinėmis ligomis, apie 800 tūkst.eurų – automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijai.

Seimui pritarus, įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2021 m. sausio 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų