REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 11-osios rytą Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA) sukrėtė visą pasaulį. Tą rytą tai buvo tikrai netikėta ir itin drąsu – Rudy Gobertui diagnozavus koronavirusą iškart sustabdytas sezonas.

Kovo 11-osios rytą Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA) sukrėtė visą pasaulį. Tą rytą tai buvo tikrai netikėta ir itin drąsu – Rudy Gobertui diagnozavus koronavirusą iškart sustabdytas sezonas.

REKLAMA

Nors dabar sporto sezonai jau sustabdyti didelėje dalyje pasaulio, tą lemtingą akimirką NBA laikas visiškai sustojo, rašo Si.com žurnalistas Farbodas Esnaashiris.

Tai tapo milžiniška paspirtimi visoms kitoms pasaulio sporto organizacijoms – dar tą pačią kovo 11-ąją buvo atšaukti Ispanijos, Vokietijos, Prancūzijos ir kitų šalių sporto čempionatai.

Koronavirusas tarsi per keletą minučių tapo milžinišku pavojumi visam pasauliui. Sparčiai plintantis virusas keičia žmonių gyvenimus ir tai jau dabar yra faktas.

COVID-19 keičia NBA lygą

NBA žaidėjams iškart buvo liepta likti namuose, izoliuotis ir saugoti save bei aplinką. Krepšinio rungtynės nebevyksta, bet lygos krepšininkai tikrai nėra tie žmonės, kurie galės skųstis dėl nepritekliaus.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra tik krepšinio rungtynių sustabdymas. Tai kur kas daugiau. Pažiūrėkime, kas nutiks visiems arenų darbuotojams, ar žmonėms, kurie prisideda prie pačio NBA organizavimo.

REKLAMA

„Išeidami iš darbo visi pakalbėjome, kad būtume pasirengę. Žinojome, kad gali būti tokia situacija. Grįžau namo ir perskaičiau apie Rudy Gobertą. Netrukus gavau elektroninį laišką, kad detalesnė informacija bus pateikta kitą dieną“, – pasakoja vienas Los Andželo „Clippers“ arenos darbuotojas.

Arenos darbuotojas atviras – NBA yra verslas, todėl, nors pavojus ir buvo rimtas, niekas nemanė, kad bus imtasi tokių kardinalių priemonių.

„Iki R. Goberto incidento visi „Clippers“ organizacijoje manė, kad verslas vystysis toliau. Buvo minčių, kad situacija keisis, bet niekas negalėjo pagalvoti, kad sezonas bus sustabdytas taip staigiai“, – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tas pats „Clippers“ arenos darbuotojas atveria ir dar skaudesnę realybę. Mat tokių kaip jis – tūkstančiai, o rungtynės buvo vienintelis pragyvenimo šaltinis.

„Turbūt blogiausia kiekvienos organizacijos dalis yra tai, kad nežinia, kas nutiks su darbuotojais. Tie, kurie dirba pilnu etatu, gali jaustis saugūs, bet mes... Mes tiesiog nieko nežinojome, mums niekas nebuvo pranešta. Tai yra baisioji dalis. Atrodo buvau susikūręs tiek daug, o dabar nebeturiu darbo“, – sako jis.

Įdomioji ir kartu nemalonioji dalis su tūkstančiais žmonių kurie netenka darbo yra tai, kad NBA klubų ir arenų savininkai yra skirtingi žmonės, tai yra skirtingi verslai, o tarpusavyje jie nebūtinai turi itin glaudžius ryšius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diena po sezono sustabdymo

Čia kalbinamas darbutuojas, dirbantis pilnu etatu. Jis pasidžiaugia, kad „Clippers“ klubas bent laikinai sutiko padengti visus dėl koronaviruso grėsmės susidariusius nuostolius – tai ir darbuotojų atlyginimai, ir galimybė atlikti kitas pareigas.

„Visiems „Clippers“ organizacijos nariams, dirbantiems pilnu etatu, bus mokamas atlyginimas ir suteikta galimybė dirbti iš namų. Net tiems, kurie neturi nešiojamo kompiuterio, jis jau buvo duotas“, – sako pašnekovas, pridurdamas, kad dabar visi gyvena laukimo nuotaikomis.

Tiesa, mokamas atlyginimas toli gražu nebus visą laiką. Jis mokamas bus, bet situacija greitai gali keistis.

REKLAMA

„Sunku apsakyti, kaip dabar jaučiamės. Visi nekantraujame, kada viskas sugrįš į normalų ritmą. Kol kas algas gauname, bet nežinia, kas bus vėliau. Man labai liūdna dėl šio sezono, nes turėjome puikius šansus užsidirbti daug – mūsų komanda būtų patekusi ir į atkrintamąsias. Nerimauju ir dėl kito sezono“, – pasakoja kol kas darbo nepraradęs „Clippers“ darbuotojas.

Ši Los Andželo komanda, kaip ir „Lakers“, žaidžia milžiniškoje „Staples Center“ arenoje.

„Kol kas viskas pakenčiama, bet pagalvokite apie tuos, kurie jokių pinigų tikrai negaus. Tai žmonės, kurie tarkime, kabindavo striukes, tvarkydavo areną prieš ir po rungtynių. Šiuo metu arenos samdomi darbuotojai tikrai nė neįsivaizduoja, kas jų laukia“, – sako prie 19 tūkst. žiūrovų aptarnavimo krepšinio rūmuose prisidedantis vyriškis.

REKLAMA

JAV žiniasklaidoje rašoma, kad trys NBA komandos: „Clippers“, „Lakers“ ir Sakramento „Kings“ jau baigia sudaryti planą, kaip užtikrinti tinkamą pasirūpinimą savo arenų darbuotojais.

Visgi, „Staples Center“ darbuotojas tikina, kad labiau už viską šiuo metu jis ir jo kolegos norėtų tiesiog dialogo.

„Visi šiuo metu sutrikę. Negirdėjome nieko, nė pusės žodžio, ar dar būsime reikalingi. Jei ne, tai norime žinoti ir suprasti, kad nuo šiol esame bedarbiai“, – sako jis.

Vyriškis priduria ir tai, kad „Staples Center“ vadovams svarbiau yra ne kova prieš koronavirusą, o kova prieš verslo nuosmūkį.

„Tikrai nežinome ką darysime. Yra galimybė skambinti ir kalbėti, bet viskas, ką girdime, yra tai, kad kol kas dirbti tikrai nėra ką“, – pasakoja darbuotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Staples Center“ darbuotojas nukelia kepurę prieš turtinguosius NBA lygos atstovus, kurie jau dabar aukoja pinigus likimo nublokštiems darbuotojams. Keli krepšininkai, tokie kaip Kevinas Love'as, Zionas Williamsonas ir Rudy Gobertas, jau paaukojo šimtatūkstantines sumas.

Vis dėlto, jis tikina, kad tokia pati nežinomybė gaubia visų JAV arenų darbuotojus.

„Labiausiai liūdina tas nežinojimas. Tikrai, čia net nėra didžiausia problema atlyginime. Mes tik norime žinoti, o tyla mums tikrai nepadeda. Drąsiai galiu sakyti, kad tokia pati situacija gaubia visas šalies arenas ir stadionus“, – sako pašnekovas.

NBA sezono sustabdymas yra kur kas daugiau, nei tiesiog rungtynių nerodymas per televiziją. Tai kalba ne apie sportą, tai kalba apie žmones, kurie turi šeimas, kurie gyvena tokius pačius gyvenimus, kaip ir patys sirgaliai, einantys į arenas. Dabar juos stipriai gaubia nežinios debesys. Ir tai nėra vien pinigai, tai yra tiesiog žmogiška baimė nežinoti savo likimo.

„Niekada nepamiršk mažo, kuris daro didelius darbus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų