REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso pandemijai ir toliau plintant, daugelis mūsų nusiteikia tam atvejui, jei juo užsikrėstume. Tai reiškia, kad ieškome vaistų, kurie yra rekomenduojami viruso gydymui, net jei simptomai ir nebus labai sunkūs. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šiuo metu vietoj populiaraus ibuprofeno verčiau rinktis paracetamolį. 

Koronaviruso pandemijai ir toliau plintant, daugelis mūsų nusiteikia tam atvejui, jei juo užsikrėstume. Tai reiškia, kad ieškome vaistų, kurie yra rekomenduojami viruso gydymui, net jei simptomai ir nebus labai sunkūs. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šiuo metu vietoj populiaraus ibuprofeno verčiau rinktis paracetamolį. 

REKLAMA

Žmonės, kurie įtaria, kad jie galėjo užsikrėsti naujuoju koronavirusu, neturėtų vartoti populiaraus nuskausminamojo ibuprofeno, prieš tai nepasitarę su gydytoju, antradienį tai pranešė Pasaulio sveikatos organizacija.

Ji taip pat akcentavo, kad šiuo metu yra vykdomi tikslesni neigiamo ibuprofeno poveikio tyrimai.

PSO atstovas Christianas Lindmeieris Ženevos spaudos konferencijoje teigė, kad pastaruoju metu nėra tikslių tyrimų, siejančių priešuždegiminį vaistą su padidėjusiu mirtingumu, tačiau jis pridūrė, kad šiuo metu šį klausimą tiria ekspertai.

„Savarankiškam gydymuisi mes labiau rekomenduojame paracetamolį nei ibuprofeną“, – teigė C. Lindmeieris.

Tiesa, kovo 18 dieną surengtoje trumpoje konferencijoje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paneigė tokią viešumoje pasirodžiusią informaciją dėl vistų nuo karščiavimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl ibuprofeno – nėra jokios mokslu pagrįstos informacijos, kad jis būtų kuo nors blogesnis nei yra paracetamolis. Tikrai nereikia niekur bėgioti, nes atsitiks kaip Prancūzijoje, kai vieną vaistą išpirko, o kitas liko. Yra tam tikrų klinikinių niuansų, bet abu šie vaistai tinkami temperatūrai mažinti“, – tikino jis.

REKLAMA

Gali sutrikdyti antikūnių gamybą 

Savo ruožtu neseniai Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras ir gydytojas Olivier Véranas žmones įspėjo nenaudoti ibuprofeno. Jis sakė:

„Priešuždegiminiai vaistai (ibuprofenas, kortizonas, t.t.) infekciją gali pasunkinti. Jei karščiuojate, gerkite paracetamolį.“ Toks buvo jo įspėjimas dėl COVID–19. Bet kodėl jis rekomendavo nevartoti vieno populiariausių nuskausminamųjų?

Nors priešuždegiminius vaistus nuo gerklės skausmo, peršalimo, galvos skausmo ir artrito vartoja milijonai žmonių, kai kurie specialistai mano, kad jie gali neigiamai paveikti imuninę sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Didžiosios Britanijos Nacionalinio biotechnologijų informacijos centro (NCBI), tai reiškia, kad kai kuriais atvejais ibuprofenas gali sutrikdyti įprastinę antikūnių gamybą.

2015 metais „Hindawi“ žurnale publikuotame straipsnyje H. P. Huemeris rašė, kad aspirinas, acetaminofenas ir ibuprofenas sutrikdo antivirusinę imuninę funkciją, o tai dar įtaką kovos su virusu trukmei rinovirusu sergantiems žmonėms.

Nors tokia reakcija paprastai nėra labai svarbi paprasto peršalimo atveju, kuomet jokios komplikacijos negresia, tai gali būti labai svarbu susirgus gyvybei grėsmę keliančiu virusu.

Mūsų imuninė sistema gindamasi nuo koronaviruso turi būti pačios geriausios būklės.

Vertėtų tartis su gydytoju

Pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos gydytojo dr. Amiro Khano, kalbėjusio su „Al Jazeera“, priešuždegiminiai vaistai gali padidinti komplikacijų tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip yra todėl, kad kai užsikrečiame koronavirusu, mūsų organizmas patiria rimtų kvėpavimo sunkumų.

Tai gali būti karščiavimas, kosulys, o kartais ir organų disfunkcijos. Ankstyvas organizmo atsakas į tai yra išleisti putliąsias ląsteles, kurios kontaktuoja su virusu ir sąlygoja stipresnį atsaką į dirgiklį. Tai reiškia, kad išleidžiamos uždegiminės cheminės medžiagos, kurios kovoja su virusu vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu. Šių medžiagų efektyvumas dažnai nulemia tai, ar pacientas pasveiks, ar patirs komplikacijų.

Taigi, jei patirdami nesunkius simptomus geriame priešuždegiminius vaistus, tai gali reikšti, kad sirgsime ilgiau ir sunkiau. Dažniausiai naudojami priešuždegiminiai vaistai yra šie: ibuprofenas, naproksenas, diklofenakas ir steroidai, pavyzdžiui, prednizolonas. Paracetamolis nėra priešuždegiminis vaistas, todėl jį vartoti yra saugu.

REKLAMA

Jei priešuždegiminius vaistus vartojate dėl ilgalaikių sveikatos sutrikimų, tuomet reikėtų pasitarti su gydytoju – galbūt rizikai šalinti galima rasti kitokį būdą. Tokiu būdu jau turimą ligą galima būtų efektyviausiai gydyti turint omenyje ir COVID–19.

Tačiau Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos pateikiama informacija prieštarauja Prancūzijos sveikatos apsaugos ministro išsakytoms rekomendacijoms. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba koronaviruso simptomams malšinti rekomenduoja ibuprofeną. Jei patiriate COVID–19 simptomų – karščiavimą, kosulį, dusulį – tuomet patariama vartoti paracetamolį, sako britų ekspertai.

Geriau rinktis paracetamolį

Profesorius Ianas Jonesas, Redingo universiteto JK virologas, sako: „Šis patarimas yra susijęs su ibuprofeno priešuždegiminėmis savybėmis, nes ibuprofenas silpnina imuninę sistemą, o tai gali sulėtinti gijimo procesą. Be to, remiantis gausia literatūra apie SARS I virusą ir jo panašumu į naująjį koronavirusą (SARS–CoV–2), tikėtina, kad šis virusas mažina baltymo, kuris iš dalies reguliuoja vandens ir druskos koncentraciją kraujyje, kiekį, o tai gali būti vienas iš ekstremalių pneumonijos atvejų sukėlėjų. Ibuprofenas tokią būklę pasunkina, o paracetamolis to nedaro.“

REKLAMA

Taigi, jei įmanoma, geriau rinktis paracetamolį.

Didžiojoje Britanijoje patiriant net ir visai nesunkius COVID–19 simptomus patariama likti namie ir septynias dienas saviizoliuotis. Didžiosios Britanijos greitosios pagalbos telefonu skambinti patariama tik tuomet, jei su simptomais nebepavyksta susidoroti arba jei po septynių ligos dienų nepasijuntate geriau.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų