REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas keičia Lietuvos parduotuvių darbą. Šalyje toliau prekiaujama maistu, vaistais, degalais, būtiniausiomis prekėmis. Kitus daiktus pardavinėjančios parduotuvės arba užsidaro, arba persiorientuoja į elektroninę prekybą. Dar viena dalis verslininkų mėgina sukčiauti, neuždaro parduotuvių, vietoj veiklos stabdymo rizikuoja gauti baudas.

Koronavirusas keičia Lietuvos parduotuvių darbą. Šalyje toliau prekiaujama maistu, vaistais, degalais, būtiniausiomis prekėmis. Kitus daiktus pardavinėjančios parduotuvės arba užsidaro, arba persiorientuoja į elektroninę prekybą. Dar viena dalis verslininkų mėgina sukčiauti, neuždaro parduotuvių, vietoj veiklos stabdymo rizikuoja gauti baudas.

REKLAMA

Eilė prie parduotuvės sostinėje, kur pardavinėjimas dezinfekcinis skystis. Žmonių spūstis čia jau formavosi praėjusią savaitę, tačiau dabar eilė kur kas ilgesnė. Kantrybe apsišarvavę vilniečiai laukia tiek, kiek reikia.

Aktyvumas maisto prekių parduotuvėse taip pat nemažas. Nors savaitgalį gyventojai lentynas nusiaubė, prekių šiandien netrūksta. Pilna ir išpopuliarėjusio tualetinio popieriaus, ir kruopų. Kiekvienas lankytojas parduotuvėje jaučiasi kitaip, vieni saugosi, ateina čia tik dėl būtiniausių produktų, kiti situacijos nesureikšmina, lankymosi įpročių nekeičia.

Štai susiginčijo ir dvi pirkėjos:

„Vyresnio amžiaus vis tiek šliaužia po parduotuves. – Turi numirti? – Ne, ne, turi apsisaugoti. – Mums irgi valgyti reikia, o kai jauni po kurortus važinėja, paskui senukai serga, kas kalti?“

REKLAMA
REKLAMA

O štai ką pasakoja ir kiti pirkėjai:

„Aš nenoriu, kad atleisk man, Viešpatie, idiotų ratas mane apkrėstų.“

„Viskas gerai, viskas bus gerai. Galima gyventi.“

„Pietų šiandien, dirbam. Paprašė, tai užsiperkam, kad pragyventų.“

Visas prekes šluojančių gyventojų įpročiai šiek tiek pasikeitė. Anot prekybos centrų atstovų, šluojamos ne tik kruopos, ryžiai, makaronai ar konservai.

REKLAMA

„Atsirado šviežios mėsos, daugiau pardavimų, ką mes jau ir matome, pieno pardavimų, taip pat daržovių. Ypač bulvių“, – sako „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

„Žmonės pirko daugiau šviežių produktų, tokių kaip vaisiai, daržovės, pienas, pieno produktai. Akivaizdu, kad yra ruošiamasi tiesiog 2 savaičių karantinui. Ruošiamasi būti namuose ir gaminti maistą namuose“, – pasakoja „Rimi“ atstovė Renata Keršienė.

Dedamos visos pastangos, kad didėtų elektroninės maisto prekybos apimtys, dalis verslų planuoja net ir naktines maisto vežiotojų pamainas. Tiesa, tikėtis, kad padaugės laisvų langų užsakymams, esą naivu. Mat šios paslaugos paklausa milžiniška.

REKLAMA
REKLAMA

„Dalis mūsų žmonių padeda „Barborai“, kad su laiku spėtų pristatyti užsakymus“, – teigia R. Aukštuolytė

„Kai tik paskelbėme žinią apie tai, kad pradedame elektroninę prekybą, visi galimi atviri laikai prekių pristatymo buvo užpildyti. Mes išplėtėme, padidinome dienas į priekį, kada pirkėjai gali užsisakyti prekių pristatymą, bet ir tie užpildomi labai gretai. Vieni prekybininkai atsargiai vertina ateitį, kiti, geriau pasiruošę, drąsiai kalba, kad maisto produktų artimiausiais mėnesiais tikrai nepritrūks“, – kalbėjo R. Keršienė.

Dalis parduotuvių ieško naujų darbuotojų, tačiau laisvas vietas užpildyti visiškai nesunku, nes prekybininkai įdarbina žmones, kurie dėl karantino laikinai neteko darbo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Samdome papildomas pajėgas. Ir tie, kurie neturi galimybės ir dabar dėl karantino negali dirbti, tai kviečiame juos prisijungti“, – sako „Pigu.lt“ atstovė Raimonda Strazdauskaitė.

Pagal galiojančias taisykles Lietuvoje šiuo metu galima pardavinėti maistą, vaistus, veterinarijos bei optikos prekes, degalus. Didieji prekybos centrai veikia iš dalies.

„Akropoliuose“ veikia dalis kitų maisto, veterinarijos ir optikos prekių pardavimo vietų, kurioms yra leista dribti Vyriausybės nutarimu. Dalis restoranų parduoda maistą išsinešimui. Likusios parduotuvės klientų neaptarnauja“, – pasakoja „Akropolis Group“ atstovas Dominykas Mertinas.

REKLAMA

Kadangi elektroninė prekyba nėra draudžiama, dalis verslo savo parduotuvių neuždarė, o pavertė jas prekių atsiėmimo vietomis. Taip atrodo viena perdarytų sostinės parduotuvių. Prekių su lentynomis čia nėra. Tuščios salės gale klientus pasitinka respiratorius ir pirštines dėvintys darbuotojai. Jei laikomasi visų reikalavimų, taip elgtis valdžia verslui leidžia.

„Sprendimai pateikti dėl karantino sąlygų patikslinimo, ko nebuvo numatyta, kad prekių išdavimo punktuose, parduotuvės, kurios vykdo nuotolinę prekybą, žmonės galėtų prekes atsiimti, laikantis higienos taisyklių“, – teigia minsitras Aurelijus Veryga.

Internetu daiktus pardavinėjantis verslas aiškina, kad žmonės pastaruoju metu ieško ne tik respiratorių.

REKLAMA

„Ir televizoriai, ir žaidimų konsolės, ir kompiuteriai, viskas, su kuo galima dirbti ir kartu smagiai leisti laiką su vaikais“, – kalbėjo R. Strazdauskaitė.

„Didelis talpus šaldytuvas, į kurį tilptų viskas, ką nusipirko didelėje maisto parduotuvėje, pilnas krepšys, kas yra su atsinaujinimu, susijusi visa technika“, – sako „Topo centro“ atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Ne visi verslininkai laikosi nustatytų taisyklių. Kaune žemės ūkio prekes bei statybines medžiagas pardavinėjanti prekybos centras „Lytagra“ bandė gudrauti. Nepaisė draudimo prekiauti ir dėl to susilaukė pareigūnų dėmesio, įspėjimo. Panašių atvejų Kaune ne vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po 8 (valandų – aut. past.) ryte sulaukėme pranešimo, jog Kaune, Laisvės alėjoje, gėlėmis prekiaujanti įstaiga toliau vykdo savo veiklą. Apie dešimtą valandą buvo gautas pranešimas, jog įstaiga prekiauja prekėmis Petrašiūnų rajone. Bei apie 11 valandą buvo gautas dar vienas pranešimas, kuomet informuota, kad Karmėlavos kapinėse, taip pat toliau vykdoma prekyba“, – pasakoja Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

„Rasti 10 pažeidimų mažareikšmių, viešojo maitinimo kavinėse. Mažareikšmiai dėl to, kad buvo klientai vaišinami kava“, – teigia Kauno savivaldybės atstovas Rimantas Vilimas.

Įmonė, kuri nesilaiko karantino sąlygų, gali gauti baudą iki 3000 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų