REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga: daugiausiai per dieną galėtume atlikti 1500 tyrimų

Panevėžyje izoliuotas 51 medikas

Trečiadienį pateikęs naujausios informacijos apie koronaviruso suvaldymą Lietuvoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramino, kad mobilieji tyrimų punktai pradės veikti, bet ne viskas iš karto.

Trečiadienį pateikęs naujausios informacijos apie koronaviruso suvaldymą Lietuvoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ramino, kad mobilieji tyrimų punktai pradės veikti, bet ne viskas iš karto.

REKLAMA

„Skelbiama įvairi informacija, kad pradeda veikti šiandien, jokios savivaldybės dar negali būti pasiruošusios, nes dar negavo vadinamo „čeklisto“. 

Savivaldybės jau padarė daug – numatė vietas, pasitelkė savanorius. Bet dar darbuotojai turės būti apmokyti, turės gauti apsaugos priemones, terpe, į kurią reikės paimti mėginius“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad nė vienas punktas nepradės veikti, kol nebus padarytas šis „čeklistas“ ir gautas leidimas iš ministerijos. „Tai viskas užtrunka, taigi realiai pasileidinės po vieną du punktus į dieną, nes viską fiziškai reikia suderinti.“

A. Veryga pabrėžė, kad dėl to reikės kreiptis ne į šeimos gydytoją, bet skambinti karštąją linija ir ten bus registruojami į mobilius punktus.

REKLAMA
REKLAMA

„Reagentai atvyksta į Lietuvą, jau dalis pasiekė laboratoriją, jie važiuoja nedidelėmis partijomis, šią savaitę turi apie 10 tūkst. mėginių atkeliauti, kitą savaitę – dar 20 tūkst., taip pat kalbamasi su kompanijomis, kurios instaliuos įrangą, kuri dar pajėgesnė.  

REKLAMA

Dabar jei pajungtume visas laboratorijas, galėtume ištirti 1500 per parą maksimaliai. Bet jei būtų suinstaliuota įranga, tai ta galimybė padvigubėtų per vieną kartą atlikti tyrimus. Bet prioritetas bus teikiamas gydymo įstaigai, iš joms atvežtiems mėginiams, o toliau bus tiriami mėginiai, paimti „drive in“ punktuose. Negalima švaistyti veltui reagentų, bus tiriama tik visiškai pakrovus įrangą“, – kalbėjo A. Veryga.

Paprašytas patikslinti apie ką tik Šeškinės poliklinikos paskelbtą informaciją dėl darbuotojos, užsikrėtusios koronavirusu, spaudos konferencijoje iš pradžių negalėjęs patvirtinti, ar tai naujas atvejis, A. Veryga netrukus patikslino, kad darbuotoja 8 dieną grįžo iš Kubos ir keturias dienas buvo darbe.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad tokių nesusipratimų padėtų išvengti, jei įstaigos nekomunikuotų individualiai, nekeltų chaoso viešojoje erdvėje, kuomet informacija pasimeta, o visuomenėje kyla nepasitikėjimo banga. 

Jo teigimu, šioje situacijoje bus pasitelkti teisininkai bei suformuotas aiškus nurodymas, kaip komunikuoti ekstremalios situacijos metu.

„Panašu, kad kai kurioms įstaigoms neužtenka suvokimo suprasti, kad yra ekstremali situacija, yra Visuomenės informavimo grupė – yra šaltinis, per ką skelbiama informacija, bet kyla noras komunikuoti patiems. Kartais tai tiesiog yra ta pati informacija, atsiradusi skirtingu laiku“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat ragino tautiečius būti sąmoningais ir nereikalauti ligoninėse ypatingų sąlygų: „Klinikose dėl koronaviruso tiriami asmenys neturėtų skųstis dėl jiems nesuteikiamų patogumų, nes nualinti dėl darbo krūvio medikai ir taip vos spėja suktis.“

Anot jo, dabar yra ne laikas ieškoti minkštesnio čiužinio ar prašyti karštos arbatos.

Kartu ministras pateikė informacijos, kad Panevėžyje dėl koronaviruso rizikos izoliuotas 51 medikas, o ten gydomo paciento būklė kol kas yra sudėtinga.

Įtraukė į pavojingų ligų sąrašą

Jis pridūrė, kad dėl nedarbingumo tvarkų išdavimo rengiamas įsakymas dviejų ministrų.

„Yra paskelbtos rekomendacijos, kaip elgtis lauke karantino metu. Jei žmogus nėra izoliacijoje, jis gali išeiti į lauką, bet ne imti darytis pikniką, kepti šašlykus, į jokias grupes nesirinkti. Kuo mažiau vaikščiosit, rinksitės į kokias grupes, tai bus geriau", –  kalbėjo ministras.

REKLAMA

Jis neatmetė galimybės, kad galėtų būti įvesta ir komendanto valanda kaip kitose šalyse: „Jei būtų didesnis protrūkis, visaip galėtų būti, tokie atvejai yra numatyti."

Be to, neatmetama galimybė ir griežtinti priemones tiems, kurie nesilaikys tvarkos: „Jei pamatytume, kad kokiame nors mieste ar rajone yra nevaldoma situacija, nevaldomas augimas, tai net judėjimas iš jų gali būti stabdomas kaip Šiaurės Italijoje. Pareigūnai ruošiasi ir tokiems veiksmams. Bet kol kas tam pagrindo dar nėra."

Taip pat vakar išplėsta, kad bus taikomos garantijos dėl pavojingų infekcijų ne tik medikams, bet ir kitiems asmenims. Šiandien įsigalioja mano vakar pasirašytas įsakymas, kur koronavirusas atsiduria tarp pavojingų užkrečiamų infekcijų“, – sakė jis.

REKLAMA

Kartu jis paneigė neseniai viešumoje pasirodžiusią informaciją dėl vistų nuo karščiavimo.

„Dėl ibuprofeno – nėra jokios mokslu pagrįstos informacijos, kad jis būtų kuo nors blogesnis nei yra paracetamolis. Tikrai nereikia niekur bėgioti, nes atsitiks kaip Prancūzijoje, kai vieną vaistą išpirko, o kitas liko. Yra tam tikrų klinikinių niuansų, bet abu šie vaistai tinkami temperatūrai mažinti“, – tikino jis.

Lietuvoje kol kas nustatyti 26 COVID-19 atvejai, visi jie yra įvežtiniai. Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad pirmadienį SAM pranešė, jog dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos – bus įkurti mobilūs punktai, kuriuos savarankiškai atvykusiems pacientams bus atliekami tyrimai dėl naujojo koronaviruso.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

REKLAMA

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų