REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos ligoninė šaukiasi policijos, o meras – kariuomenės

Atvyksta keltas su 140 keleivių iš Vokietijos

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pristatė situaciją uostamiestyje. Miesto ligoninėse jau gydomi šeši pacientai, užsikrėtę koronavirusu. Trečiadienį uostamiestis laukia kelto, kuriame yra 140 žmonių, grįžtančių iš Vokietijos. 

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas pristatė situaciją uostamiestyje. Miesto ligoninėse jau gydomi šeši pacientai, užsikrėtę koronavirusu. Trečiadienį uostamiestis laukia kelto, kuriame yra 140 žmonių, grįžtančių iš Vokietijos. 

REKLAMA

Miesto meras atskleidė, kad situacija mieste kelia rūpestį.

„Žinių yra pakankamai nemažai, pabandysiu jas visas apžvelgti. Pati paskutinė žinia – Klaipėdos savivaldybė jau yra sutarusi, procedūros jau pradėtos, užsakyta 50 tūkst. respiratorių, jie turėtų pasiekti greičiau nei per 3 savaites“, – sakė Klaipėdos meras. Jis teigė, kad reikės paramos ir iš Vilniaus. 

Jis teigė, kad respiratorių tikimasi sulaukti greičiau nei per kelias savaites, siuntos laukiama iš Kinijos. Jie perkami iš Klaipėdos savivaldybės lėšų, tikimasi sulaukti ir kitų vienkartinių apsaugos priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Prognozuojame, kad respiratorių, kurių yra didžiausias poreikis, kaina turėtų būti vieno vieneto apie keturi eurai, tai iš esmės apie 200 tūkst. eurų rezervuosime būtent šiai funkcijai“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

REKLAMA

Klaipėdos meras teigė, kad reikės paramos ir iš Vilniaus. 

„Parengti trys raštai ekstremalių situacijų komisijai. Pirmasis raštas dėl galimybės, esant ekstremaliai situacijai, telktis kariškių pagalbą. Kitame kalbama apie apsaugos priemones, kad tai būtų matoma ir žinoma. Yra parengtas Klaipėdos rajono asociacijos kreipimąsis dėl apsauginių priemonių. Ir dar yra klausimų kalbant apie tarptautinių keltų veiklą. Kaip padėti keleiviams, kurie yra be transporto, kaip pasidalyti našta su kitomis savivaldybėmis iš kurių yra atvykę keltų keleiviai“, – sakė meras V. Grubliauskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šiandien popiet į Klaipėdą atvyksta specialus keltas, kuriuo keliauja žmonės, kurie buvo strigę prie Lenkijos-Vokietijos sienos. 

„Kelte yra 140 žmonių su automobiliais, tikiuosi viskas vyks sklandžiai. Keltas švartuojasi senojoje tarptautinėje perkėloje. Šiandien popiet taip pat bus galima parodyti vietą, kur bus mobiliosios patikros punktas. Klaipėda punkto veikimui yra pasirengusi“, – kalbėjo uostamiesčio meras.

Jis pripažino, kad mobilios patikros punktą būtų galima paleisti veikti jau dabar, bet dar nėra gautas leidimas iš Vilniaus. 

„Iš pradžių pasakoma, kad pasiruoškite ir būkite pasiruošę teikti. Pasiruošiame, jau beveik atvažiuojame teikti ir tada pasirodo, kad kažkoks checklistas atsirado. Nežinau, ar kas tą checklistą matė ir jį jau derina, bet kai tik jis pasieks Klaipėdą, bus suderintas maksimaliai operatyviais terminais. Manau, kad tai ir buvo priežastis, dėl ko užstrigo šito klausimo sprendimas. <..> Trikdžiai yra, nes kažkur kažkas nesuderinta, trūksta kažkokio leidimo. Šiandien mes jau buvome pasirengę tą daryti. Bet pasirodo, kad kažkas namų darbų nepadaro ir sostinėje“, – sakė meras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras V. Grubliauskas sakė, kad nereiktų ministerijai pykti, jei patikrinta informacija išeina iš kitų lūpų nei jų. Esą ji būna patikrinta. Taip jis pakomentavo ministro Aurelijaus Verygos pyktelėjimą, kas esą institucijos savarankiškai skelbia apie koronaviruso atvejus.

„Strėles tegul laido šauliai, neturiu tokio tikslo. Bet turbūt nereikia pykti ir piktintis, jei kas patikrintą informaciją paskelbia šiek tiek anksčiau nei tai paskelbiama iš Vilniaus bokštų“, – žurnalistams kalbėjo V. Grubliauskas.

Jis atskleidė, kad kreipėsi ir į atitinkamas institucijas prašydamas padėti apsirūpinti apsaugomis medikams, tam pinigų skirs ir savivaldybė. 

REKLAMA

„Girdime Lietuvoje atsitikusių įvykių, kai medikai būdami rizikos zonose, tampa pacientais. Gydytojų saugumo užtikrinimas yra absoliučiai svarbiausias. Kreipėmės į institucijas, kad turėtume rezervą. Nepanikuojame, nieko nekaltiname, konstatuojame“, – aiškino meras. 

O štai Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis, pasidžiaugė, kad nuo šiandien galės daryti koronaviruso tyrimus savo ligoninėje. Regentus jie turėjo anksčiau, šiandien jau pradės daryti tyrimus.

„Šiuo metu turime 29 galimai užsikrėtusius asmenis. Vienu metu galima daryti tyrimus 48 žmonėms. Mes ir patys savo keliu užsakinėjame [regentus], šiuo metu galime padaryti 300 testų, to užteks kol kas. Galėsime greičiau padaryti, išleisti sveikuosius“, – sakė V. Janušonis. 

REKLAMA

Jis tikino, kad sergančiųjų būklė, kurie guli uostamiesčio ligoninėje, yra patenkinama, šiandien pirmai sergančiai bus daromas pakartotinis testas, ir gal ji bus paleista namo. Taip pat bus perkama 70 plaučių ventiliavimo aparatų visoms miesto ligoninėms, atsirado ir nemažai verslininkų, kurie aukoja kaukes, respiratorius, mineralinio vandens. 

Medikas sakė, kad yra paruoštas visas korpusas kelto keleiviams, paskirtas atskiras personalas, situacija valdoma. Taip pat prašė policijos pagalbos, nes situacija, pasak jo, kartais tampa nevaldoma, todėl  norėtųsi turėti sutartį su policija, kad prireikus ši galėtų skubiai atvykti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį buvo pranešta apie tris naujus koronaviruso atvejus, du iš jų nustatyti Klaipėdoje. Kaip aiškėja, abu uostamiestyje susirgę pacientai nepriklauso rizikos grupei, jų būklė patenkinama. 

Vienas pacientų – jaunas, 20-ies metų amžiaus, jaunuolis grįžo iš Danijos, kur dirbo toje pačioje įmonėje kaip ir prieš tai diagnozuotas vaikinas. Pacientas kovo 10 d. parskrido į Kauną ir į Kretingą grįžo traukiniu.

Kita pacientė, V. Janušonio teigimu, 29 metų moteris, iš Italijos į Kauną grįžusi 12 d. Sunegalavusi į ligoninę ji taip pat atvežta vakar. Abiems pacientams šiandien tyrimai nusiųsti atlikti į Vilnių.

Iš viso Lietuvoje patvirtinta šiuo metu 26 COVID-19 atvejų, visi jie yra įvežtiniai. Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus. Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų